MUSIC+ MEDIA
// Ένθερμος υποστηρικτής πιο δραστικών μέτρων εναντίον όσων «παρανομούν» είναι ο γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί.
// Όσο και αν αντιδρούν χρήστες και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, όσο και αν απορρίπτονται συνταγματικά όσα προτείνει, αυτός δεν πτοείται και συνεχίζει να πιέζει ώστε να περιοριστεί η ασυλία κάποιων πειρατών και μαζί με αυτήν και η ελευθερία όλων των χρηστών.
// Οι Γάλλοι ήταν πάντα υπέρμαχοι του «πνεύματος», όμως η επιμονή αυτή ίσως να έχει πιο προφανείς και οικονομικούς λόγους: ίσως το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο του περιεχομένου και των μέσων στον πλανήτη είναι γαλλικός, η Vivendi Universal.
// Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση η ουσία έρχεται δεύτερη επιβεβαιώνεται από τα συνεχή ατοπήματα στον χώρο των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Σαρκοζί. Τελευταίο περιστατικό, στο οποίο δόθηκε αρκετή δημοσιότητα, αφορούσε την παράνομη αντιγραφή και διανομή 400 αντιτύπων ενός ντοκιμαντέρ το οποίο ο γάλλος Πρόεδρος απέστειλε «ενημερωτικά» σε διάφορους αποδέκτες.
// Ο Πρόεδρος παρανόμησε ποικιλοτρόπως: Έσπασε το «κλείδωμα» των dvd, γεγονός που απαγορεύεται, έκανε πολλαπλά αντίτυπα χωρίς την άδεια των δικαιούχων, έκανε παρέμβαση στο εικαστικό του εξωφύλλου χωρίς να λάβει άδεια του δημιουργού, και κατόπιν τα μοίρασε σε εκατοντάδες αποδέκτες.
// Αν αυτό που έκανε ο γάλλος Πρόεδρος φαντάζει υπερβολικό ως πράξη πειρατείας, θυμηθείτε ότι επίσης πρόσφατα σε τηλεοπτική καμπάνια του κόμματός του χρησιμοποιήθηκε κομμάτι των MGMT χωρίς να λάβει ποτέ άδειά τους.
// Τα γράφουμε αυτά διότι αρκετοί εκ των μεγαλοδικαιούχων στη χώρα μας ελπίζουν ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα υιοθετηθεί μια πιο σκληρή πολιτική, πιο «προοδευτική» όπως την αποκαλούν, στον χώρο των δικαιωμάτων.
// Τη στιγμή που η Google με το YouTube φαίνεται να συνθηκολογεί στις μεγάλες χώρες για τα δικαιώματα των δισκογραφικών, ήρθε στην επιφάνεια αυτό το
οποίο οι περισσότεροι πίστευαν: ότι το 1,65 δισ. που κόστισε η αγορά του ήταν υπερβολικό ποσόν.
// Σύμφωνα με το Cnet.com, ο πρόεδρος της Google, Eric Scmidt, ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει την
εξαγορά στην τιμή αυτή διότι ήταν πεπεισμένος ότι το Google video θα αποτύγχανε και ότι κάποιος άλλος αγοράζοντας το YouTube θα όριζε την αγορά στο video περιεχόμενο.
// Η πραγματική αξία του YouTube την
εποχή εκείνη υπολογιζόταν σε 600-700 εκατομμύρια δολάρια.
// Η μουσική υπηρεσία η οποία θα ακούγεται όλο και περισσότερο τους επόμενους μήνες είναι το Spotify. Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι το Spotify είναι το Napster του 2004 – μια ακόμα φιλόδοξη υπηρεσία η οποία θα καταρρεύσει από τον όγκο της επιτυχίας της: η μεγάλη κίνηση απαιτεί όλο και ακριβότερες επενδύσεις οι οποίες σε συνδυασμό με το κόστος δικαιωμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν από απειροελάχιστα έσοδα.
// Μέχρι στιγμής οι δισκογραφικές εξακολουθούν να ζουν από έσοδα τα οποία βασίζονται σε παραδοσιακή λογική – albums και singles, σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή. Λέγοντας ηλεκτρονική, εννοούμε μόνο το iTunes – μετά από αυτό το χάος.
// Μια όμως ακόμα ενδιαφέρουσα πηγή εσόδων, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «αρπαχτή», έχει να κάνει με τις υπέρογκες προκαταβολές τις οποίες οι δισκογραφικές ζητούν από πολλούς αδαείς, μαγνητισμένους από τη γοητεία όχι της μουσικής αλλά του lifestyle της, οι οποίοι εμφανίζονται στα γραφεία τους ζητώντας να πάρουν άδεια χρήσης για διάφορες υπηρεσίες.
// Εννιά στις δέκα φορές οι υπηρεσίες αυτές θα αποτύχουν, όμως παρ’ όλα αυτά ουρές στήνονται έξω από τα γραφεία των δισκογραφικών, οι οποίες έχουν βρει μια καλή ευκαιρία εσόδων, για τα οποία μάλιστα σπανίως χρειάζεται να αποδώσουν κάτι και σε καλλιτέχνες!