Φυγαδεύθηκε ο Σουφλιάς από την πίσω πόρτα του Ζαππείου

Ενώ δύο μήνες πριν έκανε μεγαλεπήβολα σχέδια για μελλοντικά αξιώματα, κατέληξε να φύγει αποδοκιμαζόμενος και κουβαλώντας το «στίγμα» του βασικού υπαίτιου για τη βαριά εκλογική ήττα, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ν. Δημοκρατίας. Εν κατακλείδι, ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς κατέληξε… αποδιοπομπαίος τράγος.

Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε με θερμό τρόπο την ιδέα των πρόωρων εκλογών επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες κινήθηκε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου: Εκτιμούσε ότι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν μεγάλη, θα ήταν αυτό που λέμε «διαχειρίσιμη», ενώ ταυτόχρονα δεν θα προέκυπτε και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή θεωρούσε ότι (με τη… συμβολή και εργολάβων) θα καλούνταν να προσφέρει τις… υπηρεσίες του από τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού! Τα τελευταία πέντε χρόνια άλλωστε είχε καλλιεργήσει ένα υπερκομματικό προφίλ και απέφυγε επιμελώς να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις που δέχθηκε από στελέχη του. Άρα –κατά την άποψη του τέως υπουργού– η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Αποδείχθηκε ότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο κ. Σουφλιάς είδε τα σχέδιά του να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Το μεν ΠΑΣΟΚ εξασφάλιζε μια άνετη πλειοψηφία, η δε Ν. Δημοκρατία υποχρεωνόταν σε μια επώδυνη, σχεδόν εξευτελιστική ήττα. Η οργή στελεχών και οπαδών εναντίον του που σιγόβραζε τους τελευταίους μήνες ξεχείλισε, πήρε τη μορφή λάβας. Όσα μέχρι πρότινος έλεγαν υπόγεια και στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους για τις «στενές σχέσεις» του με τους εργολάβους τα είπαν δημόσια και σε εθνικό δίκτυο. Οι «επιθέσεις» αυτές σόκαραν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κ. Σουφλιά, κάτι που εμμέσως παραδέχθηκε στη δήλωσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απρέπειες που ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα». Φθάνοντας μάλιστα την Κυριακή το βράδυ στη Ρηγίλλης, αντιλήφθηκε την οργή των συγκεντρωμένων, ενώ αργότερα στο Ζάππειο φυγαδεύθηκε από την πίσω πόρτα για να αποφύγει τις αποδοκιμασίες των μελών της ΟΝΝΕΔ, που χρησιμοποιούσαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του και απειλούσαν να τον χτυπήσουν. Στη δήλωση… αποχαιρετισμού ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε της απόφασης για πρόωρες εκλογές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το έπραξε από πείσμα και όχι γιατί εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ήταν η καλύτερη λύση για την παράταξη.


Σχολιάστε εδώ