Συμφώνησαν μεταξύ τους τι ποσοστό θα δώσουν!

Και στις 7 το βράδυ της Κυριακής με την άρση της απαγόρευσης της δημοσίευσης γκάλοπ, ακούσαμε να λένε από τηλεοράσεως οι εκπρόσωποι των εταιρειών ότι τα ποσοστά των κομμάτων που έδιναν τα… συμφώνησαν μεταξύ τους! Δώσαμε, είπαν, το… μέσο… ΕΥΡΟΣ των ποσοστών που έβρισκε η κάθε εταιρεία από τις… συνεργαζόμενες!

Δηλαδή ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ότι άλλα βρήκαν από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων που ρωτούσαν μόλις έβγαιναν από τα εκλογικά τμήματα και άλλα έδωσαν! Θυμίζουμε ότι για το ΠΑΣΟΚ έδιναν από 41% μέχρι 44%, για τη ΝΔ από 34,4% μέχρι 37,3%.

Ε, κάπου θα ʼπεφταν μέσα… Και το είπαν όταν διαπιστώθηκε από τις κάλπες η πανωλεθρία του Καραμανλή με 33,9% για τη ΝΔ και 43,8% για το ΠΑΣΟΚ (γύρω στις 8.30 το βράδυ από το υπουργείο Εσωτερικών), ότι να, το… προβλέψαμε, ήταν από το ένα… σκέλος του… εύρους μέχρι το… άλλο!

Δηλαδή από την καταγραφή των όσων προκύπτουν από τους ερωτώμενους, πήγαμε στην πρόβλεψη, ζήσαμε την… εκτίμηση της πρόθεσης και τώρα μάθαμε ότι υπάρχει και το… εύρος, κύριε Μαύρο…

Ένα άλλο, ίσως το μεγαλύτερο φιάσκο, ήταν η επιμονή όχι μόνο με το exit poll, αλλά και από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά και μέχρι πριν ανοίξουν οι κάλπες και καμιά ώρα μετά, ότι μην αποκλείετε την έκπληξη να μπουν οι Οικολόγοι στη Βουλή. Και επομένως το… εύρος της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ παιζόταν… Και τελικά αποδείχθηκε ότι καμιά στιγμή δεν πέρασαν τον πήχυ του 3%. Θα πούνε ασφαλώς ότι ήμασταν μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους…

Ισχυρίζονται ότι αυτό που τους έριξε έξω ήταν η άρνηση ψηφοφόρων να απαντήσουν στο τι ψήφισαν, που έφθανε στο 15% με 16% των ερωτηθέντων, κάτι που συναντούσαν για πρώτη φορά.

Και η… εκτίμησή τους ήταν ότι μάλλον δεν πρέπει να είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, γιατί αλλιώς δεν είχαν κανέναν λόγο ή… φόβο για φακέλωμα, να μην πουν ότι ψήφισαν Παπανδρέου, αφού ήταν δεδομένο από εβδομάδες ότι κανένας δεν αμφισβητούσε ποιος θα ήταν ο νικητής.

Αυτή η άρνηση, λένε, τους έκανε να έχουν επιφυλάξεις. Και δεν μέτρησαν ότι αυτό το 15%-16% των αρνήσεων ίσως ήταν ΠΑΣΟΚ, όπως τελικά αποδείχθηκε. Και πρέπει να ήταν Νεοδημοκράτες που ντρεπόντουσαν προφανώς να δηλώσουν ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ!

Όμως εδώ, στα δύσκολα κρίνεται και αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η ικανότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, που τελικά είναι εξουσία που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, με τα παιγνίδια που πολλές φορές παίζουν…

Υπήρξε όμως έντονο παρασκήνιο στις συσκέψεις των εκπροσώπων των εταιρειών που είχαν συμφωνήσει (με υπογραφές) να κάνουν το exit poll. Όταν την Κυριακή το μεσημέρι, κατά τη 1, κάθισαν να δουν τι θα πουν, η κάθε εταιρεία έβρισκε από τους δικούς της ερευνητές διαφορετικά ποσοστά.

Από τη μια μεριά το ένα μπλοκ μιλούσε για διαφορά όχι παραπάνω από 6 μονάδες και το άλλο από 8 και πάνω! Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις και τελικά προ του αδιεξόδου συμφώνησαν να δώσουν διαφορά 6,7% (!), όπως και έγινε. Και επίσης να ανοίξει το… εύρος, βάζοντας από τα ακραία, δηλαδή από το μικρότερο ποσοστό που εύρισκε το ένα μπλοκ μέχρι το μεγαλύτερο που κατέγραφε το άλλο!

Και ως αντάλλαγμα στο μπλοκ που επέμενε ότι θα είναι μικρή η διαφορά, μεταξύ 5% με 6%, συμφωνήθηκε να μπει ότι οι Οικολόγοι είναι κοντά στο πλαφόν του 3%.

Βέβαια, από τα τελικά αποτελέσματα δικαιώθηκε το μπλοκ που έβλεπε μεγάλη διαφορά και η εταιρεία που επέμενε περισσότερο ήταν η Μέτρον Ανάλυσις του Στέλιου Φαναρά.

Κόντρες όμως υπήρχαν και πριν από την τελευταία εβδομάδα, στις συσκέψεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο υπήρξαν αντιδράσεις για το δείγμα που είχε καταθέσει ο Φαναράς, πάνω στο οποίο θα συγκρινόταν το exit poll, και άφηνε εκτός τα νησιά του Αιγαίου. Αποφεύχθηκε η «σύγκρουση» με την αποδοχή να συμπεριληφθεί η Ρόδος.

Απʼ όλα αυτά ο καθένας πλέον μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την αξιοπιστία που πρέπει να αποδίδει στις δημοσκοπήσεις…


Σχολιάστε εδώ