XΡΗΜΑτιστήριο

> Από τη «σεμνότητα και ταπεινότητα» του κ. Καραμανλή «στους άριστους και όχι αρεστούς» του κ. Παπανδρέου; Είναι δυνατόν οι εξόχως σημαντικές θέσεις των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, των γενικών γραμματέων υπουργείων και των περιφερειαρχών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση να καλυφθούν με αδιάβλητη προκήρυξη διαγωνισμών; Ας μη γελιόμαστε, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού, αλλά πλήρους εφαρμογής των πολιτικών για τις οποίες ψηφίζεται το εκάστοτε κόμμα εξουσίας.

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς οι τοποθετήσεις στη Wall Street (μετά την αναβάθμιση της σύστασης του τραπεζικού κλάδου από την Goldman Sachs), οι μεικτές τάσεις στην Ευρώπη ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον μεταλλουργικό κλάδο και η άνετη εγχώρια πολιτική αυτοδυναμία που χρειαζόταν η αγορά ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.581,07 μονάδες, με απώλειες 0,48%. Από τις μετοχές του 20άρη, τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν οι Motor Oil, Marfin Popular, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΑΤΕ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Coca-Cola, ETE, Ιντραλότ, MIG και Κύπρου. Την επομένη τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών (λόγω των ενθαρρυντικών στοιχείων του δείκτη ISM), τα αντίστοιχα των ευρωαγορών (λόγω του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης που εμφάνισε ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία) και η ψήφος εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας εκτόξευσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.678,50 μονάδες, με κέρδη 3,77% και αξία συναλλαγών στα 308,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,52%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο κατά 2,58%, ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 3,30% και των τραπεζών πρασίνισε κατά 5,57%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η προσδοκία για μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου στην Αμερική, η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού στην Αυστραλία, η ενίσχυση στις τιμές των εμπορευμάτων στη Ευρώπη και η άνοδος των εγχώριων blue chips ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε νέα μέγιστη τιμή δωδεκαμήνου, κλείνοντας τελικά στις 2.692,42 μονάδες, με μικρή άνοδο 0,52%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 101 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 98 που υποχώρησαν. Την επομένη τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στην αμερικανική αγορά (μετά τις εκτιμήσεις για βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας και τις δηλώσεις του Joseph Stiglitz ότι τα stress tests των τραπεζών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους κατάσταση), σε συνδυασμό με τα αρνητικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και τις προβλέψεις ότι η πτώση του δολαρίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών) και τη δυναμική στο ελληνικό ταμπλό, που διατηρείται με «σύμμαχο» το διεθνές κλίμα, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε θετικό έδαφος.

> Πρόβλημα στη φορολόγηση των μερισμάτων με απώλεια φόρων για το Δημόσιο αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει το αναβαθμισμένο υπερυπουργείο Οικονομικών, καθώς η ανωνυμία που παρέχουν οι offshore εταιρείες, στις οποίες θα στραφούν οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών, δεν εξυπηρετεί τις «εισπράξεις» μέχρι φυσικού προσώπου.

> «Μεγάλη νίκη κατά των εθνικών ”νταβατζήδων”»! Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη (οικονομολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου, επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστημονική διευθύντρια του ΚΕΠΕ κ.λπ.) τοποθετήθηκε τελικά στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο όμως ελέγχει μόνο τους τομείς της βιομηχανίας, της ανταγωνιστικότητας, των δημόσιων επενδύσεων και της ναυτιλίας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η εποπτεία τραπεζών και ΔΕΚΟ, που «διεκδικείται μετά μανίας» από το υπερυπουργείο Οικονομικών.

> Νέες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων αναζητούν οι εφοπλιστές με σκοπό να καλύψουν τις συνεχείς και μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες! Η ναυτιλία πλήττεται ιδιαίτερα από τη σημερινή κρίση δεδομένου ότι η τραπεζική χρηματοδότηση είναι πια δυσεύρετη και η δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματιστηριακές αγορές κεφαλαίου αδύνατη.

> Κατόπιν εορτής! Λίγο πριν από την απομάκρυνση των διοικούντων της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τον ανύπαρκτο εποπτικό της ρόλο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε μια σειρά προστίμων για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, με εντυπωσιακότερο αυτό κατά της Forthnet που δεν δημοσιοποίησε την προνομιακή πληροφορία σχετικά με την υποβολή προσφοράς εξαγοράς των εταιρειών NetMed NV και Intervision BV.

>Με τους έλληνες εργαζομένους τι θα γίνει; Μετά την πρώτη -πρωινή- ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης του ομίλου της Εμπορικής ήρθε η δεύτερη -μεσημεριανή- για την πώληση των ποσοστών συμμετοχής της σε Εμπορική Credicom Τράπεζα ΑΕ, Εμπορική Asset Management ΑΕΔΑΚ, Εμπορική Ζωής ΑΑΕΖ, Εμπορική Leasing και Εμπορική Ασφάλειες ΑΕΑΕΓΑ στις αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων του ομίλου της Credit Agricole.

> Λύση από το εξωτερικό! Με δεδομένες τις πρόσφατες απάτες στην απόδοση του ΦΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της να θεσπίσουν μηχανισμό βάσει του οποίου ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα καταβάλεται από το πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες και όχι από αυτόν που τα παραδίδει.

> Αλλαγή στρατηγικής! Η αναγκαιότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων και των εξαγορών από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ώθησε τους περισσότερους επενδυτές να στραφούν από τα σχετικά ασφαλή αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων στα αντίστοιχα ομολογιακά.

> Δεν αρκούν! Οι κοινοτικές επιδοτήσεις των 12 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και του 1 δισ. από το Γ’ ΚΠΣ αναμένεται να είναι τα πρώτα σίγουρα χρήματα που θα έχει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει την αγορά τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

> Άρχισαν τα όργανα μεταξύ των απερχόμενων «γαλάζιων» κρατικών αξιωματούχων! Η θυγατρική του κ. Αράπογλου, εταιρεία Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή, θεωρεί ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει την απομάκρυνση του κ. Αθανασόπουλου από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

> «Μακριά και αγαπημένοι»! Δεν το λέμε εμείς, αλλά η ετήσια έρευνα της European Cities Monitor του οίκου Cushman & Wakefield, καθώς για πολλοστή φορά η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε στην τελευταία θέση του πίνακα των 34 ευρωπαϊκών πόλεων αναφορικά με την καταλληλότητα για εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.

> Φρέσκα νέα! Αν και οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν, εντούτοις νέα ονόματα μπαίνουν συνεχώς στη λίστα με τους υποψήφιους διοικητές των ATEbank – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μετά τους γνωστούς κυρίους Πανταλάκη, Ανωμερίτη, Ταμβακάκη, ακούγεται ο κ. Ρουμελιώτης, οικονομολόγος, πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

> Αποτελεί δείγμα της πραγματικής κατάστασης στην οικονομία! Αύξηση της τάξεως του 44,24% παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρήσεων που είτε πτώχευσαν είτε καθυστέρησαν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2008 – Ιούλιος 2009 συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2003 – 2007.

> Λύση ανάγκης! Το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια bad bank για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ως ένα κρατικό fund στο οποίο θα εισφέρουν οι τράπεζες δάνεια και λοιπές απαιτήσεις από προβληματικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των εγγυήσεων του κυβερνητικού πακέτου των 28 δισ.

> Με όσους έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων τι μέλλει γενέσθαι, κύριε υπουργέ; Την υποτονική πάντως κίνηση στις πολεοδομίες της χώρας αναμένεται να ταράξουν οι κατασκευαστές, που παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις προθέσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος – Οικονομικών για συνολική διευθέτηση του θέματος είναι έτοιμοι να προβούν σε μαζική υποβολή δηλώσεων.

> Και πρέπει, και θα το πράξει! Τι και αν το Δημόσιο διαθέτει ποσοστό πέριξ του 3% της ΕΧΑΕ… Σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο θελήσει, μπορεί εύκολα, μέσω των τραπεζών, να οδηγήσει σε αλλαγή του «πολυθεσίτικου» management της εταιρείας.

> Ο χειρισμός του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να γίνει από ένα και μόνο πρόσωπο! Ο λόγος για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ από τον διορισμένο επόπτη, καθώς οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

> Μετά το εκλογικό μαύρισμα από τους ψηφοφόρους, ήρθε η αναστολή της κομματικής δραστηριότητας από τον ίδιο! Η αναφορά μας στον κ. Αλογοσκούφη, τον υπουργό που εκτόξευσε το έλλειμμα στα ύψη, τον πολιτικό που διέλυσε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, τον οικονομολόγο που παρείχε ασυλία στις τράπεζες, τον ακαδημαϊκό που «ενεπλάκη» στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, τον άνθρωπο που άλλαξε τη φορολογία προς όφελος των εχόντων.

> Λίγες μόνο ώρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης και αφού προηγήθηκαν οι άκαρπες διαπραγματεύσεις με την απελθούσα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου και τις πρώην διοικήσεις των ημικρατικών τραπεζών, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εταιρείας ΟΤΤΟ Έβρος.

> Τάξη στην αταξία των συναλλακτικών ενδοομιλικών συμπεριφορών! Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η παρακολούθηση των συναλλαγών που μεσολαβούν μέχρι να φθάσει το προϊόν μιας πολυεθνικής εταιρείας στο εγχώριο ράφι, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών το τιμολογούν αρχικά σε θυγατρική τους που εδρεύει σε χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή και στη συνέχεια το πωλούν με καπέλο στην ελληνική αγορά.

> Υπουργοί Οικονομίας, διαχειριστές του δημόσιου χρέους, ειδικοί γραμματείς υπηρεσιών, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, μάνατζερ, τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, σύμβουλοι και λοιποί «ειδικοί» πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πληρώσουν για τα λάθη τους, καθώς δεν μπορεί η χώρα να δανείζεται με επαχθείς όρους, αυξάνοντας υπέρμετρα το χρέος της, και όσοι έβαλαν την υπογραφή τους να παραμένουν ατιμώρητοι.

> Μπορεί το επίπεδο των επιτοκίων να μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, η επιδείνωση όμως των οικονομικών συνθηκών επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων! Τι και αν η διατήρησή τους σε χαμηλό επίπεδο λειτουργεί ευνοϊκά, η εκτόξευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για το εξάμηνο προβληματίζει.

> Δεκατρείς από τις δεκαέξι χώρες αναμένεται να βρεθούν τους επόμενους μήνες σε καθεστώς επιτήρησης! Η οικονομική κρίση βαραίνει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οκτώ ακόμη κυβερνήσεις διεμήνυσαν ότι το δημόσιο έλλειμμά τους θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ το 2009.

> Η όξυνση της οικονομικής κρίσης βρήκε τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο αλλά και με υπέρμετρο δανεισμό. Η αύξηση του κόστους χρήματος, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τα πρώτα «κανόνια» στο real estate, προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στον κλάδο.

> Την ημέρα που κατέθετε την παραίτησή του ο επικεφαλής της ΑΤΕbank κ. Δ. Μηλιάκος η μετοχή της τράπεζας κατέγραφε εντυπωσιακή άνοδο με αξιοσημείωτο όγκο, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αντίστοιχη χρηματιστηριακή κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναζωπύρωσε τα σενάρια περί συγχώνευσης των δύο ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Προς ενίσχυση της ρευστότητας ή κάτι άλλο; Αλήθεια, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα περισσότερα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πωλούν εσπευσμένα τις ίδιες μετοχές τους, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες του μέσου κόστους κτήσης τους;

> Ομαδικές απολύσεις, μειώσεις προσωπικού, διαθεσιμότητες, μαύρη εργασία, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας κ.λπ.! Δεν είναι λίγες οι προβληματικές εισηγμένες επιχειρήσεις που με αφορμή τα ζημιογόνα αποτελέσματα και τα φουσκωμένα χρέη τους πρωτοστατούν στη μείωση των θέσεων εργασίας και στην ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης.

> Πωλητές οι Έλληνες, αγοραστές οι ξένοι στο ΧΑ! Με εκροές ύψους 637,42 εκατομμυρίων ευρώ των πρώτων και εισροές 722,08 των δεύτερων έκλεισε τελικά ο Σεπτέμβριος στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα η αλλοδαπή συμμετοχή να αγγίζει το 49,8% από 48,4%.

> Αναζωπύρωση των σεναρίων για νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέρνει η πολιτική αλλαγή, καθώς η αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδυτών από τα μικρομεσαία εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να οδηγήσει στην κάλυψη του μετοχικού τους κεφαλαίου από τα αντίστοιχα εγχώρια.

> Οι πολλές επενδύσεις σε δρόμους φαίνεται ότι έκαναν κακό στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφορών της χώρας, καθώς αφαίμαξαν κεφάλαια από άλλες δράσεις, χωρίς να συμβάλουν στη διασύνδεσή τους με τα λοιπά μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να προσελκύσουν ταξιδιώτες και εμπορεύματα.

> Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας προχωρούν σε στρατηγικές αναδιάρθρωσης μέσω συγχώνευσης των θυγατρικών τους επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Creta Farm.

> Με το βλέμμα στραμμένο… στην απόσυρση! Παρά την παρατεταμένη περίοδο των μειωμένων τελών ταξινόμησης από τις εταιρείες, πτώση κατά 20,5% εμφάνισαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2009 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008.

> Όσο περισσότερο εκτεθειμένες είναι σε δάνεια τόσο εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επισφαλειών, άρα χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας! Πάνω από 16 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει πάντως οι ελληνικές τράπεζες μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ομολογιακές – υβριδικές εκδόσεις, προνομιούχες μετοχές και διάθεση πακέτων ιδίων μετοχών.

> Βασικοί μέτοχοι τραπεζών, ελληνικό Δημόσιο, θεσμικοί επενδυτές και επιχειρηματίες βιομηχανικών ομίλων είναι μεταξύ των κερδισμένων του τελευταίου χρηματιστηριακού ράλι, καθώς είδαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών, μετοχών και συμμετοχών τους να ενισχύονται σημαντικά.

> Μα, καλά, είναι δυνατόν να υπογράφονται συμφωνίες ημικρατικών τραπεζών ακόμα και την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης; Μάλλον, καθώς η Epsilon Net ανακοίνωσε τη σύμβαση συνεργασίας με την Εθνική για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

> Οι έμμεσες συμμετοχές, διά των ελεγχόμενων offshore εταιρειών (βλέπε 15,206%), είναι πολύ μεγαλύτερες από τις άμεσες (ήτοι 6,119%). Γιατί άραγε; Η ερώτησή μας απευθύνεται στον «πολυπράγμονα» επιχειρηματία της Alapis Λ. Λαυρεντιάδη.

> Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού! Η υποχώρηση του δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστών του και η ζήτηση που προέρχεται από τη σημαντική αύξηση του εισοδήματος των αναδυόμενων χωρών ενισχύουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτικής επένδυσης.

> «Παραφωνία» στην κυβερνητική τακτική των ήπιων τόνων αποτέλεσαν οι «απειλές» που εκτόξευσε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των υπηρεσιακών της παραγόντων! Η κ. Μπατζελή δεν δικαιολόγησε τον τίτλο της «Ευρωπαίας»…


Σχολιάστε εδώ