Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Είθισται να λέμε και να γράφουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές, πολύ δε περισσότερο όταν αλλάζει η κυβέρνηση, άρα και τα πρόσωπα που καλούνται να ασκήσουν εξουσία και να λάβουν αποφάσεις, χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά.

δ Πιθανότατα λοιπόν αυτό ακριβώς να πρέπει να ισχύσει και στην παρούσα φάση, όσο κι αν άλλα δείχνουν οι επιδόσεις του ΧΑ αμέσως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 4ης Οκτωβρίου. Επιδόσεις έως και εντυπωσιακές, με ενδεικτικό ότι χρειάστηκε ουσιαστικά μόλις μία συνεδρίαση για να σκαρφαλώσει ο δείκτης στα νέα φετινά υψηλά των 2.727 μονάδων.

δ Οι γνωρίζοντες θεωρούν πως ακριβώς το αποτέλεσμα της κάλπης, που έδωσε όχι μόνο μια νέα κυβέρνηση, αλλά μια πανίσχυρη κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, αποτελεί το κλειδί για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, της οικονομίας γενικότερα, με δεδομένο βέβαια πως οι επιλογές στα πρόσωπα και στις πολιτικές θα συνάδουν προς τις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος του νέου πρωθυπουργού και φυσικά προς τις απαιτήσεις των καιρών. Σε επίπεδο προσώπων πάντως οι –αρνητικές– εκπλήξεις αποφεύχθηκαν…

δ Πλέον το ζήτημα είναι τι ακριβώς θα γίνει –και με ποιον χρονικό ορίζοντα– ως προς την αντιμετώπιση των «καυτών» προβλημάτων της οικονομίας και της αγοράς. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια…

δ Σενάρια σχετικά με τους κερδισμένους και τους χαμένους των εκλογών, σε επίπεδο επιχειρηματικό και σε επίπεδο αγοράς πάντα, σενάρια σχετικά με τη στάση των όποιων ξένων επενδυτών, σενάρια αναφορικά με τα προγράμματα που «τρέχουν» (όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις κάποιων ΔΕΚΟ, η παραχώρηση των λιμανιών, ακόμα και το θέμα του ΟΤΕ που προεκλογικά είχε θίξει το ΠΑΣΟΚ).

δ Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Σε περιόδους δραστικών αλλαγών, όπως αυτή που άρχισε να συντελείται, οι ευκαιρίες αναδύονται ίσως πιο εύκολα, το ίδιο εύκολα όμως μπορεί να… «παρασυρθεί» κανείς…

δ Επί του πρακτέου τώρα, η λογική λέει πως η αγορά μας για κάποιο διάστημα σαφώς και θα επηρεάζεται λιγότερο από τα όσα διαδραματίζονται στο εξωτερικό, αφού στα καθ’ ημάς τα πράγματα είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα, έστω σε επίπεδο… προγραμματικών δηλώσεων, ενώ οι ξένοι επενδυτές έδειξαν μια «φιλική» συμπεριφορά, απόδειξη η εντυπωσιακή ροή κεφαλαίων στο ΧΑ τον προηγούμενο μήνα και ΑΦΟΥ είχαν «κλειδώσει» οι εκλογές…

δ Σε κάθε περίπτωση, κλάδοι όπως οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών, εκεί δηλαδή όπου οι προσδοκίες για κέρδη αλλά και… ειδήσεις είναι πλέον μεγαλύτερες!

ΥΓ.: Στο 49,8% η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα! Με δυο λόγια αυξήθηκε και πάλι η συμμετοχή των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων. Με δυο λόγια το μισό «μαγαζί» ελέγχεται από τα ξένα κεφάλαια!

ΥΓ.2: Παρά το αδιαμφισβήτητο ράλι της αγοράς το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν τελικά αρκετές μετοχές που όχι μόνο υπολείπονται της γενικότερης θετικής πορείας, όχι μόνο δεν έχουν καταγράψει νέα υψηλά έτους ή έστω κέρδη, αλλά αντιθέτως είτε βρίσκονται ακόμα σε αρνητικό πρόσημο (σε ετήσια βάση), είτε –ακόμα χειρότερα– έχουν αγγίξει ακόμα και χαμηλά 12μήνου! Κι αν πιστεύετε πως αυτό είναι απλώς η εξαίρεση, σκεφτείτε πως στις κατηγορίες αυτές υπάγονται σήμερα όχι μία ή δύο, αλλά 58 μετοχές!


Σχολιάστε εδώ