Το δίλημμα των 100 ημερών στην οικονομική πολιτική
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προειδοποίησε στη σύσκεψη της Πέμπτης υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, αν η κυβέρνηση επιμείνει να θέσει αμέσως σε εφαρμογή τα σχέδιά της για παροχές, ιδίως για το ειδικό βοήθημα των 1.300 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισοδήματα μέχρι 13.000 ευρώ.
Τα εφιαλτικά στοιχεία για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, που πρώτο το «Π» αποκάλυψε, επιβεβαιώνονται πλήρως από τις πρώτες ημέρες της θητείας του νέου οικονομικού επιτελείου, ενώ η νέα πρόβλεψη της κυβέρνησης για την οικονομική δραστηριότητα το τρέχον έτος κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5%, δηλαδή για πραγματική και επώδυνη ύφεση:
– Το έλλειμμα, όπως αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Π» που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ!
– Οι πληροφορίες του «Π» επιβεβαιώνονται και σε ό,τι αφορά τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2008, που είναι πολύ διαφορετικά από το 5% που είχε δηλώσει η απελθούσα κυβέρνηση. Ήδη το έλλειμμα αναπροσαρμόσθηκε στο 5,7%, ενώ μετά την τελική διαπραγμάτευση με την Eurostat για την «άσπρη τρύπα» των Ταμείων και των ΟΤΑ αναμένεται να ξεπεράσει το 6%.
– Στοιχεία της Κομισιόν που αποκαλύπτει σήμερα το «Π» εμφανίζουν την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο εξωτερικό χρέος, καθώς έχει υπερβεί και το 100% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου, ξεπερνά τα 292 δισ. ευρώ (πάνω από 122% του ΑΕΠ) ήδη από το πρώτο εξάμηνο – σημειώνεται, βέβαια, ότι αυτό το ποσοστό δεν ταυτίζεται με το κατά Μάαστριχτ χρέος που παρακολουθεί η Κομισιόν, καθώς αφαιρείται ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός.
– Κατά τη «σφιχτή» άποψη που κατά παράδοση εκφράζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και βέβαια ήδη εκφράσθηκε από τον κ. Προβόπουλο στη σύσκεψη της Πέμπτης, η κυβέρνηση οφείλει να αναβάλει τις παροχές που έχει προγραμματίσει μέχρι το τέλος του έτους, να αρχίσει αμέσως τις περικοπές δαπανών και να θέσει πάλι σε λειτουργία τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αλλιώς, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κατά την προσφυγή της χώρας στη διεθνή αγορά για δανεισμό με νέες εκδόσεις κρατικών τίτλων και είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας, δηλαδή το κόστος δανεισμού.
Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το «Π» από την περασμένη Κυριακή, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν διαβλέπουν σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς ήδη αντιμετωπίσθηκε με ανοχή αυτήν την εβδομάδα η απόκλιση της Γερμανίας στο έλλειμμα του 2010 και οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να μεταθέσουν το 2011 -το νωρίτερο…- τη νέα προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων στην Ευρώπη.
Τι κρατάνε, τι αλλάζουν
Οι τελικές αποφάσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ύστερα και από τις παραινέσεις Προβόπουλου αναμένεται να ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Το μεγάλο δίλημμα αφορά βεβαίως την παροχή των βοηθημάτων στους ασθενέστερους, που αν δεν καταβληθούν εντός του έτους, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει την πορεία της με ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Και ασφαλής κινητοποιήσεις.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει τα νομοσχέδια για την ανακούφιση των δανειοληπτών και τη στήριξη των μικρομεσαίων, που έχουν καταρτισθεί από το επιτελείο της κ. Κατσέλη, ενώ επείγουσα προτεραιότητα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να θέσει σε λειτουργία τον εισπρακτικό μηχανισμό, να εισπράξει την έκτακτη εισφορά και το ΕΤΑΚ, που είχαν αποφασισθεί επί υπουργίας Παπαθανασίου και να συντάξει το νέο προϋπολογισμό και το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης, μέσα σε ιδιαίτερα πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
Σε ό,τι αφορά το τέλος «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, από το οποίο θα συγκεντρωνόταν πάνω από 1 δισ. ευρώ, απόφαση της κυβέρνησης είναι να οδηγηθεί οριστικά στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Για την απόσυρση των Ι.Χ., σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει αποφασισθεί ότι θα διατηρηθεί το οικονομικό κίνητρο ανακύκλωσης ρυπογόνων οχημάτων, αλλά η επιδότηση αγοράς νέων Ι.Χ. θα αφορά μόνο οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων. Τέλος, τα «πράσινα τέλη κυκλοφορίας» της απελθούσας κυβέρνησης θα διατηρηθούν φέτος χωρίς τροποποιήσεις, ενώ η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010.