Μπροστά σε μεγάλα προβλήματα αλλά και σε μεγάλες προκλήσεις η κυβέρνηση

Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε πως θέλει να αποφύγει να κάνει τα ίδια λάθη με τον Κώστα Καραμανλή. Έβαλε νέα πρόσωπα –οι επιμέρους διαφωνίες ή επιφυλάξεις αυτήν την ώρα δεν έχουν σημασία– και έφτιαξε μια κυβέρνηση που δεν θυμίζει τις δεκαετίες του ʼ90 και του ʼ80. Δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος.

Όπως πέρα από αυτά, παραλαμβάνει 300 δισ. ευρώ χρέος, ετήσιο έλλειμμα που ενδεχομένως να ξεπεράσει το 10%. Μόνο για την κάλυψη των τόκων χρειάζονται 12 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε κάθε Έλληνα αναλογεί χρέος 27.700 ευρώ.

Οι πρώτες κινήσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι θα εγκαταλειφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού. Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, π.χ., δεν θα εφαρμόσει το μέτρο του «παγώματος» της εργασίας στον ΟΣΕ, αναζητεί όμως λύση για τη μείωση του προσωπικού. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε άλλους τομείς λόγω των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. Το μέτρο όμως που σίγουρα θα εφαρμοσθεί είναι η κατάργηση των εκατοντάδων επιτροπών και θυγατρικών εταιρειών που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει αμέσως έναν Προϋπολογισμό που να μπορεί να σταθεί στοιχειωδώς στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικώς είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει νέα διαπραγμάτευση για τη μείωση του ελλείμματος, ζητώντας παράταση του χρόνου εξάλειψής του από τα δύο στα τρία χρόνια. Η συνολική κατάσταση στην ΕΕ (26 χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ) επιτρέπει στη νέα ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. Όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου θα υποβάλει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, εκκίνησης της οικονομίας από νέα βάση, εκτιμώντας ότι αυτό θα πείσει τις Βρυξέλλες να δώσουν μεγαλύτερο διάστημα μείωσης του ελλείμματος.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να ρίξει χρήματα στην αγορά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά, φαίνεται επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες ώστε να μειωθεί η πίεση προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπισθεί νομοθετικά το θέμα της αποπληρωμής δανείων.

Πρωτίστως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να μειώσει τη δύναμη της νομενκλατούρας του κράτους, η οποία είχε απόλυτη νομική, πολιτική και ιδεολογική κάλυψη για δεκαετίες. Αν αυτό δεν γίνει, κανένα από τα παραπάνω δεν θα αντιμετωπισθεί. Η απόφαση να προκηρυχθούν οι θέσεις στον δημόσιο τομέα, ακόμα και οι θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, έχει ήδη λειτουργήσει θετικά.

Το κλίμα είναι καλύτερο και υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα.


Σχολιάστε εδώ