άλλες τυπολογίες

• Λάκης Λαζόπουλος εις διπλούν με τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους»: και στον Alpha, όπου ετοιμάζει ένα αφιέρωμα για τους «Μήτσους» μια δεκαπενταετία μετά, και στο Mega, όπου οι «Μήτσοι» θα επανέλθουν μέσα από την αφιερωματική εκπομπή για τα 20 χρόνια του καναλιού. Όπως μάθαμε, ο Λάκης Λαζόπουλος, που έχει τα δικαιώματα των εκπομπών του, δέχθηκε να παραχωρήσει τα αποσπάσματα για να επαναπροβληθούν στο Mega – κάτι που αποτελεί επίσης δείγμα ότι οι σχέσεις του με το κανάλι είναι πλέον καλές.

•Και νέες σκέψεις στην «Ελευθεροτυπία» για μεταφορά της έδρας της εφημερίδας από τον Νέο Κόσμο στις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις του ομίλου στο Κορωπί.

• To Mad Greekζ, το πρώτο ελληνικό μουσικό κανάλι του MAD που προβάλλεται αποκλειστικά στη Nova, γιορτάζει τον πρώτο του χρόνο λειτουργίας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 21.30, σε μια άκρως εορταστική εκπομπή την οποία παρουσιάζει ο Θέμης Γεωργαντάς. Θα παρακολουθήσετε τα 30 δημοφιλέστερα βιντεοκλίπ που έπαιξαν περισσότερο την πρώτη χρονιά του Mad Greekζ…

***

• Τις παραιτήσεις όλων των γενικών και των διευθυντών στις υπηρεσίες της ΕΡΤ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος, περιμένοντας τις αλλαγές που θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

***

• Αλλαγές στο «Βήμα» το επόμενο διάστημα. Δεν είναι μόνο η θέση του Β. Μουλόπουλου που θα πρέπει να καλυφθεί, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που σχεδιάζει ο Σ. Ψυχάρης για τη νέα δομή της εφημερίδας.

***

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Πήγασος Interactive (www.e-go.gr). Πρόεδρος εξελέγη ο Φώτης Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος ο Θωμάς Σιωζόπουλος και μέλη οι Νίκος Κοντίδης και Χρήστος Πατέλης.
• Νέο διοικητικό συμβούλιο και στην Bestend Εκδοτική («Κόσμος του Επενδυτή»). Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κώστας Γιαννίκος, αντιπρόεδρος η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου και μέλη οι Νίκος Φελέκης, Στέφανος Αναστασιάδης και Ζαχαρίας Παπαδόπουλος.
• Τρία πρόσωπα στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εκδοτικής εταιρείας Real Press. Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Γ. Κουρής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Στέργιος Χατζηνικολάου και μέλος ο Νίκος Χατζηνικολάου.

***

• Ολοκληρώνεται στο Χαλάνδρι η στελέχωση του νέου «Ελεύθερου Τύπου», ο οποίος, μετά τη συντριβή της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να βιάζεται να βγει στα περίπτερα πριν από το συνέδριο του κόμματος. Εντύπωση προκαλεί πως παρά τις διαβεβαιώσεις στην Ένωση Συντακτών για απορρόφηση τουλάχιστον 50 δημοσιογράφων από τους απολυμένους της εφημερίδας, μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν επαναπροσληφθεί στο νέο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από τις πρώτες κρούσεις που έκανε η διεύθυνση της εφημερίδας σε όσους παλιούς δημοσιογράφους ήθελε για την επανέκδοση του «ΕΤ» δεν είχαν θετική έκβαση. Περίπου 25 συντάκτες από τον «Ελεύθερο Τύπο» της Γιάννας Αγγελοπούλου προτίμησαν την πρόταση του Παντελή Ζαγοριανίτη να πάνε στη «Veto» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στο Χαλάνδρι καθημερινά γίνονται συναντήσεις με δημοσιογράφους και από άλλα ΜΜΕ ή με συντάκτες που έχουν ήδη δουλειά σε τηλεόραση ή σε ραδιόφωνο. Η εφημερίδα θα τυπώνεται κατά πάσα πιθανότητα στην Τυποεκδοτική, ενώ σχεδιάζεται να έχει και προσφορές στο φύλλο της Κυριακής.

• Χωρίς εκπλήξεις το διοικητικό συμβούλιο της DBAS Εκδοτική, που αγόρασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου». Το καταστατικό της καταρτίστηκε στις 11 Αυγούστου από τη συμβολαιογράφο Κωνσταντίνα Μαυρογιάννη και σκοπός της εταιρείας είναι η έκδοση εφημερίδων, βιβλίων, φυλλαδίων κάθε είδους, οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης ιστοσελίδων του διαδικτύου κ.ά. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, καταβλητέο σε μετρητά, και η πρώτη εταιρική χρήση λήγει στις 31/12/2010. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν η Ευαγγελία, σύζυγος Δημητρίου, Μπενέκου, ο Αλέξης Σκαναβής και η Μαρίνα Μπενέκου, χήρα Κωνσταντίνου Μπενέκου. Ο αριθμός των μελών του μπορεί να φτάσει και τα εννέα πρόσωπα. Την εταιρεία εκπροσωπεί νομίμως και δεσμεύει στις συναλλαγές της με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και έναντι όλων των δημοσίων αρχών η Ευαγγελία Μπενέκου και ο Αλέξης Σκαναβής, ενώ ως «μοναδικός μέτοχος της εταιρείας» αναφέρεται ο Δημήτρης Μπενέκος.

• Αποχωρήσεις στην «Espresso» προς τη «Veto» και αλλού. Από την εφημερίδα έφυγαν οι Γιώργος Πούλος, Πέτρος Κουσουλός, Μαρία Αντωνοπούλου, Ρίτα Μελά, Στέφανος Χίος, Μαρία Παναγιώτου και Ηλίας Ζαρκάδας.

• Την περασμένη εβδομάδα απέκτησε γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές το κτίριο της «Veto» στη Βαρυμπόμπη. Σε καθημερινές συσκέψεις οι συντάκτες βλέπουν πλέον τις έτοιμες σελίδες του φύλλου, που στοχεύει να βρίσκεται στα περίπτερα στις 25 Οκτωβρίου. Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για τη λειτουργία τριών ομάδων και πως άρχισε ήδη η γκρίνια και τα παρασκήνια για τον έλεγχο που θα ασκεί η καθεμία στην εφημερίδα.

***

• Η παρουσία του ενημερωτικού τμήματος του Mega για τον εορτασμό των 20 χρόνων του σταθμού θα φανεί με την ετοιμασία μιας επετειακής εκπομπής για τα «20 χρόνια ενημέρωση Mega».

• Σε αύξηση και ταυτόχρονη μείωση του κεφαλαίου της κατά 3.002.624,60 ευρώ προχώρησε η Ραδιοτηλεοπτική, που ελέγχει τον 902 TV και τον 902 Αριστερά στα FΜ. Μετά την αυξομείωση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 2.966.448,40 ευρώ.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο για την Άδελε Εκδόσεις. Συμμετέχουν οι Γεώργιος Κυριακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Κυριακίδης, αντιπρόεδρος, και Αρετή Σιδηροκαστρίτου μέλος. Η ίδια σύνθεση εξελέγη και στο διοικητικό συμβούλιο του Flash.

• Για πρώτη φορά μετά το 1988 ο δημοτικός ενημερωτικός σταθμός του Δήμου Άνω Λιοσίων Ξένιος δεν μετέδωσε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την απαξίωση του ραδιοφωνικού σταθμού με ευθύνη της δημοτικής αρχής, που ακόμη δεν έχει εξοφλήσει τα δεδουλευμένα τους.

***

• Δεκαεπτά ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες της Αθήνας έχουν το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την απόφαση του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης (1/10/2009). Πρόκειται για τον «Αδέσμευτο», την «Απογευματινή», την «Αυριανή», το «Έθνος», την «Ελεύθερη Ώρα», τον «Ελεύθερο», την «Ελευθεροτυπία», την «Εστία», την «Espresso», την «Αυγή», τη «Βραδυνή», την «Καθημερινή», τη «Νίκη», τον «Λόγο», τον «Ριζοσπάστη», τα «Νέα» και το «Βήμα». Στη Θεσσαλονίκη οι εφημερίδες που έχουν το δικαίωμα είναι ο «Αγγελιοφόρος», η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης», η «Μακεδονία» και ο «Τύπος Θεσσαλονίκης».

• Τη σύγκληση του δευτεροβάθμιου υπηρεσιακού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης στην ΕΡΤ ΑΕ κατήγγειλε το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σε επείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτηρίζει τη «σύνθεση παράνομη διότι συμμετέχουν ως εκπρόσωποι της ομοσπονδίας οι Ανδρικόπουλος Φώτης, Γιαννούσης Πέτρος και Τζημαγιώργη Μαρία, ο ορισμός των οποίων έχει ανακληθεί από το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ» ήδη δύο φορές. Η ομοσπονδία καταλογίζει στους εργαζόμενους αυτούς ότι προσπαθούν να τη διασπάσουν και την ίδια στιγμή μετέχουν σε υπηρεσιακό συμβούλιο ως εκπρόσωποί της…

***

• Μία ακόμη πρωτοβουλία του ΑΠΕ στον χώρο των εκδόσεων. Το Πρακτορείο εξέδωσε ένα ημερολόγιο για το 2010 με κάρτες, επιστολές και δελτάρια από το 1914 ως το 1936. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει στη θέση του τον διευθυντή του Πρακτορείου Γ. Ταμπακόπουλο, ο οποίος πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει χωρίς να προκαλέσει τους όποιους πολιτικούς του αντιπάλους ή να δημιουργήσει εντάσεις.
• «Εισαγόμενη» βοήθεια made in USA αναζητούν στον ΑΝΤ1 για να ξεμπλέξουν με τις «Αποδείξεις» και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ενημερωτικής εκπομπής. Στόχος είναι να ταιριάζει το περιεχόμενό της με τη στρατηγική επιλογή του καναλιού: δηλαδή να είναι μεν ενημερωτική, αλλά να έχει και κάτι από ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΑΝΤ1 θα πάνε αμερικανοί σύμβουλοι από συνεργαζόμενα δίκτυα, όπως το Fox, για να συζητήσουν με τους ιθύνοντες του τομέα ενημέρωσης το νέο μοντέλο της ενημερωτικής εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου.

***

• H διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ στην ΕΡΤ είναι πλέον γεγονός. Η ίδρυση νέας ομοσπονδίας ανακοινώθηκε στη συνέλευση του Συλλόγου Μηχανικών Τεχνικών από τον τέως πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ και χαμένο στα δικαστήρια Α. Κοντιζά, ο οποίος εκπροσωπώντας την ΠΑΣΚΕ, όπως είπε, κήρυξε την ίδρυση της ΟΜΕ ΕΡΤ για να προχωρήσει η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεμονωμένα από τους ξεχωριστούς συλλόγους, μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ενέργεια αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ, θα είναι ο πρώτος πραγματικός πονοκέφαλος για τη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

• Νέος πρόεδρος αναμένεται να ψηφισθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ μετά την εκλογή του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Βασίλη Μουλόπουλου ως βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το ΔΣ της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων και δεν αποκλείεται νέος πρόεδρος να αναλάβει ο Σταμάτης Νικολόπουλος.

• Με τίτλο «Google AdWords: Μάρκετινγκ και διαφήμιση μέσω της Google», έγραψε ο Γιώργος Σαλιάρης – Φασσέας, country manager της Google Ελλάδος, το πρώτο παγκοσμίως βιβλίο για τα AdWords 3.0. Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα (Εκδόσεις Καστανιώτη) και αποτελεί μια προσπάθεια σκιαγράφησης των αποτελεσματικών πρακτικών online διαφήμισης με τα εργαλεία της Google. Στόχος του βιβλίου είναι να παράσχει συμβουλές για τη δημιουργία στοχευμένων και πρωτίστως χρήσιμων διαφημιστικών μηνυμάτων για τους χρήστες του διαδικτύου.

• «Σουμελά, Βαζελώνας, Περιστερεώτας – Φάροι και τον 21ο αιώνα» είναι το κύριο θέμα της μηνιαίας εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Τα τρία αυτά ιστορικά μοναστήρια του Πόντου μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και μοχλό ανάπτυξης για τις μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες πάμφτωχες περιοχές εγκατάστασής τους. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον ντόπιο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να απαιτούν από τις αρχές την ανάδειξή τους σε τουριστικά θρησκευτικά αξιοθέατα. Ας κάνουμε κι εμείς από την πλευρά μας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν και πάλι οι μονές αυτές οι Φάροι του Ποντιακού Ελληνισμού που θα επαναφέρουν τους δεσμούς όχι μόνο μεταξύ των Ποντίων, εντός και εκτός του φυσικού τους χώρου, αλλά και μεταξύ των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα, στη Ρωσία και ανά τον κόσμο…

***

• Υπέβαλαν την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Διονύσης Ζακυνθινός, ο Σάββας Αθανασίου και η κυρία Τροχάνη.

***

• Τα παραλειπόμενα του αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών εναντίον της Λετονίας, η επικείμενη αναμέτρηση με το Λουξεμβούργο, οι εξελίξεις με την υπόθεση των «στημένων» αγώνων της Β΄ Εθνικής, η διαιτησία και η ΑΕΚ (ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτεχνική) θα συζητηθούν τη Δευτέρα 12/10 στις 23.00 στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky «Η Δίκη» την οποία παρουσιάζει ο Κυριάκος Θωμαΐδης. Καλεσμένοι θα είναι ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολυχρονίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων εθνικής ομάδας «Γαλανόλευκος φάρος», ο οποίος εδρεύει στην Κρήτη, Νίκος Φλέγγας, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αλυσανδράτος και ο καθηγητής διαιτησίας Κώστας Λάππας.

***

• Κυκλοφόρησε το 500ό τεύχος του περιοδικού «Διαβάζω», με αφιέρωμα στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Το περιοδικό θα γιορτάσει τα 33 του χρόνια αυτήν τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54, 3ος όροφος, Αθήνα). Στη γιορτή θα μιλήσουν ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γαλάντης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Ν. Μπασκόζος, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος και ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης.

***

• Χαμογέλασαν στην τηλεόραση με τα στοιχεία διαφήμισης για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτός από το προεκλογικό κονδύλι των πολιτικών διαφημίσεων, η πτώση της αγοράς δείχνει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Η τηλεόραση επανήλθε στην πρώτη θέση της διαφημιστικής απορρόφησης και η πτώση των εσόδων καταγράφηκε σε ποσοστό 12,3%, όταν τα περιοδικά είχαν 19,6% και το ραδιόφωνο 30,5%. Τα κανάλια βέβαια πήραν 27 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά η εικόνα σε σχέση με τον Μάιο του 2009 είναι σαφώς καλύτερη. Η διαφημιστική αγορά βέβαια είναι σε αναμονή και δεν κάνει προβλέψεις για τρίμηνα ή τετράμηνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέτρησης για τον Σεπτέμβριο η τηλεόραση πήρε 64,4 εκατομμύρια ευρώ, τα περιοδικά 61 εκατ., το ραδιόφωνο 11,8 και οι εφημερίδες -το μόνο Μέσο που κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 4,3%- 48,7 εκατ. ευρώ.

***

• «Συνεργάστηκα στενά με το ΠΑΣΟΚ για να έρθει στην εξουσία». Την ατάκα αυτή ακούνε καθημερινά πλέον οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής από χείλη διευθυντών και τμηματαρχών που ως χθες τούς είχαν προϊσταμένους ή συμβούλους της διοίκησης επί κυβέρνησης της ΝΔ. Όπως έλεγε απηυδισμένος ένας εργαζόμενος, «αν γινόταν τώρα γκάλοπ στο Ραδιομέγαρο, η ΝΔ δεν θα έπαιρνε ούτε 3%!». Η εικόνα περιγράφει με ακρίβεια το τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο ευαγές Ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής. Διευθυντές, πρώην και νυν, σύμβουλοι και στελέχη της διοίκησης σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και τμηματάρχες με αποδοχές από 80.000 ως και 140.000 ευρώ ετησίως, έκαναν την πράσινη στροφή και εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Προετοιμάζονται δε για την ανάληψη των νέων τους διευθυντικών καθηκόντων φωνάζοντας στους διαδρόμους και τα πηγαδάκια για το πόσο πιστοί ήταν στο ΠΑΣΟΚ και πόσο κακός ήταν ο πρόεδρος που τους ανάγκαζε (!) να κάνουν ενέργειες με τις οποίες διαφωνούσαν.

• Ανήκει στα στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αφού, μετά την παραίτηση του από τη θέση γενικού διευθυντή το 2004, υπέγραψε αμέσως, την επόμενη κιόλας μέρα, σύμβαση ειδικού συμβούλου με καθαρές αποδοχές 5.875 ευρώ μηνιαίως, διάρκειας 5 ετών, «δυνάμενη να παραταθεί», όπως αναγράφεται στην πρόσθετη πράξη της συμφωνίας του με την ΕΡΤ. Στα καθήκοντά του συμπεριλαμβανόταν και η παροχή οικονομικών συμβουλών στη διοίκηση. Σήμερα διαδίδει σε όλους τους τόνους πως θα επανέλθει στη θέση της διεύθυνσης που κατείχε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα όμως με όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση, ο ίδιος διατήρησε και τον μισθό του τακτικού υπαλλήλου της ΕΡΤ και αυτό το στοιχείο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν συγκεντρωθεί, θα παραδοθεί στα μέλη της νέας διοίκησης.

***


Σχολιάστε εδώ