Τα εκβιαστικά διλήμματα και η πόλωση φταίνε στο ΚΚΕ

Αμέσως (την επομένη των εκλογών) συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και κατέληξε στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση σε όλη την κλίμακα του κόμματος προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση.

Στο ΚΚΕ είχαν επίγνωση της πίεσης που ασκούσε και σε δικούς του ψηφοφόρους η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό προσπάθησαν προεκλογικά να «βρουν» τους 150.000 ψηφοφόρους του κόμματος που το ψήφισαν στις βουλευτικές του 2007, αλλά στις ευρωεκλογές προτίμησαν να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία. Αυτή η επιχείρηση επαναπατρισμού των συγκεκριμένων ψηφοφόρων πέτυχε μόνο κατά το μισό, αφού το ΚΚΕ την προηγούμενη Κυριακή σε σχέση με τις εκλογές του 2007 έχασε περίπου 66.500 ψήφους. Συγκεκριμένα πήρε 517.154 ψήφους (7,54%) έναντι 583.750 (8,15%) το 2007, απώλεια που αντιστοιχεί στο 11,42% της δύναμής του.

Η ηγεσία του κόμματος εκτίμησε ότι τοεκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ΚΚΕ «είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την πολιτική του δράση και τον ρόλο του στην ανάπτυξη των αγώνων που έγιναν, χωρίς τους οποίους οι εξελίξεις θα ήταν δυσμενέστερες». Με βάση την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι έκαναν σε αυτές τις εκλογές το βήμα και ψήφισαν το κόμμα ανεξάρτητα από το αν είχαν και ορισμένες διαφωνίες μαζί του, ενώ τονίζουν ότι αρκετοί επίσης που εκτιμούν την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ υπέκυψαν την τελευταία στιγμή «στα εκβιαστικά διλήμματα».

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι το ΚΚΕ έδωσε σε αυτές τις εκλογές μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αλλά και ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ), πορείας που διαχρονικά πιέζει προεκλογικά τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, αρκετοί από τους οποίους υποκύπτουν στη λογική του μικρότερου κακού.

Εν κατακλείδι, η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι «η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, τις φοβίες και τους εκβιασμούς δείχνει την ικανότητά του, τη σωστή γραμμή του και την ετοιμότητά του αύριο να είναι πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή».

Στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζουν στο ΚΚΕ, αρνητικό ρόλο έπαιξε και η παραπλανητική προπαγάνδα της ΝΔ για δήθεν παροχολογία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δημιούργησε προσδοκίες σε μερίδα ψηφοφόρων για παροχές από τη νέα κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που η απερχόμενη της ΝΔ το μόνο που υποσχόταν ήταν το πάγωμα των μισθών. Επίσης αυτή η τακτική συνέτεινε στο να συγκαλυφθεί η αρνητική εμπειρία που είχε ζήσει ο λαός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ευθύνες όμως το ΚΚΕ ρίχνει και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα αναφέρει: Αρνητικό ρόλο έπαιξε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την αντιδεξιά ρητορεία του και την υποβαθμισμένη κριτική του στο ΠΑΣΟΚ, που επέτρεψε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΛΑΟΣ, τονίζουν στο ΚΚΕ, παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και τη συμμαχία «σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση».

Το ΚΚΕ διακήρυξε από την πρώτη κιόλας μέρα ότι δεν χρειάζεται καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους προκειμένου να παρεμποδίσουν και να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει.

Στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έχει 21 μέλη έναντι 22 που είχε στην προηγούμενη Βουλή, υπάρχουν τέσσερα νέα πρόσωπα: ο ευρωβουλευτής Θ. Παφίλης (τη θέση του στην Ευρωβουλή θα πάρει ο Μ. Αγγουράκης), ο γιατρός Δ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην βουλευτής Α. Τζέκης και ο Α. Νάνος, που παίρνει τη θέση του Ν. Γκατζή, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.

Εκτός Βουλής έμειναν οι μέχρι τώρα βουλευτές Α. Καταρτζής, Κ. Αλυσανδράκης, Ε. Μελά, Λ. Καφαντάρη και, όπως αναφέρθηκε, ο Ν. Γκατζής, που δεν ήταν υποψήφιος.


Σχολιάστε εδώ