Ισοπαλία… έδειξε η κάλπη στον ΣΥΝ

Το ανέλπιστο 4,60% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής κατέστησε κυρίαρχο τον Α. Τσίπρα τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Τσίπρας κέρδισε -με τη στήριξη βέβαια του κομματικού μηχανισμού- το στοίχημα της εκλογής του με σταυρό στην Α΄ Αθήνας, εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, ομόφωνα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τα φαινόμενα έστειλε στην οριστική πολιτική αποστρατεία τον Α. Αλαβάνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις γκρίνιες των διάφορων συνιστωσών- και κομβικό σημείο για την άνετη, όπως εξελίχθηκε, εκλογική επιβίωση του σχήματος έπαιξε η παρουσία του στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, όπου κατά κοινή ομολογία έκανε καλή εμφάνιση. Απελευθερωμένος από την ασφυκτική κηδεμονία του Α. Αλαβάνου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφάνισε ένα πρόσωπο μετριοπαθές που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τις ακρότητες που ακούγονταν από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη. Ο Α. Τσίπρας, χωρίς να αποστασιοποιηθεί φανερά από τις τότε επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, «στρογγύλεψε» τον λόγο του και απευθύνθηκε στο θυμικό των οπαδών του κόμματος, ζητώντας στην ουσία ψήφο ελεημοσύνης με τη δήλωσή του ότι στις εκλογές «θέλουμε το 3% και τη δική σου ψήφο», προτροπή που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι βρήκε έδαφος. Ακόμα και σακάκι φόρεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που προεκλογικά δεν θύμιζε σε τίποτα τον αντικομφορμιστή ηγέτη με τα μπλουζάκια «πόλο» και το δήθεν ανέμελο ύφος.

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και πριν από αυτήν, ο Α. Τσίπρας φρόντισε να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, αφού βρήκε τρόπο συνεννόησης με την αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα, συνεννόηση που είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και μετεκλογικά εν όψει των αναμενόμενων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοεμβρίου που θα γίνει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του συμμαχικού σχήματος. Εκεί ο ΣΥΝ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την προωθούμενη -από διάφορες συνιστώσες αλλά και τον άφαντο Α. Αλαβάνο- οργανωτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που εάν τελεσφορήσει θα περιθωριοποιήσει τον ΣΥΝ σε μια απλή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει καμία τάση του ΣΥΝ και το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια ισχυροποίηση του ΣΥΝ μέσα στο συμμαχικό σχήμα, που σε τίποτα δεν θα θυμίζει τις εικόνες που βλέπαμε το περασμένο καλοκαίρι ή τις παράλογες απαιτήσεις διάφορων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για ισότιμη παρουσία όλων των συμμάχων.

Το θετικό -με τις συνθήκες που επιτεύχθηκε- εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ περιθωριοποιεί εκ των πραγμάτων τον Α. Αλαβάνο, ο οποίος υπολόγιζε ότι θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνητική εκλογική επίδοση. Η στάση του προεκλογικά έχει εξοργίσει ακόμα και πιστούς του φίλους, οι οποίοι σημειώνουν με πικρία ότι όχι μόνο ήταν κρυμμένος, αλλά δεν έκανε τον κόπο να προβεί σε μια τυπική δήλωση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τη στιγμή που το κόμμα έδινε κυριολεκτικά μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Στη μάχη της σκληρής σταυροδοσίας των υποψήφιων βουλευτών νικήτρια αναδείχθηκε η Ανανεωτική Πτέρυγα, η οποία με τους Κουβέλη, Παπαδημούλη, Ψαριανό, Λεβέντη και Τσούκαλη έχει μια συμπαγή ομάδα μέσα στη 13μελή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα τόσα μέλη έχει και το Αριστερό Ρεύμα με τους Τσίπρα, Λαφαζάνη, Αμανατίδου, Διώτη, Κριτσιωτάκη, ενώ ανένταχτοι θεωρούνται οι Β. Μουλόπουλος, Θ. Δρίτσας και Τ. Κουράκης.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκε το 4,60% των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής άφησαν σε δεύτερη μοίρα το πραγματικό γεγονός, ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε υποχώρηση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 στις οποίες είχε 5,04%. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 361.101 ψήφους έναντι 315.627 της προηγούμενης Κυριακής, κάτι που σημαίνει απώλεια 45.500 ψήφων, που αντιστοιχούν στο 12,60% της δύναμής του.

Από τη νέα 13μελή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 14 βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή) απουσιάζουν οι Α. Αλαβάνος, Γ. Δραγασάκης, και Α. Μπανιάς, που δεν ήταν υποψήφιοι, και οι Α. Φιλίνη, Π. Κοροβέσης και Α. Ανδριοπούλου, που δεν εξελέγησαν. Νέα πρόσωπα ο Α. Τσίπρας, ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Κριτσιωτάκης από το Ηράκλειο, η Η. Διώτη από τη Λάρισα και ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Β. Μουλόπουλος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Σχολιάστε εδώ