Περί εκλογών και εκλογικών αποτελεσμάτων

Κύριε Διευθυντά,

Οι εκλογές τελείωσαν και οι έλληνες ψηφοφόροι με την ψήφο τους έδειξαν ότι έχουν ωριμάσει, δεν είναι δεδομένοι και έθεσαν τα πράγματα στις σωστές τους βάσεις.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν τελείως ανούσιος με κονταρομαχίες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, στα θέματα της καταρρέουσας οικονομίας και τα σκάνδαλα. Ακούσαμε τις βαριές γνωστές καταγγελίες και αλληλοκατηγορίες, λες και οι ίδιοι δεν είχαν καμία σχέση με την κακή κατάσταση της οικονομίας και τα σκάνδαλα τα οποία εδημιούργησαν, εξέθρεψαν και κουκούλωσαν για να μη λάμψει η αλήθεια.

Περιέργως δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτε για τα εθνικά, τη λαθρομετανάστευση, την ασφάλεια πολιτών κ.λπ. προβλήματα εξίσου σοβαρά.

Ο κύριος Καραμανλής το 2004 και 2007 με μεγαλοστομίες ανήγγειλε την επανίδρυση του κράτους, μίλησε για «νταβατζήδες», πάταξη σκανδάλων, μεταρρυθμίσεις, καλύτερες μέρες κ.λπ.

Οι επιδόσεις του κατά τα άλλα χαρισματικού Καραμανλή, όλα αυτά τα χρόνια και σε όλους τους τομείς ήταν απογοητευτικές.

Το 2009 στις εκλογές ενεφανίσθη και πάλι με τα ίδια λόγια και συνθήματα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Οι ψηφοφόροι απογοητευμένοι, εξοργισμένοι και ταπεινωμένοι τον καταψήφισαν.

Υπέστη ήττα ταπεινωτική. Αμέσως δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και προτίμησε την ηρωική έξοδο.

Μόλις δε ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, αμέσως ενεφανίσθησαν και οι ανυπομονούντες δελφίνοι.

Σοβαροί, σεμνοί, περίλυποι… άρχισαν να εξυμνούν τον απερχόμενο αρχηγό.

Όλοι… συγχορδία: «Μεγάλος πολιτικός ηγέτης, προσέφερε πολλά στην παράταξη! Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και εγγύηση της παράταξης»… Αμήν.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Οι ψηφοφόροι εστράφησαν προς τον ήπιο, ήρεμο, επικοινωνιακό και ώριμο πλέον Γεώργιο Παπανδρέου.

Τον θεώρησαν ως μοναδική λύση, θέλησαν να τον δοκιμάσουν, να του δώσουν μια ευκαιρία για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας.

Ημείς όλοι οι Έλληνες, όπου και αν ανήκουμε πολιτικά, ευχόμαστε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών των Ελλήνων και με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και προγραμματισμό να επιτύχει στο έργο του για το καλό της πατρίδας.

Η ψήφος στον κ. Παπανδρέου φαίνεται πως είναι και η τελευταία ευκαιρία για τον δικομματισμό. Τώρα για τα άλλα μικρά κόμματα.

Το ΚΚΕ σημείωσε μικρή μείωση της εκλογικής του δύναμης και ακούσαμε και τα περί αναντιστοιχίας. Άλλο πάλι τούτο. Η ηγεσία του ΚΚΕ να αφήσει τον ξύλινο λόγο του 1980 και τις δικαιολογίες. Ας κάνει ένα ταξίδι στην κομμουνιστική Κίνα για να δει πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη και η ευημερία.

Σίγουρα θα ωφεληθεί πολλαπλώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς σαφή πολιτικό προσανατολισμό και παρά τις δυσκολίες, με τον συμπαθή και νεαρό κ. Τσίπρα κατόρθωσε το ακατόρθωτο, παρά τα αρνητικά προγνωστικά: μπήκε στη Βουλή!

Σ’ αυτήν την επιτυχία προφανώς κάποιο ρόλο έπαιξε και η απομάκρυνση του εσωκομματικού του αντιπάλου που με τις περίεργες θέσεις στα έκτροπα της Αθήνας, το άσυλο, τους κουκουλοφόρους κ.λπ. έβλαψε την παράταξή του.

Οι Πράσινοι, παρά τη σχετικώς καλή τους προεκλογική παρουσία, δεν τα κατάφεραν και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι βοήθησε ο εκπρόσωπός τους στην Ευρωβουλή με τις κατά καιρούς ανθελληνικές ενέργειες και δηλώσεις του.

Τέλος, το μόνο μικρό κόμμα που βγήκε κερδισμένο από τις εκλογές είναι ο ΛΑΟΣ, με το σταθερό και ξεκάθαρο πρόγραμμά του επί όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών. Η περαιτέρω πορεία και ο ρόλος του θα εξαρτηθεί από τις αναμενόμενες διεργασίες στον χώρο της ΝΔ και την επιτυχία ή μη της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Dr. Β. Α.


Σχολιάστε εδώ