Έρχονται άλλες εποχές…

Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου άλλαξαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός, κάτι που πριν από δύο χρόνια κανείς δεν θα το πίστευε. Ο Κ. Καραμανλής υπέστη μια οδυνηρή ήττα που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί από την αρχηγία, κάτι που πριν από δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Ο πρώτος θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει (να προσπαθήσει τουλάχιστον…) το όραμά του και να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Εν κατακλείδι να αποδείξει ότι… η Ελλάδα μπορεί! Ο δεύτερος να εγγυηθεί τις διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του και –το… κυριότερο– να συνηθίσει στον ρόλο του απλού βουλευτή! Για όσο διάστημα επιλέξει να μείνει στην ενεργό πολιτική.

Σε μια σαφή προσπάθεια να ελέγξει την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου τοποθέτησε σε καίριες θέσεις στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του (Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Κατσέλη, Καστανίδης, Ρέππας κ.ά.), επέλεξε πρόσωπα της νέας γενιάς (Μπιρμπίλη, Κουβέλης, Γερουλάνος, Μπατζελή, Πεταλωτής κ.ά.). Επίσης χρησιμοποίησε στελέχη με εμπειρία (Χρυσοχοΐδης, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος).

Ερώτημα αποτελεί ο ρόλος του αντιπροέδρου-συντονιστή που ανετέθη στον Θ. Πάγκαλο, για το κατά πόσο λειτουργικός μπορεί να είναι, αλλά και η παρουσία του κ. Καστανίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στα αξιοσημείωτα της νέας κυβέρνησης, το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε θέση υφυπουργού Περιβάλλοντος στη Μαρία Βασιλάκου, αρχηγό των Πράσινων της Βιέννης και μέλος των ελλήνων Οικολόγων Πράσινων. Πέρα από τη δική της αρνητική απάντηση, όχι είπε και το κόμμα της, με το σκεπτικό ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος για συγκεκριμένα ζητήματα και ότι, αφού το κόμμα δεν είναι στη Βουλή, δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις.

«Εμφύλιος»

Στην αντίπερα όχθη, στη Ν. Δημοκρατία, έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και αναμένεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, για να κορυφωθεί στο Έκτακτο Συνέδριο, όπου θα γίνει και η εκλογή νέου αρχηγού. Ως ημερομηνία ορίσθηκε η 7η Νοεμβρίου, γεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αβραμόπουλος και Σαμαράς ζήτησαν εκλογή αρχηγού από τη βάση της παράταξης. Μεϊμαράκης και πολλοί ακόμη ζήτησαν ανοιχτό συνέδριο, όπου να γίνει και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης!

Αντιδράσεις σημειώνονται και για τη σύνθεση της Επιτροπής Συνεδρίου, όπου ο Κ. Καραμανλής συμπεριέλαβε πρόσωπα που -άλλος λίγο, άλλο πολύ- είναι συνδεδεμένα με την εκλογική αποτυχία (Σιούφας, Παυλόπουλος, Πατριανάκου κ.ά.). Ωστόσο με απόφαση του κ. Καραμανλή το συνέδριο θα διαρκέσει μία ημέρα, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι για την προεδρία και ο απερχόμενος πρόεδρος.

Η βαριά ήττα στις εκλογές άνοιξε τον… κύκλο των αποχωρήσεων στη Ν. Δημοκρατία. Υπό το βάρος και των σφοδρών επιθέσεων το απόγευμα της Δευτέρας ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής και να αποσυρθεί από την πολιτική.

Στη δήλωσή του διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε θέση εντός κι εκτός Ν. Δημοκρατίας. Υπεραμύνθηκε της απόφασης του Κ. Καραμανλή για τις πρόωρες εκλογές, ότι δεν ενήργησε με υστεροβουλίες, ενώ ομολόγησε ότι δεν περίμενε τις απρέπειες που ακούστηκαν σε βάρος του από στελέχη της παράταξης. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γ. Αλογοσκούφης, που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική και επιστρέφει στα καθήκοντα του πανεπιστημιακού καθηγητή. Τον… μιμήθηκε δυο ημέρες αργότερα ο Αν. Παπαληγούρας.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φωνές βουλευτών και στελεχών που ζητούν και άλλες παραιτήσεις, με τα πυρά να συγκεντρώνουν κυρίως ο Π. Παυλόπουλος και ο Ευάγγ. Αντώναρος. Δεν λείπουν και οι «επιθέσεις» κατά του Γ. Αγγέλου για τον τρόπο λειτουργίας του τα χρόνια που ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλαγή πορείας

Στην καθιερωμένη δήλωσή του στο Ζάππειο ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «αλλαγή πορείας». Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό υπογράμμισε ότι δεν ζητά την ανοχή, αλλά τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια και κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν ενέκριναν την πρότασή του για την αντιμετώπιση της κρίσης και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα. Επιπλέον ανήγγειλε ότι παραιτείται από την αρχηγία και ότι θα συγκληθεί Έκτακτο Συνέδριο προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος.

Στο ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε έντονο προβληματισμό (έπεσε το ποσοστό σε σχέση με το 2007). Στη δήλωσή της αργά το βράδυ της Κυριακής η Αλ. Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο με την επιρροή και τον ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων».

Αντίθετα, στον ΛΑΟΣ έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι: το ποσοστό του κόμματος αυξήθηκε σημαντικά, στη νέα Βουλή θα διαθέτει 15 βουλευτές. Γεγονός που… υποχρέωσε τον Γ. Καρατζαφέρη να πάει στο Ζάππειο και να δηλώσει ότι με τη νέα κυβέρνηση στα καλά θα είναι μαζί, αλλά στα γκρίζα θα βρίσκεται απέναντι. Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα μπήκε με άνεση στο Κοινοβούλιο, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι στο εξής «πρέπει να είμαστε πιο ώριμοι και αποτελεσματικοί», ενώ προανήγγειλε ότι «έρχονται δύσκολες ημέρες». Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Αλ. Τσίπρα. Οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να φτάσουν το 3% για να μπουν στη Βουλή, ωστόσο διπλασίασαν το ποσοστό τους και ο επικεφαλής τους Ν. Χρυσόγελος επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να μείνουμε».


Σχολιάστε εδώ