Παζάρια και λαγοί στη ΝΔ

Διαφωνούν κατηγορηματικά, για την ακρίβεια είναι οργισμένοι με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή για τη διαδικασία εξπρές, αντιδρούν και στις επιδιώξεις των επίδοξων διαδόχων του να φέρουν στα μέτρα τους τις διαδικασίες.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν πυρετώδεις διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξης και αναμένονται κινήσεις βουλευτών που με κοινή δήλωσή τους θα ζητούν η εκλογή του αρχηγού να γίνει από το σύνολο των ψηφοφόρων και όχι μόνο από τα μέλη του Συνεδρίου, με μια μεγάλη έστω διεύρυνση. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίου Δ. Σιούφα επισκέφθηκε ο συντοπίτης του βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας και τον ενημέρωσε ότι μαζί με άλλους βουλευτές ζητούν στην εκλογή να πάρουν μέρος μόνο οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις του κόμματος, οι οποίες εκπροσωπούν τους απλούς οπαδούς σε ολόκληρη την επικράτεια, και να μην υποχρεώνονται βουλευτές να υπογράφουν δήλωση στήριξης υποψήφιου, γιατί μετά μπαίνουν στο στόχαστρο του νικητή! Επίσης άλλα στελέχη ζητούν να προκηρυχθεί Τακτικό Συνέδριο, να προηγηθούν Προσυνέδρια με την εκλογή νέων μελών, συζητήσεις για την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης. Η αγανάκτηση είναι βαθιά και η μπάλα παίρνει τους πάντες. Θεωρούν ότι οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως υποψήφιους έχουν φθαρεί και θα ήταν προτιμότερο ο επόμενος αρχηγός να προέρχεται από τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται τα ονόματα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, του Νίκου Δένδια και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος όμως το διαψεύδει και δηλώνει ότι θα κρατήσει ουδετερότητα. Ο πρώτος δέχεται πιέσεις να διεκδικήσει την αρχηγία και το σκέφτεται, έστω για να καταγράψει τη δύναμή του στο κόμμα. Δεν λείπουν κι εκείνοι που ζητούν ο επόμενος αρχηγός να μην έχει εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την κ. Μπακογιάννη.

Όπως προαναφέραμε, στις τάξεις των κομματικών στελεχών επικρατεί οργή για τον Κ. Καραμανλή, για την απόφασή του η εκλογή να γίνει αυθημερόν στις 7 Νοεμβρίου, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση για τα αίτια της ήττας. «Αν βιάζεται να φύγει, να σηκωθεί τώρα να φύγει», λένε χαρακτηριστικά. Επιπλέον θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ευνοεί τα σχέδια της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία παρά τις δημόσιες διακηρύξεις της δεν επιθυμεί εκλογή με ανοιχτές διαδικασίες.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν πληροφορίες ότι πάνε… σούμπιτοι οι «Καραμανλικοί» στην κ. Μπακογιάννη. Για τον λόγο αυτό και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν φωνές από βουλευτές που θα ζητούν από τον κ. Καραμανλή να δηλώσει δημόσια ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους υποψήφιους. Μεταξύ των στελεχών είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε μια διαδικασία εξπρές γιατί θέλει να αποφύγει ένα Συνέδριο όπου θα πάρουν τον λόγο βουλευτές και στελέχη απʼ όλη τη χώρα.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα δεχθεί σκληρή κριτική σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για στενούς συνεργάτες του (Αγγέλου) και «αυτό δεν μπορεί να το αντέξει», όπως σημειώνουν συνομιλητές του. Οι τελευταίοι δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για πιθανές αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του στη διάρκεια του Συνεδρίου. «Μέχρι πριν από λίγους μήνες τα στελέχη τον εκτιμούσαν, τώρα έχουν πάψει και να τον σέβονται. Οπότε όλα είναι πιθανά μέσα σε ένα τέτοιο εκρηκτικό κλίμα», προσθέτουν.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι περισσότεροι υπουργοί, ενώ είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι αντίπαλες πλευρές θα ανταλλάξουν κατηγορίες που θα αφορούν γεγονότα του παρελθόντος.

Για τον λόγο αυτό και ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε την ανάγκη να επικρατήσει πολιτικός πολιτισμός, διότι σε αντίθετη περίπτωση το χάσμα θα βαθύνει ακόμη περισσότερο και θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη η ανασύνταξη του κόμματος.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι τελικά το Συνέδριο να διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ παράλληλα θα υπάρξει διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, και από 4.500 που είναι σήμερα τα μέλη να γίνουν 6 με 7.000.

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο εξελίσσονται «άγρια παζάρια» μεταξύ των επίδοξων αρχηγών και των στελεχών που προσπαθούν να προσεγγίσουν και να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους. Με καχυποψία αντιμετωπίζεται η κινητικότητα που αναπτύσσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επιχειρεί να εμφανισθεί ως εγγυητής της ενότητας και αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν δηλαδή θα είναι τελικώς υποψήφιος.

Ορισμένοι δεν το αποκλείουν, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι λειτουργεί σαν… «λαγός της Ντόρας», ότι κάνει αυτές τις κινήσεις, αλλά την κρίσιμη ώρα θα στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητά της. Αφού, βεβαίως, θα έχει διαπραγματευθεί τον ρόλο που θα έχει την επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή ερωτήματα προκαλούν και οι κινήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος συναντήθηκε ακόμη και με τον Κ. Μητσοτάκη.

Θα είναι τελικά υποψήφιος ή θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι όταν διαπιστώσει ότι δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί, θα αποσυρθεί για να ενταχθεί κι εκείνος στο στρατόπεδο της Ντ. Μπακογιάννη; Αν και κανείς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, όλοι ανεξαιρέτως έχουν επαφές, συναντούν στελέχη και προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη βάση. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εντάχθηκε μεταξύ άλλων και ο Π. Λειβαδάς, ο οποίος επί Καραμανλή μετείχε στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Μαξίμου.

Η επικείμενη εκλογή αρχηγού πάντως διχάζει ήδη τον κόσμο της παράταξης. Οι πάλαι ποτέ «λοχαγοί», που το 1997 είχαν πρωτοστατήσει στην εκλογή του Κ. Καραμανλή, φαίνεται ότι μοιράζονται σε Ντόρα και Σαμαρά, ενώ τα στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ στοιχίζονται πίσω από Μεϊμαράκη και Σαμαρά και ένα τμήμα τους κατευθύνεται προς την Ντόρα, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους των δημάρχων που πρόσκεινται στη ΝΔ, ορισμένοι ωστόσο περνάνε και από το γραφείο του Αβραμόπουλου.

Από την άλλη, ο Σαμαράς, μέσω του νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκου, κάνει ανοίγματα στους νομάρχες.

Κορυφαία στελέχη εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την περαιτέρω φθορά που θα υποστεί η παράταξη στο διάστημα μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Με τα στελέχη να διαπληκτίζονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες και ύβρεις, ενώ πολύ χειρότερα θα συμβούν στη διάρκεια του Συνεδρίου, όπου «θα πέσει πολλή λάσπη και θα χυθεί αίμα», όπως λέγεται. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα προχωράει με γοργούς ρυθμούς, θα παίρνει αποφάσεις, θα ψηφίζει νομοσχέδια και η ΝΔ ως αντιπολίτευση θα είναι απούσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να εμφανισθεί ο Κ. Καραμανλής και έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπιστεί από τους βουλευτές του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ