Παράδειγμα προς αποφυγή

Η ταχεία κατάρρευση της ΝΔ, δύο μόλις χρόνια μετά την εκλογική της νίκη, του 2007, πρέπει να παραδειγματίσει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πόσω μάλλον που τα περιθώρια ανοχής της κοινής γνώμης έχουν κατά πολύ συρρικνωθεί. Και η ΝΔ, όταν ήρθε το 2004 στην εξουσία, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, στις οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκε – κι όταν το εκλογικό σώμα τής έδωσε δεύτερη ευκαιρία επανέλαβε τον κακό εαυτό της, οπότε μετά ταύτα ήρθε η ταπεινωτική εκλογική συντριβή της.

•Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, κάθε ομάδα εξουσίας ύστερα από 6 χρόνια διακυβέρνησης φθείρεται και ενδεχομένως διαφθείρεται, ωστόσο άλλο η φθορά που προκαλεί η πολύχρονη διακυβέρνηση κι άλλο η πολιτική κατάρρευση και η γενικευμένη αποδοκιμασία εκ μέρους του εκλογικού σώματος. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση Καραμανλή, ακόμα κι αν τα κουτσοκατάφερνε στη δεύτερη θητεία της, δεν θα απέτρεπε την εκλογική ήττα, όμως σίγουρα θα απέτρεπε την εκλογική συντριβή της.

•Το πάθημα της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς και τα παθήματα κορυφαίων στελεχών της πρέπει να γίνουν μάθημα ζωής για τη νέα διακυβέρνηση. Το εκλογικό σώμα δεν αντέχει άλλη διάψευση προσδοκιών, όπως δεν αντέχει και το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Αν επαναληφθούν τα λάθη και οι πολιτικές συμπεριφορές της διακυβέρνησης Καραμανλή από τη νέα διακυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα καταρρεύσει απλώς το ΠΑΣΟΚ, θα καταρρεύσει το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία και η χώρα θα βιώσει μακρά περίοδο ακυβερνησίας και πολιτικής ρευστότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ανοιχτά και επείγοντα προβλήματα του τόπου. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι εθνική ανάγκη να τα καταφέρει, όπως πρέπει να τα καταφέρει και ο κάθε υπουργός χωριστά, διαφορετικά τετέλεσται!


Σχολιάστε εδώ