Εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό γιοκ!

Αγγλική και τουρκική αντίληψη
Αυτή ήταν η σαφής και κατηγορηματική θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κριστόφ Φιλορί ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φιλορί (φωτο) που στην ουσία συνιστά σύνδεσμο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία άνοιξε τα χαρτιά της ΕΕ ως προς την εμπλοκή της στη λύση του Κυπριακού. Η θέση Φιλορί, που είναι και θέση της Επιτροπής, ανατρέπει στην ουσία τον βασικό λόγο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ότι δηλαδή η ένταξη θα συνιστούσε καταλύτη για τη λύση. Στην πραγματικότητα υιοθετείται από την Επιτροπή η αγγλική αντίληψη ότι το Κυπριακό πρέπει να μείνει εκτός ΕΕ και να τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μόνο. Μια θέση η οποία είναι συνώνυμη με εκείνη της Τουρκίας και έχει εξήγηση. Εάν υπάρξει ενεργή εμπλοκή της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα του κράτους μέλους και τη σαφή στήριξη της βάσης της λύσης επί των αρχών και αξιών της ΕΕ με πλήρη εφαρμογή τους, καθώς και του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις. Αυτό θα σημαίνει αλλαγή της βάσης λύσης και απομάκρυνση από συνομοσπονδιακές ατραπούς.

«Δύο Πρόεδροι» «δύο χώρες»

Το όλο κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ήταν και τόσο ευχάριστο για την κυπριακή πλευρά, αφού:

1) Η πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Χέλεν Φλετρ αναφέρθηκε σε συνομιλίες στο Κυπριακό μεταξύ των «δύο Προέδρων» και είπε ότι το Κυπριακό θα είναι εκτός της ατζέντας κατά τη σύνοδο στην Άγκυρα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 του μήνα. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπέδειξαν ότι οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων και ότι ο κ. Χριστόφιας είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρʼ όλα αυτά, ο κ. Φιλορί αμέσως μετά αναφέρθηκε σε συνομιλίες «δύο χωρών» για να πει εν συνεχεία, «συγγνώμη, δύο Κοινότητες».
2) Το Κυπριακό είναι θέμα με το οποίο ασχολούνται τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Φιλορί απαντώντας σε κύπριους ευρωβουλευτές για το κατά πόσο θα ασχοληθεί η ΕΕ με τον εποικισμό και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τόνισε ότι όλα αυτά τα θέματα, καθώς και τα θέματα των εγγυήσεων αποτελούν τμήμα των συνομιλιών και της λύσης.
3) Η κ. Φλετρ τόνισε ότι στην Κύπρο διεξάγονται συνομιλίες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και η ΕΕ δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειες που να προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες. Γι’ αυτό και αποφάσισε με τον τούρκο συμπρόεδρο να μην περιληφθεί στην ατζέντα των εργασιών της Άγκυρας το Κυπριακό!


Σχολιάστε εδώ