Σύνοδος «κρας τεστ» για τον Αρχιεπίσκοπο

Είναι και οι απαντήσεις που θα δώσει ο Ιερώνυμος και οι τοποθετήσεις που θα έχει ενώπιον ολόκληρου του σώματος της ιεραρχίας για τα θέματα που θα του θέσουν πολλοί Μητροπολίτες (άλλοι του περιβάλλοντός του και άλλοι όχι), τα οποία σχετίζονται τόσο με τις δραστηριότητες των συνεργατών του όσο και με την τακτική που ο ίδιος ακολουθεί ως ο πηδαλιούχος της Εκκλησίας.

Αυτό που κυρίως απασχολεί τον Αρχιεπίσκοπο είναι να αποδείξει στο εσωτερικό της Εκκλησίας ότι έχει τη δύναμη να τοποθετεί δικά του παιδιά σε θέσεις Μητροπολιτών. Η ήττα στις περιπτώσεις άλλων Μητροπόλεων (Λευκάδος κ.λπ.) είναι νωπή και ο Αρχιεπίσκοπος έχει

αποφασίσει να δώσει μάχη για να κερδίσουν κληρικοί της δικής του επιλογής τις μητροπόλεις Κιλκισίου και Διδυμοτείχου. Για τη Μητρόπολη Κιλκισίου ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να έχει επικοινωνήσει με πολλούς Μητροπολίτες, ώστε να τους πείσει να ψηφίσουν τον Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ Σιγάλα, ο οποίος,

όπως λένε οι φήμες, ήδη ράβει τα αρχιερατικά του άμφια…

«Πράγματι επικοινώνησε μαζί μου ο Αρχιεπίσκοπος και ζήτησε εάν θέλω να ψηφίσω τον Εμμανουήλ Σιγάλα, γιατί, όπως μου είπε, έχει ακούσει ότι είναι ικανός κληρικός. Δηλαδή δεν είναι σίγουρος και απλώς στηρίζεται σε ό,τι του έχουν πει οι συνεργάτες του;» αναρωτιέται Μητροπολίτης που διαφωνεί με την τακτική του Αρχιεπισκόπου.

Φαβορί για τη Μητρόπολη Κιλκισίου ακούγεται πως είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς (ένας αξιόλογος, όπως λένε, κληρικός με διοικητικές ικανότητες), τον οποίο στηρίζει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και πολλοί άλλοι αρχιερείς απ’ όλες τις «τάσεις» στο εσωτερικό της ιεραρχίας. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ενημέρωσε με επιστολή του τους αρχιερείς ότι και ο ίδιος ο Ιερώνυμος προ δύο ετών είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει μια μελλοντική υποψηφιότητα του π. Ιωάννη Τασσιά, αλλά, όπως λέγεται, οι συνεργάτες του τελευταία στιγμή τον έπεισαν να κινηθεί υπέρ του π. Εμμανουήλ Σιγάλα. Πολλοί Μητροπολίτες δείχνουν δυσαρεστημένοι από την ανάμειξη και λαϊκών συνεργατών του Ιερωνύμου στην εκλογή Μητροπολιτών και στρέφονται υπέρ του Ιωάννη Τασσιά, ο οποίος, λόγω καταγωγής, γνωρίζει καλά τα προβλήματα της Μητρόπολης Κιλκισίου.

Μεγάλο δίλημμα

Στην περίπτωση της Μητρόπολης Διδυμοτείχου το δίλημμα για τους αρχιερείς είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι διεκδικητές είναι δύο αξιόλογοι κληρικοί. Ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να στηρίξει τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του Επισκόπου Δαυλείας Δαμασκηνού, ενός ικανού κληρικού που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις αντιπαλότητες των διαφόρων «ρευμάτων» εντός της ιεραρχίας. Όπως λέγεται, ο Ιερώνυμος στην αρχή ήταν διστακτικός με την υποψηφιότητα του Επισκόπου Δαυλείας. Λέγεται ότι ο τελευταίος και ο Μητροπολίτης Τρίκκης τον επισκέφθηκαν πριν από μία εβδομάδα στην κατοικία του στα Οινόφυτα και του ζήτησαν να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δαμασκηνού. Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους αρχιερείς και να τους εκφράσει την επιθυμία του να εκλεγεί ο Επίσκοπος Δαυλείας στη θέση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου (κάτι που έκανε για τον Εμμανουήλ Σιγάλα). Εν τέλει όμως πείστηκε και στηρίζει (διακριτικά) την υποψηφιότητα του Επισκόπου Δαυλείας.

Εξίσου μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου έχει ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κομοτηνής π. Κωστάντιος Παναγιωτακόπουλος, ένας πολύ ικανός κληρικός, με σημαντικό έργο στην περιοχή της Θράκης, τον οποίο φέρονται να στηρίζουν πολλοί Μητροπολίτες. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του για τη Μητρόπολη Διδυμοτείχου εξέφρασε αρχικά και το πνευματικό παιδί του Μακαριστού Χριστόδουλου, Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο οποίος όμως απέσυρε το ενδιαφέρον του μόλις έμαθε για την υποψηφιότητα του Επισκόπου Δαυλείας με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

«Καυτή» ατζέντα

Ο «πονοκέφαλος» για τον Αρχιεπίσκοπο δεν σταματά στις εκλογές των δύο Μητροπολιτών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολλοί Μητροπολίτες θα θέσουν ερωτήματα στον Ιερώνυμο, απαιτώντας πειστικές εξηγήσεις τόσο για αποφάσεις που έχει λάβει ο ίδιος («αγνοώντας τη συνοδικότητα που τόσο πολύ λέει ότι υποστηρίζει», όπως λένε σκωπτικά) όσο και για συγκεκριμένες ενέργειες των στενών συνεργατών του.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων αναμένεται να ζητήσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για την πώληση από τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας των οικοπέδων-φιλέτων στη Βουλιαγμένη σε off-shore κυπριακές εταιρείες. Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζουν ότι η αγοραπωλησία έχει γίνει νόμιμα και ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γίνεται σε μια προσπάθεια να… υπονομευτεί το έργο τους. Τονίζουν ότι η Εκκλησία ωφελήθηκε από αυτήν την πώληση κατά 20 εκατ. ευρώ. Τα ερωτήματα από τους Μητροπολίτες ωστόσο παραμένουν αναπάντητα, αφού την αξιολόγηση των ακινήτων φημολογείται ότι την έκανε «φιλική» εταιρεία εκτίμησης ακινήτων, στην οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί έμμισθη σχέση στενότατος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, και ότι δεν είναι σύνηθες η Εκκλησία να «παραχωρεί» τα γραφεία της για να μεταπωληθεί ένα ακίνητό της σε off-shore εταιρείες λίγα λεπτά αφού η ίδια το έχει πωλήσει στον αντίδικο και καταπατητή της! Οι Μητροπολίτες μαθαίνουμε ότι θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από συνεργάτη του Ιερωνύμου, ο οποίος σε υπόμνημα που απέστειλε στη Σύνοδο αναφέρει διάφορα περί δωροδοκίας για να πάει το οικόπεδο σε ημέτερο επιχειρηματία… Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση όλοι οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου που εμπλέκονται στην υπόθεση, την οποία έφερε στη δημοσιότητα το «Π».

Ένα ακόμη θέμα που πρόκειται να τεθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας είναι η υπόθεση του ποσού που διεκδικεί η Ιερά Σύνοδος από την εταιρεία Ανώνυμη Μελετητική

Εταιρεία ΚΤΙ. Η εταιρεία του κ. Οδ. Κοσμάτου είχε λάβει το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ (ήτοι 408 εκατ. δραχμές) για τη σύνταξη και υποβολή μελετών για αναστηλωτικά έργα σε μοναστήρια, στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ. Η Εκκλησία διεκδικεί αυτό το ποσό από τον κ. Κοσμάτο, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ως Μητροπολίτης Θηβών, είχε υποστηρίξει τη θέση της εταιρείας ότι δεν πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στην Εκκλησία. Πολλοί Μητροπολίτες αναρωτιούνται ποια θέση θα πάρει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος, εάν δηλαδή θα προασπίσει τα συμφέροντα της Εκκλησίας και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το ποσό από την εταιρεία ή εάν θα εμμείνει στην παλιά του θέση και θα αφήσει να χαθεί το ποσό για την Εκκλησία…

Το «χαράτσι»

Πολλοί αρχιερείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από την απόφαση του Ιερωνύμου να περάσει εν αγνοία τους στους προϋπολογισμούς των ναών και των μοναστηριών της Ελλάδας ειδικό «φόρο» για το περιοδικό «Εκκλησία», το οποίο είχε προγραμματίσει ο Αρχιεπίσκοπος να «περάσει» στο νομοσχέδιο που θα κατέθετε (αλλά δεν πρόλαβε) ο τέως υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Πάντως κάποιες αναμενόμενες εισηγήσεις συγκεκριμένων Μητροπολιτών (όπως του Μητροπολίτη Ηλείας για τη δημιουργία νέων θέσεων βοηθών Επισκόπων ή του Μητροπολίτη Ζακύνθου για την άρση του επιτιμίου του Νικόδημου Γκατζιρούλη) προβλέπεται να «ανάψουν» τα αίματα των ιεραρχών και να προκαλέσουν σάλο τις επόμενες ημέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνοδικής αίθουσας συνεδριάσεων…


Σχολιάστε εδώ