Στάση αναμονής από το συνδικαλιστικό κίνημα

Το ΠΑΜΕ, από την άλλη, έχει ήδη τοποθετηθεί προεξοφλώντας ότι «η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη διασφάλιση των κερδών της πλουτοκρατίας, χτυπώντας τα δικαιώματα της εργατικής τάξης…».

Συνδικαλιστικές διαδικασίες δεν προβλέπονται προς το παρόν, εκτός από τον χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Αθήνας, που με πρόταση της προέδρου Στάβυς Σαλουφάκου συγκάλεσε συνεδρίαση της διοίκησης γύρω στις 20 Οκτωβρίου.

«Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι γνωστά και διατυπωμένα, και κάθε θετική αντιμετώπιση θα χαρακτηρίζεται αναλόγως, ενώ μη ικανοποίηση αιτημάτων θα μας βρίσκει απέναντι», λένε τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που παραπέμπουν στη δήλωση του προέδρου Γιάννη Παναγόπουλου, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος (σ.σ.: εξέφρασε κομματική ικανοποίηση, προειδοποίησε όμως με αντιδράσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αγνοήσει τα εργατικά αιτήματα).

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΔΑΚΕ Τ. Τσαλικάκης (γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ) και Ηλ. Ηλιόπουλος (γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ) υποστηρίζουν ότι η όξυνση των προβλημάτων είναι μεγάλη, οι οικονομικές δυνατότητες περιορισμένες και οι όποιες εξαγγελίες είναι δύσκολο έως αδύνατο να πραγματωθούν. Και οι δύο εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ εκτιμούν πάντως πως πρέπει πρώτα να ακουστούν οι προγραμματικές δηλώσεις και μετά να τοποθετηθούν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ενεργή αναμένεται και η παρουσία του προέδρου της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη στις εργατικές και συνδικαλιστικές εξελίξεις.

«Μικρό καλάθι» κρατούν και οι κ.

Ηλ. Βρεττάκος (αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ) και Γ. Γαβρίλης (αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ), επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης. «Οι προτάσεις των συνδικάτων είναι δεδομένες και τα αιτήματα έχουν υποβληθεί αναλυτικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο», λένε χαρακτηριστικά. «Θα μας βρουν απέναντι σε περίπτωση που αγνοηθούν οι θέσεις και διεκδικήσεις μας».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος υπογραμμίζει ότι τα συνδικάτα έχουν λόγο από τη στιγμή που η πολιτική θα μετουσιωθεί σε πράξη. «Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε δίκη προθέσεων», τονίζει ο κ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας πως η

ΑΔΕΔΥ θα έχει μια «πρώτη γεύση από τις πραγματικές κυβερνητικές αποφάσεις, τουλάχιστον κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ