«Παρέδωσε» την Υγεία στους επιχειρηματίες ο Αβραμόπουλος!

Με Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε ο τέως υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές (2/10/09), η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας εκχωρείται ολοσχερώς στους ιδιώτες αποκλειομένων των γιατρών!

Συγκεκριμένα, μέχρι πριν από λίγες μέρες, ίσχυε το ΠΔ 84/2001 που προέβλεπε ότι για να λειτουργήσει οποιαδήποτε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα πρέπει το 55% των μετόχων να είναι γιατροί. Την 1η Οκτωβρίου όμως, ο τέως υπουργός Υγείας υπέγραψε το ΠΔ 210/2009 που προβλέπει ότι τέτοιου είδους μονάδες θα μπορούν να ιδρύονται και μόνο από επιχειρηματίες, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή γιατρού, έστω και με μειοψηφικό ποσοστό! Επιπλέον οι ιδιώτες έμποροι της υγείας θα μπορούν να ανοίγουν και υποκαταστήματα σ’ όλη την Ελλάδα χωρίς φυσικά τη συμμετοχή γιατρών!

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να παραδοθεί ο χώρος της Υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να γίνουν… βορά των ιδιωτών τα οικονομικά των Ταμείων, γιατί τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα δέχονται ασθενείς απ’ όλα τα Ταμεία για νοσηλεία, αλλά και (κυρίως) για εξετάσεις.

Οπότε οι… καλύτεροι και ασφαλέστεροι πελάτες του θα είναι τα Ταμεία! Να σημειώσουμε πως σ’ όλη την Ευρώπη, σε κάθε ιδιωτικό φορέα περίθαλψης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή γιατρών, ενώ σε ορισμένες χώρες για να λειτουργήσουν ιδιωτικοί φορείς περίθαλψης θα πρέπει να ελέγχονται μετοχικά αποκλειστικά από γιατρούς!

Δηλαδή για μια ακόμη φορά η χώρα μας πάει… κόντρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και μάλιστα σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Γιατί άραγε; Και γιατί ο κ. Αβραμόπουλος έδειξε τέτοια… πρεμούρα για το θέμα, ώστε να το… περάσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 2 μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, κυριολεκτικά στο… παραπέντε;

Σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία της η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής τονίζει μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τους έλληνες γιατρούς και τους έλληνες πολίτες να καταδικάσουν απερίφραστα την τακτική του απελθόντος υπουργού Υγείας καθώς επίσης και τη νέα υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου να προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να περιφρουρήσει την υγεία του ελληνικού λαού και την περιουσία των δημοσίων ταμείων.

Οι έλληνες γιατροί και ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψουν τακτικές αιφνιδιασμού που αποβαίνουν εις βάρος του πολυτιμότερου αγαθού, της ΥΓΕΙΑΣ του, και των οικονομικών των δημοσίων ταμείων».

Παρόμοια ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ