Η παραίτηση, κ. Καραμανλή, από την ηγεσία της ΝΔ δεν σας απαλλάσσει των ευθυνών σας

Ο ελληνικός λαός εκφράστηκε μέσα από τις εκλογές, το δε εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα ουσιαστικό και ξεκάθαρο μήνυμα που αναφέρεται στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου της ηγετικής ομάδας του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στο απλό: «Κύριε Καραμανλή, απέτυχες», τούτο δε κυρίως γιατί διέψευσες τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, τις οποίες είχες καλλιεργήσει το 2004.

Η αιτιολογική βάση αυτής της αποτυχίας είναι προφανές ότι αποδίδεται στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, δηλαδή στο πρότυπο με το οποίο ασκήθηκε η εξουσία και το οποίο χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική εκχώρηση της άσκησης της εξουσίας σε συνεργάτες δικής σας επιλογής, κύριε Καραμανλή.

Οι συνεργάτες σας όμως που αποτέλεσαν τη «γνωστή ηγετική ομάδα» απεδείχθησαν τουλάχιστον στελέχη περιορισμένων δυνατοτήτων. Πλην όμως το έλλειμμα των ικανοτήτων των συνεργατών σας δεν μπορέσατε να το καλύψετε είτε για λόγους υποκειμενικούς είτε για λόγους αντικειμενικούς, ή και για συνδυασμό λόγων και των δύο κατηγοριών.

Χαρακτηριστικό του ικανού ηγέτη, κύριε Καραμανλή, είναι να λειτουργεί με επιτυχία υπό συνθήκες πίεσης. Είναι επίσης η δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων και η δυνατότητα σύγκρουσης. Και επειδή αντιτάσσεται συνήθως ότι «οι συνθήκες δεν επέτρεψαν κ.λπ.», θα πρέπει να γνωρίζετε, κύριε Καραμανλή, ότι «οι ηγέτες επιδιώκουν το λογικά αδύνατο και δεν περιορίζονται στη διαχείριση του εφικτού». Άλλωστε για να προκύψει το «δυνατό», κατά τον Έσε, πρέπει ο ηγέτης να επιχειρεί διαρκώς το «αδύνατο».

Η αδυναμία της ηγετικής ομάδας που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, προεξάρχοντος του κυρίου Καραμανλή, είχε όπως απεδείχθη αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα τουλάχιστον, και όχι μόνο, κατά την άποψη του εκλογικού σώματος. Το εκλογικό σώμα με την απόφασή του έδειξε ότι δεν συγχωρεί ασυνέπειες, ανικανότητες, προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς, οπότε δικαιολογημένα απέρριψε την ηγετική ομάδα του Καραμανλή στο σύνολό της και έστειλε τη ΝΔ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δημοκρατικό μας σύστημα όμως έχει ανάγκη από μια νέα, ουσιαστική αντιπολίτευση, που θα πείσει ότι έχει αντιληφθεί τα προβλήματα του σημερινού και του αυριανού κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι στη χώρα, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ θα πρέπει να είναι και απαλλαγμένη από βαρόνους, βαρονίες και υπερήλικες πολιτικούς.

Βασική όμως προϋπόθεση δημιουργίας μιας νέας, ουσιαστικής, ρεαλιστικής και συνεπούς αντιπολίτευσης είναι η άμεση ουσιαστική απομάκρυνση από το πολιτικό προσκήνιο της αποτυχούσας ηγετικής ομάδας και κυρίως του πρώην πρωθυπουργού. Η άμεση αποχώρηση του κυρίου Καραμανλή από το πολιτικό σκηνικό κάτω από τις παρούσες συνθήκες ήταν μονόδρομος γιατί έτσι θα καταστεί δυνατή η σύντομη ανάδειξη νέων προσώπων, σε ηλικία και ιδέες, στην ηγεσία της ΝΔ, τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις καινούργιου οράματος για το αύριο της χώρας, που θα είναι προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Η παραίτησή σας όμως, κύριε Καραμανλή, δεν σας απαλλάσσει από τις πολιτικές και μη ευθύνες έναντι των ψηφοφόρων σας και τις ευθύνες γενικότερα. Είστε υπόλογος και έναντι των ψηφοφόρων και έναντι της Ιστορίας. Πρέπει να απολογηθείτε, κύριε Καραμανλή, διότι η φυγή από μόνη της δεν χαρακτηρίζει τους ηγέτες. Έτσι θα προσφέρετε, έστω και τώρα, υπηρεσία στη χώρα και στην παράταξη, η οποία «ελέω συγγενείας» σάς ανέδειξε αρχηγό της και την οποία έχετε οδηγήσει σε δύσκολες ατραπούς.


Σχολιάστε εδώ