Στο… κόκκινο ανεργία και ασφαλιστικό σύστημα!

Κόκκινη γραμμή για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης το αργότερο μέχρι το 2013. Συνολικό,

αναλογιστικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων στα ύψη – εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ. Η -στατιστική-ανεργία στο 9,5% (το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπολογίζει την πραγματική ανεργία στο 15%) και το 2010 η επίσημη ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 10,5% ή 550.000 ανέργους. Χωρίς αύξηση το 2009 είναι οι συντάξεις του

ΟΓΑ, καθηλωμένο για φέτος το ΕΚΑΣ. Πλήρης η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αποδυναμωμένες οι επιθεωρήσεις εργασίας. Τεράστια τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα των Ταμείων, των οποίων η κινητή και ακίνητη περιουσία αρκεί για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και παροχές τους μόνο για ένα χρόνο. Άμεσο πρόβλημα ρευστότητας για τα δύο μεγάλα Ταμεία, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, για τα οποία απαιτείται τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης, η αντιμετώπιση των κρίσιμων ασφαλιστικών προβλημάτων θα βρεθούν στο στόχαστρο του κ. Λοβέρδου αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις (που πάντως εμπεριέχουν και στοιχεία εξαγγελιών) και αφού λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε και θα ξεκινήσει η πραγματική άσκηση πολιτικής και θα δοκιμαστούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικές δυνατότητες δράσης των μελών της.

Ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθούν δεσμεύσεις όπως:

• Η αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 30 έως 35 ευρώ τον μήνα.

• Η αύξηση των συντάξεων του

ΟΓΑ.

• Η έκδοση των συντάξεων σε δύο μήνες (θα ολοκληρωθεί η προεργασία και θα ξεκινήσει η νέα αλλαγή προς το τέλος του 2010).

• Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης που «ταλανίζει» τους μισούς τουλάχιστον εργαζόμενους και οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής θα αποδίδονται σε τρεις μήνες.

Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαιώνει ακόμη ότι θα βρεθεί τρόπος κάλυψης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να δώσουν κανονικά τις συντάξεις και να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Η διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των εργαζομένων. Εκτός από την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων, φιλοδοξία αποτελεί να επιτευχθεί και η άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στον γιατρό τους, ώστε να κάνουν τις εξετάσεις τους και να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), ανοίγει για να ρυθμιστεί οριστικά. Θα γίνει εξορθολογισμός του θεσμού και ενδεχόμενη απάλειψη κατηγοριών επαγγελμάτων, θα συνοδεύεται απαραίτητα από επιστημονική μελέτη. Προτεραιότητα πάντως αποτελεί:

• Η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ (σ.σ.: μια υπόσχεση που πολλές φορές ειπώθηκε κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ αλλά έμεινε στα χαρτιά).

Σημειώνεται ότι τυχόν τροποποίηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς είναι από τα θέματα που βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τα συνδικάτα, σε περίπτωση που προωθηθεί άμεσα χωρίς να αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, θα αποτελέσει την αφορμή αναμέτρησης με την κυβέρνηση, αφού είναι διάχυτη η καχυποψία ότι όλα γίνονται με σκοπό να συρρικνωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι πρώτες συναντήσεις των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημ. Κοντού. Οι δύο επικεφαλής άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνομιλητές τους. Ήταν ευγενέστατοι, σοβαροί και μετριοπαθείς, όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά. Σειρά είχαν οι επισκέψεις στα γραφεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ για μια πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία. Από τους διοικητές τους, ζητήθηκε εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραδώσουν κάθε στοιχείο που αφορά στην οικονομική κατάσταση των Ταμείων (αποθεματικά, μετοχές, ομόλογα, κ.λπ.).

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο ΟΓΑ και τα γραφεία των οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας ακολουθούν ώστε να υπάρξει μια

όσμωση της πραγματικότητας, όταν ο

υπουργός θα παραδώσει στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου «την καταγραφή και την ιεραρχία των προβλημάτων που απεικονίζουν κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής ξεχωριστά».

Υπενθυμίζεται ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τονίζεται με έμφαση η ανάγκη για επανασύσταση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Ως προς την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα έχει ενδιαφέρον το ύψος της αύξησης των συντάξεων που ο

υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς θα σηματοδοτεί τις προθέσεις για τα επίπεδα αύξησης των αποδοχών στον δημόσιο τομέα. Σύγχυση υπάρχει, ως φαίνεται, στο ζήτημα της βασικής σύνταξης των αγροτών και των ανασφάλιστων. Η εξαγγελία για διαμόρφωση της σύνταξης αυτής στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και τα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο, κατ’ άλλους πρόκειται για εξαγγελία που μέσω του προϋπολογισμού θα υλοποιηθεί στη διάρκεια του 2010, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή στις βασικές συντάξεις θα γίνει σταδιακά και το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί στο τέλος της τετραετίας.

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα ξεκινά ουσιαστικά η άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Αν θα μετουσιωθούν σε πράξεις οι θετικές εξαγγελίες είναι θέμα χρόνου για να διαπιστωθεί.


Σχολιάστε εδώ