ΟΛΑ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ
Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και αφού μιλάμε για τον Πειραιά πρέπει να πούμε και να ξαναπούμε ότι… παραείναι σκληρή. Νικητές και ηττημένοι από το πρωί της Δευτέρας αγωνιούν και πάλι για τη δουλειά τους, μάχονται όπως και πριν για να πληρώσουν κάρτες και δάνεια, τρέμουν μην τους κοπεί το ρεύμα γιατί έχουν δύο λογαριασμούς απλήρωτους και μετράνε και το τελευταίο ευρώ όταν πάνε στο σούπερ μάρκετ αναζητώντας… προσφορές.
Άλλοι ελπίζουν πως θα αλλάξει στο μέλλον η ζωή τους και άλλοι πως ούτε αυτήν τη φορά θα γίνει τίποτα.
Επί της ουσίας πάντως, μπορεί η επόμενη μέρα να βρήκε τον Πειραιά να βιώνει τη φτώχεια του, αλλά βρήκε και το ΠΑΣΟΚ στα… ύψη! Παρά τις μεγάλες διαφορές στα ποσοστά όμως, οι απώλειες εδρών δεν ήταν ανάλογες για τη ΝΔ. Στην Α΄ Πειραιά έχασε μία έδρα και στη Β΄ Πειραιά καμία. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μία έδρα στην Α΄ Πειραιά και στη Β΄ Πειραιά καμία!
Όσον αφορά τους βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια εκλέγει δύο βουλευτές, τον Μ. Μπεντενιώτη και τον Δημ. Καρύδη, ο οποίος και ήρθε πρώτος με μικρή διαφορά, ίσως και αμφισβητούμενη, λόγω των γεγονότων που επακολούθησαν. Πάντως η στήλη είχε εδώ κι έναν μήνα αναφέρει ότι αυτοί οι δύο θα εκλέγονταν από το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Όπως είχε γράψει ότι η ΝΔ θα εκλέξει τον Β. Μιχαλολιάκο. Ο οποίος εξελέγη με περίπου 15.000 σταυρούς τη στιγμή που το 2007 είχε πάρει τους διπλάσιους!
Από το ΠΑΣΟΚ, εκτός των εκλεγέντων, πολύ καλά πήγαν η Δάφνη Μπόκοτα, ο Γ. Μπενέτος και ο Κ. Ρεσβάνης. Δηλαδή οι δύο σύμβουλοι του Φασούλα έδειξαν ότι… τραβάνε και δεν έχουν υποστεί τη φθορά της εξουσίας.
Από τη ΝΔ τον Β. Μιχαλολιάκο ακολουθήσαν, χωρίς να εκλεγούν, ο Τ. Μελάς, ο Γ. Καλός, ο Κ. Κατσαφάδος και η Τζοβάννα Φραγκούλη. Ακολούθησε ο Γ. Βουτσινάς, ο οποίος υπερδιπλασίασε τους σταυρούς που πήρε στις δημοτικές εκλογές, αλλά βέβαια δεν τον έφταναν για κάτι καλύτερο και από εκεί και πέρα το… χάος.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη ο Θοδωρής Δρίτσας κι αυτό είναι πολύ καλό για τον Πειραιά, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, ο ΛΑΟΣ επανεξέλεξε τον Βαΐτση Αποστολάτο, ενώ το ΚΚΕ εξέλεξε τη Διαμάντω Μανωλάκου.
Στη Β΄ Πειραιά, όπως είχαμε γράψει, πρώτος βγήκε ο Γρηγόρης Νιώτης που δούλεψε πολύ και έκανε άψογο προεκλογικό αγώνα, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Δημήτρης Λιντζέρης. Ακολούθησαν οι Κώστας Ξυλούρης και Στ. Χρήστου που είχαν εξαιρετική παρουσία και αν συνεχίσουν έτσι έχουν μέλλον. Η ΝΔ εξέλεξε πρώτο τον Γιάννη Τραγάκη που είχε πολύ καλή παρουσία σε όλη την προεκλογική περίοδο, κάτι που «χρεώνεται» στον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του και τον Τάσο Νεράντζη. Κουράκος και Βασιλείου είχαν την καλύτερη παρουσία από τους υπόλοιπους. Το ΚΚΕ εξέλεξε τη Βέρα Νικολαΐδου και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο ΛΑΟΣ εξέλεξε τον Γιώργο Ανατολάκη. Έτσι δεν εξελέγη η μέχρι πρότινος βουλευτής Δ. Αράπογλου που είχε εντυπωσιάσει με την αγωνιστικότητα και τις παρεμβάσεις της. Αν και κωφάλαλη είχε καταφέρει να είναι καλύτερη και πιο παραγωγική από πολλούς συναδέλφους της. Σίγουρα η μη εκλογή της αποτελεί πλήγμα, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τον Γ. Ανατολάκη.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά σημειώθηκαν στα Μέθανα (45,33%), στα Κύθηρα (42,40%), στον Δήμο Πειραιά (38,80%), στην Αίγινα (38,96%) και στο Αγκίστρι (41,29%).
Στις περιοχές αυτές οι τοπικές οργανώσεις και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ δούλεψαν συσπειρωτικά, σε αντίθεση με τους ομολόγους τους, της ΝΔ, που ήταν… χαλαροί. Η ΝΔ «φάνηκε» σαν κόμμα μόνο στον Πειραιά χάρη στη ΝΟΔΕ, ο πρόεδρος της οποίας έδωσε πραγματικές «μάχες», αλλά ήταν απελπιστικά μόνος…
Στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ «έπιασε» εξαιρετικά ποσοστά, αν και η περιφέρεια αυτή είναι από τα πιο ισχυρά… κάστρα του Κινήματος. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Είχαμε την ευκαιρία και παρακολουθήσαμε από κοντά τον τρόπο δουλειάς της τοπικής οργάνωσης και τον επιμερισμό των εργασιών σε τομείς, επικεφαλής των οποίων εκτός του γραμματέα Β. Αλαΐσκα ήταν οι Μπελκάμος, Τριανταφύλλου, Γουρδομιχάλης και Αντ. Λιντζέρης. Η ΤΟ σε όλη την προεκλογική περίοδο θύμιζε… κυψέλη. Οι νεοδημοκράτες εμφανίζονταν πιο αποδιοργανωμένοι και με σαφώς χειρότερη αγωνιστική διάθεση.
• Τεράστιο θέμα δημιουργήθηκε στο 377ο εκλογικό τμήμα στα Καμίνια, στο Λύκειο, όταν στο τέλος της οριστικής καταμέτρησης ο δικαστικός αντιπρόσωπος Γ. Ξινόπουλος διαπίστωσε ότι υπήρχαν… παραπάνω ψηφοδέλτια απ’ όσα είχαν καταμετρηθεί τις προηγούμενες φορές. Αμέσως κατάλαβε ότι κάποια… λαθροχειρία έγινε και κάλεσε τους αστυνομικούς. Εκείνη τη στιγμή ο εκλογικός αντιπρόσωπος της ΝΔ, προφανώς για να μην… υπάρξει απόπειρα «κουκουλώματος», δήλωσε στους αστυνομικούς ότι θα κάνει μήνυση στον υπεύθυνο της… λαθροχειρίας που, όπως είπε, ήταν ο γιος του Δημ. Καρύδη που ήδη εκλεγόταν βουλευτής! Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι ο νεαρός εκμεταλλευόμενος την αναμπουμπούλα την… έκανε για να αποφύγει το αυτόφωρο και η άλλη ότι συνελήφθη, αλλά μετά αφέθηκε ελεύθερος από τους αστυνομικούς που γνώριζαν τον πατέρα του.
Ο Δημ. Καρύδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η όλη υπόθεση αποσκοπεί στο να εμπλέξει τον γιο του σε υποθέσεις δήθεν παράβασης της εκλογικής νομοθεσίας.
«Η αλήθεια είναι», υπογραμμίζει, «ότι ο εκλογικός αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, προφανώς πικραμένος από το δυσμενές για το κόμμα του εκλογικό αποτέλεσμα, δημιούργησε θλιβερό επεισόδιο εις βάρος του γιου μου, μετά την καταμέτρηση των ψήφων και την αποχώρησή του από το εκλογικό τμήμα, προσπαθώντας να αμαυρώσει την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τη δική μου προσωπική επιτυχία. Τα διαδιδόμενα για δήθεν εκατοντάδες εκλογικούς αντιπροσώπους μου, που συμμετείχαν στη διαδικασία, είναι παντελώς αβάσιμα και αγγίζουν τη φαιδρότητα. Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική μάχη, με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι, προερχόμενοι από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, και σε αυτήν τη διαδικασία συμμετείχαν αναλογικά, όπως είναι λογικό, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές».
Πέρα από το τι λέει ο καθένας, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη:
1) Πόσους εκλογικούς αντιπροσώπους είχε ο κ. Καρύδης και πόσους οι άλλοι υποψήφιοι; Αληθεύει ότι είχε πάνω από 50 -κατ’ άλλους 90- ενώ οι άλλοι από 15 μέχρι 25;
2) Υπήρχαν εκλογικοί αντιπρόσωποι που δεν είχαν διοριστεί από τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ αλλά από την ΤΟ Καμινίων; Ανάμεσα σ’ αυτούς υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήταν από τα Καμίνια αλλά από άλλες περιοχές, π.χ. από τη Σαλαμίνα;
3) Αληθεύει ότι εκλογικός αντιπρόσωπος από την Τοπική Καμινίων πήγε το βράδυ σε εκλογικό τμήμα της περιοχής και επιχείρησε να διώξει τον διορισμένο από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ αντιπρόσωπο, ο οποίος δεν δέχθηκε και έγινε επεισόδιο;
Το ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε το ίδιο βράδυ για το γεγονός. Μέχρι σήμερα δεν έχει αντιδράσει. Γιατί άραγε; Λέτε να έχει δώσει τέτοια εντολή ο πρόεδρος;
• Οι δήμοι της Β΄ Περιφέρειας και όσοι άλλοι μετέχουν στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά, περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά για το Σχιστό. Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι αδημονούν να ξαναδούν το Σχιστό καταπράσινο. Αυτό θα γίνει όμως μόνο αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας με τη μεταφορά του -μέσω ηλεκτρικών συστημάτων που θα διασφαλίζουν ενέργεια από φωτοβολταϊκό πεδίο- στο βουνό όπου θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των περιοχών που θα αναδασωθούν. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα που στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αξιοποίηση των οποίων δήλωσε ότι θα προωθήσει η ηγεσία του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Από τη στιγμή λοιπόν που οι απόψεις της ηγεσίας του υπουργείου και των κατοίκων είναι σε ευθεία γραμμή, τότε δεν βλέπουμε τον λόγο να μη γίνει.
•Τόση ήταν η πρεμούρα του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Π. Μελά στην κεντρική προεκλογική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στον ΟΛΠ, να δείξει ότι είχε πολλούς επώνυμους που είχαν πάει για να τον… στηρίξουν, που έφτασε να αναγγείλει και κάποιους που… δεν ήταν εκεί! Τέσσερις από τους αναγγελθέντες στην πορεία της εβδομάδας μου είπαν ότι δεν ήταν εκεί! Ούτε αυτό το… κόλπο «έπιασε» πάντως, αφού ο μέχρι πρόσφατα βουλευτής δεν επανεξελέγη.
•Ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης υπέβαλε την περασμένη Τετάρτη στην κ. Γκερέκου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Δείγμα ευαισθησίας και πολιτικού ήθους… Το ίδιο έκανε την επομένη και ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Γεώργιος Δαβάκης, που έστειλε επιστολή στην υπουργό Υγείας με την οποία δηλώνει ότι θέτει στη διάθεσή της την παραίτησή του για να διευκολύνει το έργο της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά…
***
Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί για την Α΄ Περιφέρεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σε απόλυτους αριθμούς ψήφων δεν είχε σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2007. Η χαώδης διαφορά με τη ΝΔ οφείλεται στο ότι είχαμε κυριολεκτική κατάρρευση της συντηρητικής παράταξης. Ούτε όμως και τα υπόλοιπα κόμματα είχαν κέρδη σε ψήφους, άσχετα από το αν το τελικό αποτέλεσμα τα ικανοποίησε. Η αποχή, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με το 2007, έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της.