Μπάχαλο με το ΠΔ για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ναυτιλίας

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θυμίζει οπερέτα, άσχετα με το ότι τα ΜΜΕ διακρίνονται από μια… χρυσοφόρο μούγγα και ουδέν αναφέρουν αν δεν είναι υμνητικό προς τη νέα κυβέρνηση!

Γεγονός είναι πως όλο το Σαββατοκύριακο βρίσκονται σε εξέλιξη εργώδεις διαβουλεύσεις αφενός για να διορθωθεί το… μπάχαλο και αφετέρου για να μη διαρρεύσει κάτι προς τα ΜΜΕ και χαλάσει η «σούπα» της ευφορίας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

– Σύμφωνα με το αρχικό ΠΔ, οι αρμοδιότητες του καταργηθέντος υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μεταβιβάζονται όσες αφορούν τη Ναυτιλία στο υπουργείο Οικονομίας (στη Λ. Κατσέλη) και όσες αφορούν το Λιμενικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη).

– Μέχρι εδώ καλά (που λέει ο λόγος). Βγήκε και το ΠΔ και όλοι πήραν τον δρόμο τους… ευτυχισμένοι (που λέει ο λόγος). Έλα όμως που κάποιοι περίεργοι τύποι, οι οποίοι εκπροσωπούν το εφοπλιστικό λόμπι και τα ʼχουν πάρει, κατά το κοινώς λεγόμενο, λόγω της κατάργησης του εν Πειραιεί υπουργείου, επισκέφτηκαν τη Λούκα Κατσέλη και της επισήμαναν ότι στις αρμοδιότητες του Λιμενικού ανήκουν και ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τη ναυτιλία, τη ναυσιπλοΐα, τα ποντοπόρα πλοία, την ακτοπλοΐα… Και σύμφωνα με το… περισπούδαστο αρχικό ΠΔ όλα αυτά πάνε στον Χρυσοχοΐδη (χωρίς να τα θέλει, δηλαδή, κιόλας ο άνθρωπος)!

– Η Λούκα, κατά τις πληροφορίες μας, έκπληκτη (!) διαπίστωσε τα ίδια και συμφώνησε μαζί τους. Οπότε ξεκίνησε η ετοιμασία ενός νέου ΠΔ, έπειτα από επικοινωνία της υπουργού Οικονομίας με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτ. Λύτρα, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να περνούσε για έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

– Πάνω στη… σύγχυση, που λένε, προέκυψε και η υπουργός Περιβάλλοντος και βάλε, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία –και δικαίως– επισήμανε και κάτι άλλο: Στις αρμοδιότητες του Λιμενικού περιλαμβάνονται και ζητήματα που άπτονται του δικού της υπουργείου, όπως η απορρύπανση των ακτών, της ανοιχτής θάλασσας (π.χ. από πετρελαιοκηλίδες) και πάει λέγοντας!

– «Κι εσύ δίκιο έχεις» (κατά το ανέκδοτο του Χότζα!), της επισημάνθηκε! Πω, πω, αρμοδιότητες που (τους) είχε πάρει ο Χρυσοχοΐδης χωρίς να το ξέρει!

– Νέα επικοινωνία λοιπόν με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος απλώς επισήμανε ότι η… μοιρασιά όλων αυτών των αρμοδιοτήτων είναι μια δύσκολη υπόθεση, νομικώς περιπεπλεγμένη! Έπρεπε όμως παρʼ όλα αυτά να λύσει τον γρίφο!

– Οπότε ξεκίνησαν νέες διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, με νομικούς, με τους εφοπλιστάδες και πάει λέγοντας! Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται όλο το Σαββατοκύριακο και… δεν μπορεί, κάπου θα βγάλουν!

– Πάντως αύριο, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τους εφοπλιστές και τους άλλους εμπλεκομένους, σε μια προσπάθεια να λυθεί το… ανέκδοτο, συγγνώμη, ο γρίφος θέλαμε να πούμε!

Άλλο ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις του ναυτιλιακού κόσμου για την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας στη σελίδα 34.


Σχολιάστε εδώ