Από το μεσημέρι της Κυριακής ήξερε ο Καραμανλής ότι χάνει με μεγάλη διαφορά

Ανήσυχος με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, απογοητευμένος με την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της παράταξης, διαπιστώνοντας ότι αμφισβητείται από τους βουλευτές του, αναζητούσε εναγωνίως μια «έξοδο διαφυγής».

«Απόψε ο Καραμανλής έκανε την τελευταία ομιλία του ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου κομματικού στελέχους, στην κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας στο Πεδίον του Άρεως.

Ο Κ. Καραμανλής επιθυμούσε διακαώς να φύγει, «να σταματήσει να κουβαλάει τον σταυρό του μαρτυρίου», όπως λένε εκ των υστέρων στενοί συνεργάτες του. Στην εκδοχή αυτή συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις, οι οποίες ενισχύονται και από τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες καθώς βιάζεται να εγκαταλείψει το γραφείο του στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης. «Εγώ στις 8 Νοεμβρίου φεύγω, δεν μένω ούτε ημέρα παραπάνω», ήταν η σταθερή, επίμονη απάντησή του σε όσα στελέχη του ζήτησαν παράταση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου. Οι συνομιλητές του μάλιστα έμειναν με την εντύπωση ότι αν κάτι «στραβώσει» και η εκλογή δεν ολοκληρωθεί στις 8 του μήνα θα τους αφήσει σύξυλους και θα αποσυρθεί στη Ραφήνα, αδιαφορώντας για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει σε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν θετικό για τη Ν. Δημοκρατία, λόγω του ότι ήταν καλοκαίρι και οι εκλογές έπεφταν σε τριήμερο. Η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές δικαίωσε τους φόβους του. Οι εκτιμήσεις που είχε από τους δημοσκόπους ήταν τότε ότι αν έκανε εθνικές εκλογές η ΝΔ θα έπεφτε κάτω από το 30%, θα έφθανε το 24%!

Ήταν ωστόσο δεδομένο ότι πλέον ο τέως πρωθυπουργός αναζητούσε την πρώτη ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές, καθώς αντιλαμβανόταν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αναστροφής του πολιτικού κλίματος. Αυτήν την ευκαιρία τη βρήκε στην οικονομική κρίση και συνεπικουρούμενος από τον Γ. Σουφλιά (ο οποίος είχε διαφορετικά κίνητρα…), όρισε εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου. Με εντελώς ανίσχυρα επιχειρήματα που ελάχιστους έπεισαν, ακόμη και μέσα στη Ν. Δημοκρατία.

Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κοντά στις επτά μονάδες. Πήρε αυτόματα την απόφαση να παραιτηθεί από την αρχηγία το ίδιο βράδυ. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ κι ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη Ρηγίλλης ενημερώθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι η ανακοίνωση του υπηρεσιακού υπουργού Σπ. Φλογαΐτη θα έκανε λόγο για εννέα μονάδες διαφορά. «Τελείωσαν όλα, φεύγω» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του. Έμεινε μόνος στο γραφείο του, έβγαλε τα δύο σχέδια της δήλωσης που θα έκανε στο Ζάππειο, το ένα στην περίπτωση μικρής διαφοράς και το άλλο για μεγάλη ήττα, πρόσθεσε μια τελευταία παράγραφο και μετά κάλεσε όλους τους υπουργούς που ήταν στη Ρηγίλλης για να τους ανακοινώσει κοφτά την απόφασή του ότι φεύγει. Και όχι για να ακούσει τις απόψεις τους. «Η απόφασή μου είναι οριστική. Δεν θα σηκώσω πάλι εγώ τον σταυρό…». Ύστερα από αυτά αναχώρησε για το Ζάππειο.

Το κλίμα για τη Ν. Δημοκρατία ήταν στραβό, αλλά… στράβωσε τελείως με τους χειρισμούς του κ. Καραμανλή τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι όσα είχε κερδίσει με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ τα έχασε με την επιλογή των προσώπων για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και τη συμμετοχή του Αχ. Καραμανλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος όχι απλώς δεν είχε ενημερώσει τον κ. Καραμανλή πριν αναγγείλει την υποψηφιότητά του, αλλά προσπάθησε να προκαταλάβει και τις αποφάσεις του, αφού ο τέως πρωθυπουργός είχε σκοπό να του ζητήσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Γνώριζε πολύ καλά πώς θα λειτουργούσε αυτό στον κόσμο. Το ίδιο και για την υποψηφιότητα του κ. Έβερτ. Στη συνάντηση που είχε μαζί του στο Πικέρμι δεν έκρυψε την αγωνία του. «Είσαι η συνείδηση της παράταξης. Θα κάνω ό,τι μου ζητήσεις, αλλά αύριο οι εφημερίδες και τα κανάλια θα μας… σκίσουν», φέρεται να του είπε. Ο κ. Έβερτ ζήτησε να είναι επικεφαλής της λίστας, τις επόμενες ώρες όμως, βλέποντας το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε ακόμη και μέσα στην παράταξη, ζήτησε να τοποθετηθεί στην τελευταία και τιμητική θέση.


Σχολιάστε εδώ