ΕΡΤ: Συζητήσεις για πρόσωπα και αποχωρήσεις

Όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το πώς επιλέγεται πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, όπως ξεκάθαρα είναι και για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση αποχώρησης. Η θέση αυτή είναι πολιτική και συνήθως ο αρμόδιος υπουργός προτείνει στον εκάστοτε πρωθυπουργό ένα πρόσωπο. Στη συνέχεια ακολουθεί διαγωνισμός που ως συνήθως πετυχαίνει πάντοτε να επιλέξει το «σωστό» πρόσωπο, ενώ μετά ακολουθεί η έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Όμως η κατάσταση στην ΕΡΤ είναι τέτοια, που δεν αρκεί το πρόσωπο. Όπως γράφαμε και στο www.typologies.gr, η ΕΡΤ πρωτίστως χρειάζεται ένα σχέδιο που θα την τοποθετεί απέναντι στα υπόλοιπα δίκτυα, με στόχο να παρέχει αληθινά μια δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, κινούμενη σε διαφορετικούς χώρους από την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Και το κυριότερο, με διαφάνεια να διαχειριστεί τα χρήματα του ελληνικού λαού και να δίνει τακτικά αναλυτικό λογαριασμό. Η διαφάνεια επιτάσσει πριν από όλα την αξιολόγηση της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ.

Ο διαγωνισμός για τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, που βασίζεται στη νομοθεσία περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ (2414/1996) της κυβέρνησης Σημίτη, προβλέπει μεταξύ άλλων την 5ετή θητεία σε θέση σημαντικής ευθύνης, συναφούς αντικειμένου με την κρατική ραδιοτηλεόραση, πτυχίο ΑΕΙ και γνώση ξένης γλώσσας χώρας-μέλους της ΕΕ. Στο πρόσωπο του προέδρου δεν πρέπει να συντρέχουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται για τα μέλη του ΕΣΡ και δεν μπορεί να μετέχει σε εταιρεία ΜΜΕ.

Η θητεία του σημερινού προέδρου της ΕΡΤ λήγει στις 7.6.2012, καθώς διορίστηκε την τελευταία φορά στις 7 Ιουνίου του 2007 ύστερα από τον δεύτερο διαγωνισμό που διενήργησαν οι πρώην υπουργοί Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος. Θυμίζουμε πως αρχικά ο Χρήστος Παναγόπουλος διορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2004 και μετά την παραίτηση του Ά. Στάγκου ακολούθησε διαγωνισμός που τον όριζε ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ως τη λήξη της θητείας του προηγούμενου. Οι δύο υπουργοί διόρισαν όμως τον δημοσιογράφο για 5 χρόνια «από λάθος».

Η θητεία του έληξε στις 5 Απριλίου του 2007 και νέος διαγωνισμός τον έφερε, και πάλι, με τις υπογραφές ξανά των Ρουσόπουλου και Αλογοσκούφη, στη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ για 5 χρόνια, με ημερομηνία διορισμού την 7η Ιουνίου 2007.

Το λογικό είναι πως αν υπάρξει απομάκρυνση του Χ. Παναγόπουλου θα δοθεί και αποζημίωση, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ά. Στάγκου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Χ. Παναγόπουλος στη Βουλή (Επιτροπή ΔΕΚΟ), η αποζημίωση του Ά. Στάγκου ανήλθε σε «317.000 ευρώ κατά την αποχώρησή του», έχοντας θητεία δυόμισι ετών.

Η καθαρή ετήσια αμοιβή του Χ. Παναγόπουλου ανέρχεται σε 181.000 ευρώ, και όπως είπε στη Βουλή, «είναι 40.000 ευρώ περισσότερα κατ’ έτος» από όσα ελάμβανε ο Ά. Στάγκος. Στην περίπτωση που φύγει ο Χ. Παναγόπουλος από την ΕΡΤ, αναμένεται να αποκτήσει ανώτατη θέση στελέχους στον Όμιλο του ΣΚΑΪ.


Σχολιάστε εδώ