Αναπόφευκτα τα νέα σκληρά μέτρα και λόγω ΕΕ!
Το είπε ορθά κοφτά στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (11 Οκτωβρίου) ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους μας και δικαιολογημένη η δυσπιστία τους, καθώς αθετήθηκε συστηματικά ό,τι υποσχέθηκε το ελληνικό κράτος διά της επίσημης κυβέρνησής του τα τελευταία χρόνια». Εύστοχη η επισήμανση του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ας μας επιτρέψει την
ακόλουθη διόρθωση: Η δυσπιστία αυτή υπάρχει από χρόνια, και μάλιστα από το 1984, όταν δεν
υπήρχαν Προγράμματα Σταθερότητας, Συνθήκη του Μάαστριχτ, ζώνη του ευρώ, Στρατηγική της Λισσαβώνας όπως σήμερα. Ήδη με τη νέα έκθεση-καταπέλτη για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει τη λήψη μέτρων ύψους 32,5 δισ. ευρώ και νέα αλλαγή του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμαζέψει το δημοσιονομικό χάος.
Υπενθυμίζεται ότι το 1985 η τότε ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό την πίεση πάλι της τότε ΕΟΚ, για να πάρει τη δεύτερη δόση κοινοτικού δανείου, να ανακοινώσει το πιο σκληρό μέτρο λιτότητας στην οικονομική ιστορία της χώρας μας. Έτσι, στις 12 Οκτωβρίου γιόρτασε τη χαρμόσυνη επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας
από τον γερμανικό ζυγό αλλά και μιαν άλλη, θλιβερή επέτειο: Στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξήγγειλαν το βράδυ από την τηλεόραση εκείνο το πακέτο μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά, όπως και όλα τα άλλα που ακολούθησαν (τον Αύγουστο του 1992 και τον Σεπτέμβριο του 2008) ανακοινώθηκαν ύστερα από κοινοτικές πιέσεις! Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν αν μέσα στον Οκτώβριο επαναληφθεί η ίδια ιστορία ως μεγάλη τραγωδία για τους έλληνες εργαζομένους, φορολογουμένους και συνταξιούχους! Όλα αυτά για να πάρει η χώρα μας ως δάνειο μερικά ψίχουλα ECU, πόσο μάλλον σήμερα, όταν η οικονομία μας μπαίνει συνεχώς υπό επιτήρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα!
Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας μετά το 1981 ήταν πάντοτε σε κρίση και χρεοκοπία και ότι οι εκάστοτε διεθνείς κρίσεις, σαν τη σημερινή, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απλώς την επιδεινώνουν! Με την ευκαιρία της «επετείου» αυτής, υπενθυμίζουμε μερικά από τα μέτρα που περιείχε το πακέτο εκείνο:
– Εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15% (εννοείται ότι σήμερα που το νόμισμα είναι το ευρώ και όχι η δραχμή δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση).
– Τροποποίηση του συστήματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) από την 1η Ιανουαρίου 1986 ως εξής: Πρώτον, αναπροσαρμογή ονομαστικών αμοιβών με βάση την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών στο επόμενο τετράμηνο (και όχι με βάση τον πληθωρισμό που σημειώθηκε το προηγούμενο τετράμηνο). Δεύτερον, αφαίρεση από την αναμενόμενη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της επίπτωσης του εισαγόμενου πληθωρισμού.
– Καθιέρωση με νόμο για το 1986 και το 1987 ότι το ανώτατο ποσοστό αύξησης των αποδοχών για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκείνο που προκύπτει από την τροποποιημένη ΑΤΑ.
– Μη χορήγηση ΑΤΑ την 1η Ιανουαρίου 1986 στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με συνολικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές στις 31 Δεκεμβρίου 1985 μεγαλύτερες από 150.000.
– Αύξηση των αγροτικών τιμών μικρότερη από τον επιδιωκόμενο πληθωρισμό.
– Έκτακτη εφάπαξ εισφορά επί των κερδών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
– Προσωρινή καθιέρωση για ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών υποχρεωτικής κατάθεσης προκαταβολών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό το βαρύ πακέτο μέτρων το πλήρωσαν
ακριβά οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι κατά τη διετία 1986 – 1987 που εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, το 1986 και το 1987 ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά -8,9% και -4,4% αντίστοιχα. Επίσης, οι
άμεσοι φόροι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν το 1986 και το 1987 στο 5,8% από 5,4% το 1985, ενώ οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν στο 14,5% και στο 15,3% αντίστοιχα από 12,9% το 1985.
Έτσι, αφού η χώρα μας πήρε και τη δεύτερη δόση του κοινοτικού δανείου, το περιβόητο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας ανετράπη βίαια, με δηλώσεις στη Βουλή από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στις 26 Νοεμβρίου 1987, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, η ανατροπή αυτή έγινε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της υποδείκνυε τη μείωση των ελλειμμάτων, την αναδιοργάνωση των συντάξεων (ναι, από τότε!), την απαγόρευση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης…