Μαύρος ο Δεκέμβρης για τα εθνικά μας θέματα

Τότε θα κριθούν:

• Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, σε συνάρτηση με την τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεων, που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα.

• Το αν τα Σκόπια θα πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

• Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και όπου η Ουάσινγκτον πιέζει για λύση, και μάλιστα άμεσα.

Άλλωστε με τις εξελίξεις του Δεκέμβρη σχετίζεται, κατά τις εκτιμήσεις όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας κατά της χώρας μας την τελευταία περίοδο.

Είναι γεγονός ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται πάρα πολύ να ανοίξουν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή της πορεία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κινητοποιήσει όλο τον διπλωματικό της μηχανισμό, έχει ενεργοποιήσει τα ελεγχόμενα λόμπι, έχει στην κυριολεξία «αλωνίσει» στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, η χώρα μας έλαμπε διά της απουσίας της από αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσο και εργώδες παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι στο κείμενο που θα κατατεθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων προς το Συμβούλιο να ωραιοποιείται η δική της συμπεριφορά, οπότε να εμφανίζεται η Ελλάδα αρνητική χωρίς λόγο.

Το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της αντικειμενικά διευκολύνει τις τουρκικές επιδιώξεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ούτε καν έχει ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει την αρνητική έναντι της Τουρκίας στάση ορισμένων, και μάλιστα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Έτσι, εγκλωβισμένη η χώρα μας στο δόγμα τής πάση θυσία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αδυνατεί αντικειμενικά να αξιοποιήσει τη μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας μιας σειράς συμβατικών της υποχρεώσεων, όπως:

– Την αναγνώριση μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, της Κύπρου.

– Το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων για πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Την τήρηση των υποχρεώσεών της σχετικά με τους λαθρομετανάστες.

– Τη σωστή συμπεριφορά έναντι μιας γειτονικής της χώρας, της Ελλάδας, που φυσικά δεν συνάδει με παραβάσεις, παραβιάσεις, αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, ισχυρισμούς για «γκρίζες ζώνες» κ.λπ.

Οπότε, έχει μεγάλη σημασία το κείμενο που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο. Αλλά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα κάνει πίσω, απεμπολώντας τα δικαιώματά της, ή θα επιμείνει και θα συνταχθεί με τις χώρες εκείνες που δεν θέλουν την Τουρκία στην Ενωμένη Ευρώπη;

Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη θα κριθεί το αν τα Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που επιθυμούν διακαώς.

Και έχει μεγάλη σημασία αν η νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα εμμείνει στο βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή, στον βαθμό που δεν έχουν υπάρξει βήματα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ή θα αλλάξει στάση.

Ήδη πάντως ο πήχυς, λόγω ακριβώς του βέτο, είναι τοποθετημένος ψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι για την έναρξη ενταξιακών διαβουλεύσεων απαιτείται ομοφωνία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ο Γ. Παπανδρέου έχει κάνει λόγο για την «κόκκινη γραμμή», την οποία δεν θα υπερβεί.

Οπότε, έχει μεγάλη σημασία το τι θα κάνει η Ελλάδα, ανάλογα βέβαια και με το κείμενο των Επιτρόπων που θα υποβληθεί προς το Συμβούλιο, αν δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, θα εμμείνουμε σε αυτήν την «κόκκινη γραμμή». Εξάλλου, και σχετικά με το Κυπριακό επίσης αναμένονται εξελίξεις τον Δεκέμβρη. Η Ουάσινγκτον πιέζει για λύση άμεσα, εννοώντας ως λύση ένα παραλλαγμένο Σχέδιο Ανάν, ή ένα «Ανάν plus», κατά την έκφραση πατριωτικών δυνάμεων της Κύπρου (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 15).


Σχολιάστε εδώ