ΓΚΡIΝΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Βέβαια μέσα στη γενικότερη θριαμβολογία για την –πράγματι– μεγάλη εκλογική νίκη, οι γκρίνιες έχουν υποχωρήσει, μάλλον έχουν «θαφτεί» και δεν αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια τουλάχιστον για μια περίοδο που προβλέπεται μάλλον μεγάλη (εκτός σοβαρού απροόπτου…).

Ωστόσο και σκεπτικισμός και έντονος προβληματισμός υπάρχουν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Και εσωκομματικές πικρίες, απογοητεύσεις, ακόμα και οργή από κάποια στελέχη.

Και μια –παρασκηνιακή, προς το παρόν– κριτική, εστιαζόμενη βασικά στο ότι:

– Ο Γ. Παπανδρέου έφτιαξε μια κυβέρνηση «φίλων και κολλητών», με τους «Ταλιμπάν» του, όπως ακριβώς επεσήμαινε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αγνοώντας ικανά στελέχη τα οποία άφησε εκτός κυβέρνησης, αλλά και στελέχη τα οποία του είχαν σταθεί και τον είχαν πολύ βοηθήσει σε κρίσιμες εσωκομματικές μάχες, όπως αυτή του φθινοπώρου του 2007.

– Οι αλλαγές που έκανε σε επίπεδο υπουργείων και υφυπουργείων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ.) θεωρούνται και βιαστικές και αμφιλεγόμενες. Και μάλιστα ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν γνώση του αντικειμένου. Η άποψη που εκφράζεται είναι πως θα έπρεπε να γίνουν σταδιακά (όσες απαιτούνταν, διότι δεν θεωρούνται όλες απαραίτητες), ώστε να μπορέσει η δημόσια διοίκηση, με τα τόσα προβλήματά της, να τις ενσωματώσει, να τις απορροφήσει. Τώρα, με τον τρόπο που έγιναν, τονίζεται, θα δημιουργήσουν κραδασμούς και προβλήματα.

– Ορισμένες επιλογές προσώπων κρίνονται λαθεμένες. Επίσης εκτιμάται ως επικίνδυνη η τακτική της τοποθέτησης δικών του «επιτηρητών» σε υπουργεία που έχουν αναλάβει στελέχη στα οποία δεν έχει εμπιστοσύνη. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα δυσλειτουργίας, κόντρες και έριδες…

Άλλα είχαμε συμφωνήσει…

Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του νέου πρωθυπουργού, αλλά και του πνεύματος που κυριάρχησε στη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ότι στην ουσία υποβάθμισε τη Λούκα Κατσέλη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε σηκώσει το βάρος της εκπόνησης του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Και τοποθέτησε πάνω απʼ τη Λούκα τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με βασικό του προσόν το ότι είναι… έμπιστός του, καθώς και έμπιστος ορισμένων «βαρόνων» των ΜΜΕ και της οικονομικής ελίτ!

Έτσι τοποθέτησε μπροστά στην ιεραρχία των υπουργείων το

υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο παραχώρησε και τις σημαντικότερες αρμοδιότητες, ενώ ο υπουργός θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και στο ECOFIN.

Αλλά έκανε και κάτι άλλο, που δεν είναι απλώς σημειολογικής αξίας. Έδωσε στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τα δύο γραφεία υπουργών στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών στεγαζόταν στην Καραγιώργη Σερβίας. Και ουσιαστικά «στρίμωξε» τη Λούκα Κατσέλη στη Μεσογείων, όπου τα γραφεία του έως πρόσφατα υπουργείου Ανάπτυξης. Και αυτό ακόμα σηματοδοτεί πολλά… Ουσιαστικά η Λούκα είναι απλώς υπουργός Εμπορίου…

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε η Λ. Κατσέλη με τον Γ. Παπανδρέου την επομένη της αναγγελίας της νέας κυβέρνησης, του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της.

– Άλλα είχαμε συμφωνήσει, του είπε και άλλα έκανες.

Πάντως απάντηση δεν έλαβε…

Σημειώνεται ότι και πέραν της προσωπικής δυσαρέσκειας της Λ. Κατσέλη, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με αυτήν την επιλογή έχουν διαφωνήσει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το εφοπλιστικό λόμπι, του Πειραιά και του Λονδίνου. Και τις παρενέργειες αυτής της σοβαρής διαφωνίας καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός τύποις Οικονομίας…

Σημειώνεται επιπλέον ότι από κομματικά στελέχη εκφράζεται η κριτική πως η επιλογή Παπακωνσταντίνου σημαίνει και «επάνοδο» των εκσυγχρονιστών, αφού ήταν επιφανές στέλεχος του εκσυγχρονισμού και των κυβερνήσεων Σημίτη…

Και πάντως η επιλογή του δεν έχει σχέση με το ότι συνήθιζε να πηγαίνει στα κομματικά γραφεία… κατά τις 10 το πρωί εποχούμενος σε μοτοσυκλέτα…

Οι… τοποτηρητές…

Έχει επίσης ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός αντιμετώπισε τα στελέχη εκείνα, που είχαν ταχθεί υπέρ του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά την εσωκομματική αναμέτρηση.

Με εξαίρεση τον ίδιο τον Βενιζέλο, καθώς και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ο οποίος πάντως πέτυχε έναν προσωπικό εκλογικό θρίαμβο στη Β΄ Αθήνας), τους απέκλεισε.

Αλλά και σʼ αυτούς τους δύο επιφύλαξε μεταχείριση που κάθε άλλο παρά δείχνει εμπιστοσύνη.

Τον Βενιζέλο τον τοποθέτησε υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά ταυτόχρονα τον έβαλε υπό… κηδεμονία, μάλλον τον έκανε… σάντουιτς μεταξύ Πάγκαλου (αντιπροέδρου, αρμόδιου για τη λειτουργία του ΚΥΣΕΑ) και Μπεγλίτη, τον οποίο τοποθέτησε αναπληρωτή υπουργό. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι τις αρμοδιότητές του θα τις καθορίσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ενώ αν ήταν υφυπουργός θα τις καθόριζε ο υπουργός…

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, τις αρμοδιότητες για τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες θα τις αναλάβει ο Π. Μπεγλίτης. Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι για… τις παρελάσεις, αφού έτσι κι αλλιώς οι προμήθειες θα περνάνε (στην τελική τους έγκριση) απʼ το ΚΥΣΕΑ…

Ένας άλλος «τοποτηρητής» του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος, τοποθετήθηκε δίπλα στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι και για έναν άλλο λόγο δυσαρεστημένη, επειδή ήθελε άλλο υπουργείο, πιο υψηλόβαθμο (π.χ. το Εξωτερικών)…

Εδώ εμπλέκεται και μια άλλη «καραμπόλα» αρμοδιοτήτων, που έχει δυσαρεστήσει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα απʼ το υπουργείο του Α. Λοβέρδου αφαιρέθηκαν τα κονδύλια της διά βίου εκπαίδευσης, τα οποία είναι πολλά και με τα οποία επιχορηγούνταν άνεργοι, ενισχυόταν ο ΟΑΕΔ, λύνονταν καθημερινά προβλήματα, και δόθηκαν στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην ουσία ο Λοβέρδος, με δεδομένο ότι την αρμοδιότητα για την Κοινωνική Ασφάλιση θα την πάρει ο Γ. Κουτρουμάνης, θα… μετράει την ανεργία και θα αντιμετωπίζει τους απεργούς…

Ενώ σε ό,τι αφορά τον Γ. Κουτρουμάνη, του οποίου η επιλογή κρίνεται πετυχημένη, υπάρχουν ερωτηματικά αν θα μπορέσει τώρα να λειτουργήσει όχι σαν… δημοσιογράφος (όπως έκανε μέχρι πρόσφατα), που ενημέρωνε πληρέστατα τους ασφαλισμένους και τα συνδικάτα, αλλά ως πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου που θα πρέπει να υλοποιήσει τα όσα το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά… Και να ʼρθεί αντιμέτωπος με τα συνδικάτα.

Άλλος «τοποτηρητής» είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως ο Καρχιμάκης είναι δυσαρεστημένος, επειδή ανέμενε άλλο πόστο, σε άλλο, πιο «ευαίσθητο» υπουργείο, μάλλον το Άμυνας…

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ήδη υπήρξαν οι πρώτες τριβές μεταξύ Μπατζελή και Καρχιμάκη, για τις αρμοδιότητες του υπουργείου, ενώ στη νέα υπουργό ήδη χρεώθηκαν εξαγγελίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με συναρμόδιους υπουργούς!

…και οι «πικραμένοι»…

Υπάρχει ακόμα μια ενάριθμη ομάδα στελεχών που εκφράζουν από πικρία έως και οργή για τον αποκλεισμό τους ή για την τοποθέτησή τους σε θέση υποδεέστερη της

αναμενόμενης.

Πρώτοι μεταξύ αυτών οι Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Ο πρώτος σε σταυρούς στη δύσκολη Α΄ Αθήνας, που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μετά από δεκαετίες, φέρεται οργισμένος για τον αποκλεισμό του απʼ τη νέα κυβέρνηση, τον οποίο αδυνατεί να ερμηνεύσει.

Πάντως η αποκάλυψη ότι χρησιμοποιούσε τα γραφεία της δημοτικής του παράταξης για τη διακίνηση εκλογικού του υλικού μάλλον δεν ήταν η –πραγματική– αιτία για τον αποκλεισμό του. Κάποιοι κάνουν λόγο για «κάτι άλλο», ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν… λησμόνησε παλιότερο άρθρο του, στο οποίο έκανε αναφορά σε «πρίγκιπα», εννοώντας τον Γιώργο…

Πικραμένος εμφανίζεται ο Χρ. Παπουτσής, στον οποίο επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι τοποθετώντας τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Παπουτσής, μαζί με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο (επίσης «εξαφανισμένο» απʼ τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ) στάθηκαν δίπλα στον Γ. Παπανδρέου σε όλα τα δύσκολα και τον βοήθησαν καθοριστικά. Τώρα ο Γιώργος τοποθέτησε στην κυβέρνηση το «πολιτικό παιδί» του Παπουτσή, τη Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, και τον ίδιο τον Παπουτσή τον άφησε εκτός κυβέρνησης!

Σύμφωνα με κάποια εκτίμηση, τον Παπουτσή τον «έφαγε» ένα άλλο δημιούργημά του, ο Γ. Ραγκούσης, με τον οποίο τα έχει σπάσει την τελευταία περίοδο.

Ενώ σύμφωνα με μια άλλη άποψη, η μη συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα «αμερικάνικου δάκτυλου», για τις αριστερές του θέσεις. Δεν ξεχνούν τις σχέσεις του με Μπάαθ, Κούρδους κ.ά.

Οργισμένη είναι και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέμενε ότι θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης και μάλιστα σε υπουργείο σαν το ΥΠΕΘΑ, ενώ συζητούνταν και για τη θέση της προέδρου της Βουλής.

Πικραμένοι είναι ακόμα οι Θαν. Τσούρας, Τηλ. Χυτήρης, Δημ. Κρεμαστινός, Ν. Σηφουνάκης (περίμενε καλύτερη θέση, μάλλον υπουργική…), Σ. Βαλυράκης, Μιλ. Αποστολάκη (αν και δεν περίμενε αξιοποίησή της, λόγω της στήριξης στον Βενιζέλο), καθώς και η Μ. Δαμανάκη.

Η τελευταία θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την τοποθέτησή της στον Πολιτισμό και αυτός ήταν ο –πραγματικός– λόγος που αρνήθηκε να πάει υφυπουργός του Μιχ. Χρυσοχοΐδη…

Δυσαρεστημένος είναι και ο στενός συνεργάτης του Παπανδρέου και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιάς. Του προτάθηκε η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών κι όταν ρώτησε τον Γ. Παπανδρέου για τις αρμοδιότητές του, του απάντησε ότι αυτές θα του τις παραχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δρούτσας! Κατόπιν αυτού, αρνήθηκε, θεωρώντας το υποτίμηση.

Υποβαθμισμένη θεωρεί εαυτήν και η Φ. Γεννηματά, αφού πιστεύει πως αδικείται με το να είναι

υφυπουργός της Ξενογιαννακοπούλου…

Σχετικά πάντως με την τοποθέτηση του Δ. Δρούτσα στην εξαιρετικά ευαίσθητη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, οι αντιδράσεις είναι έντονες, αν και, όπως προείπαμε, δεν θα γίνουν και δημόσιες. Και για τις θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς σε εθνικά θέματα (ήταν απʼ τους σκληρότερους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν), αλλά και επειδή θεωρείται απλώς «υπάλληλος του Γιώργου», χωρίς άλλα προσόντα. Μάλιστα ορισμένοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν τον έχουν ακούσει να μιλάει.

Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ασφαλώς και δεν ανήκει στους δυσαρεστημένους (αυτό έλειπε!), αλλά μάλλον ανήκει στο στυλ… προέδρου ΜΚΟ! Και έτσι νομίζει ότι είναι το υπουργείο που ανέλαβε…

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Σουφλιάς, στη συνάντηση που είχαν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, τη ρώτησε τι θα κάνει με την εκτροπή του Αχελώου, δεδομένου ότι είχε υπογράψει κατά της εκτροπής,

απάντηση δεν έλαβε…

Και μπορεί μεν το «ανάλαφρο» στυλ με τα… αθλητικά παπούτσια να προσφέρεται για επικοινωνιακή επίδειξη, αλλά… περιμένουν και οι αγωγοί και η ενέργεια και μια σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων…

Ερωτήματα τίθενται και για τον νέο «αντʼ αυτού», τον –επί της ουσίας– υπερυπουργό Χάρη Παμπούκη. Τις ικανότητές του δεν τις αμφισβητεί κανείς, αλλά είναι άλλο το καλός τεχνοκράτης και άλλο το γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας… Και ιδιαίτερα της καθημερινότητας.

Επίσης ερωτήματα εγείρονται και για το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων για τα ΜΜΕ στα τέσσερα, μεταξύ των Γερουλάνου, Ραγκούση, Ρέππα και Πεταλωτή.

Αντίθετα ουδέν ερώτημα εγείρεται για το τι θα γίνει με τον «Καποδίστρια 2». Θα πάει στις… καλένδες μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010, καθότι, κατά την έκφραση αρμόδιου, «σιγά μην τον ανοίξουμε πριν από τις εκλογές, θα καούμε, θα έχουμε απέναντί μας τους μισούς τουλάχιστον δημάρχους»!


Σχολιάστε εδώ