Αλαλούμ στα υπουργεία λόγω… βιογραφικών!
Ήδη, για παράδειγμα, μετά από δύο εβδομάδες κυβερνητικής παρουσίας και δράσης είναι ορατή η έλλειψη στελεχών στα γραφεία υπουργών και υφυπουργών, αφού ούτε γενικοί γραμματείς δεν έχουν τοποθετηθεί, αναμένοντας το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των βιογραφικών που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου. Μια διαδικασία που αποδεικνύεται και αμφιλεγόμενη και αναποτελεσματική, ακόμα και λαϊκίστικη, αφού οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές.
Βέβαια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική διαδικασία αναμένεται να περατωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Την επιλογή μεταξύ των περίπου 25.000 βιογραφικών θα την κάνει εταιρεία, στην οποία έχει ανατεθεί η σχετική δουλειά, αλλά το τελικό «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνει από ομάδα κυβερνητικών στελεχών (Ραγκούσης, Παμπούκης, Αθανασάκης, Βάρτζελη), που θα υποβάλουν στον πρωθυπουργό τα -τελικά- 10 βιογραφικά για κάθε θέση, για την οριστική επιλογή.
Σίγουρο θεωρείται πάντως πως στο τέλος θα επιλεγούν στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου, με την επίφαση της διαφάνειας του… διαδικτύου. Ακόμα κι έτσι όμως, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι οι γενικοί γραμματείς θα μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεργαστούν με την πολιτική
ηγεσία των υπουργείων…
Στο μεταξύ το έλλειμμα στελεχών, εκτός απ’ τις παρενέργειες στην ίδια την κυβερνητική λειτουργία, έχει ήδη δημιουργήσει και εσωκομματικές τριβές και αναταράξεις, στον βαθμό που πολλά στελέχη τα οποία βρίσκονται στην… αναμονή (αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές, κομματικά στελέχη, «παρακοιμώμενοι» κ.ά.) έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται, να πιέζουν, να φωνάζουν… Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν γύρω απ’ την κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο, όπου παρατηρείται… συνωστισμός υποψηφίων (δημοσιογράφοι, «φίλοι» κ.λπ.) και τα πρώτα παράπονα έχουν ήδη φτάσει στα πολιτικά γραφεία, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ορισμένα κυβερνητικά στελέχη (όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου) είχαν… τάξει πολλά σε πολλούς!
Αλλά η έλλειψη στελεχών στα υπουργικά γραφεία έχει και την παρενέργεια ότι δεν περπατάνε ούτε καν τα απλά, καθημερινά πράγματα, αφού δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί και υφυπουργοί να ασχολούνται με τα πάντα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει κιόλας ένας κύκλος πιέσεων από «ενδιαφερόμενους», κοινωνικές ομάδες και πάει λέγοντας…
Το μπάχαλο των αρμοδιοτήτων…
Επίσης παρατηρείται ένα μπάχαλο σχετιζόμενο με τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Σε αρκετά υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, Άμυνας) έχουν καταγραφεί οι πρώτες συγκρούσεις. Αλλά κι εκεί όπου με αγαστή συνεργασία έχουν μοιραστεί οι αρμοδιότητες, τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο, αφού η τελική ρύθμιση θα περάσει απ’ τον υπουργό Χάρη Παμπούκη!
Οπότε κι εκεί στην αναμονή βρίσκονται… Σε κάποια υπουργεία έχουν περάσει οι…
ιμπεριαλιστικές βλέψεις των υπουργών. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τα πήρε όλα και στον υφυπουργό Σπ. Βούγια άφησε μόνο την… οδική ασφάλεια!
Αντίθετα, από άλλα υπουργεία έχουν
αφαιρεθεί ουσιώδεις αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου μετά την
αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της επιμόρφωσης (μεταφέρθηκε στο Παιδείας, στην υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου), αυτό που έμεινε στον Ανδρέα Λοβέρδο είναι η… επαφή με απεργούς. Και μάλιστα σ’ έναν χώρο όπου ήδη το ΚΚΕ ξεκίνησε επίδειξη δύναμης, επιδιώκοντας προφανώς να σπάσει την ευφορία των πρώτων εβδομάδων δράσης της κυβέρνησης…
Ένα άλλο πρόβλημα δυσλειτουργίας έχει επιφέρει η χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό,
όπως αποδεικνύεται, συγχώνευση υπουργείων. Ούτε η δημόσια διοίκηση, με τις γνωστές παθογένειες, ήταν έτοιμη για τις συγχωνεύσεις αυτές, ούτε ακόμα και χωροταξικά υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία των νέων υπουργείων. Σύμφωνα δε με μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο προκειμένου η διοικητική μηχανή να ενταχθεί στη νέα δομή της κυβέρνησης…
… το κλάμα της Άννας…
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας του Γ. Παπανδρέου και της απόφασής του να κυβερνήσει με τους «δικούς του», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι και το εξής:
Αμερικανός καθηγητής, ειδικός σε θέματα Παιδείας, επισκέφτηκε τη χώρα μας για να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του και να υποβάλει σχετικές προτάσεις στην κυβέρνηση. Όμως ο αμερικανός… Αθεμπίγιο (για θέματα Παιδείας) συναντήθηκε μόνο με τον Γ. Παπανδρέου και τον έμπιστό του υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο. Μόλις το πληροφορήθηκε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου οργίστηκε, σε σημείο… που έβαλε τα κλάματα! Κατόπιν αυτού, και προκειμένου να μην προκληθούν άλλες ανεπιθύμητες τριβές, ο Παπανδρέου έκανε επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, προς… κατευνασμό της Άννας!
… και οι επαφές του Ραγκούση
Ο υπερυπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ήδη έχει κάνει ορισμένες θετικές επικοινωνιακά κινήσεις (αν τις συνεχίσει θα αποδειχθούν αποτελεσματικές και επί της ουσίας), ξεπέρασε έναν… σκόπελο κατά την πρώτη του συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ. Συγκεκριμένα, είχε καλέσει την Εκτελεστική
Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, όταν του επεσήμαναν πως αποτελείται μόνο από… γαλάζιους δημάρχους. Οπότε μπροστά στο ενδεχόμενο να συνομιλήσει αποκλειστικά με «αντιπάλους» και ορατό τον κίνδυνο να «ανέβουν στα κεραμίδια» οι πράσινοι, διεύρυνε την πρόσκληση για να περιλάβει και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ…
Σχετικά με τον «Καποδίστρια 2», μια θεσμική παρέμβαση που κρίνεται ως μεγάλη τομή, ο υπουργός φάνηκε πρόθυμος να φέρει τον σχετικό νόμο στη Βουλή (άλλωστε υπάρχει και η σχετική προεργασία απ’ τον Πρ. Παυλόπουλο), αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι προετοιμασμένες οι υπηρεσίας για μια τέτοιας εμβέλειας μεταρρύθμιση. Υπάρχουν βέβαια και οι έντονες αντιδράσεις δημάρχων μικρών δήμων, επειδή η περαιτέρω συγχώνευση δήμων θα καταργήσει τους μικρούς. Αλλά, ως αντίβαρο, υπάρχει και η θετική ανταπόκριση των δημάρχων των μεγάλων δήμων, για ευνόητους λόγους… Ωστόσο αυτήν τη στιγμή είναι αβέβαιο αν ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί πριν απ’ τις δημοτικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, ακριβώς λόγω των
αντιδράσεων που θα προκληθούν.
Από την άλλη, η ΚΕΔΚΕ φάνηκε απρόθυμη να συναινέσει στην πρόταση του Γ. Ραγκούση για περικοπή κατά 10% των ενισχύσεων απ’ το κράτος προς τους δήμους, λέγοντας ότι αυτό προβλέπεται από νόμο.
Πάντως συμφωνία επήλθε σ’ ένα άλλο ζήτημα, δηλαδή την εφαρμογή νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει την απορρόφηση περίπου 20.000 ανέργων απ’ τους δήμους κατά την επόμενη διετία. Εδώ ο Ραγκούσης φάνηκε να συμφωνεί, αν και ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει και δεν ψήφισε τον νόμο…