XΡΗΜΑτιστήριο

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα «ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια» τους… Οδικοί άξονες, μετοχοποιήσεις εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λιμενικά έργα, άδειες καζίνο αποτελούν την πίτα που θα αρχίσουν να μοιράζονται από την επομένη των εκλογών.

>Ανοδικά κινήθηκε η αγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ενίσχυση των δεικτών στις ΗΠΑ, ελέω του επιχειρηματικού deal μεταξύ Xerox και ACS, το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία και ο βομβαρδισμός των θετικών αναλύσεων για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές από τους ξένους οίκους ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.652,03 μονάδες, με κέρδη της τάξεως του 1,55% και αξία συναλλαγών στα 230 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,93%, της μεσαίας κατά 1,58%, της μικρής κατά 1,04% και των τραπεζών απογειώθηκε κατά 2,45%.

Την επομένη τα κέρδη στη Wall, μετά τις εκτιμήσεις ότι οι αμερικανοί επενδυτές διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, η άνοδος στις ευρωαγορές ύστερα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, το αυξημένο ενδιαφέρον στα εγχώρια blue chips και το profit taking κατά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.667,62 μονάδες, με κέρδη 0,59% και ενισχυμένο τζίρο 353,99 εκατ. ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι United Textiles, Tέξαπρετ, Μαξίμ Περτσινίδης, Ιντρακάτ και Ακρίτας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΑΝΕΚ, Informer, Optronics και Cyclon.

Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι απώλειες των αμερικανικών δεικτών μετά την υποχώρηση των στοιχείων καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι αντίστοιχες των μεγάλων ευρωαγορών ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup για δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και οι ελεγχόμενες εγχώριες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.661,42 μονάδες, με απώλειες 0,23% και αξία συναλλαγών στα 312,3 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των κοινής ωφέλειας, ταξιδιών – αναψυχής και τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Μέσων Ενημέρωσης, τεχνολογίας και πρώτων υλών.

Την επομένη, η απρόσμενη μείωση του δείκτη μεταποίησης Chicago PMI, η επικράτηση της αντίληψης ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σε ποσοστό κατώτερο του αναμενόμενου, τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η πτώση στις τιμές καταναλωτή που παρουσίασε η Eurostat και τα «απόνερα» των ελεγχόμενων πιέσεων που ασκήθηκαν στο εγχώριο ταμπλό επηρέασαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο κόκκινο.

>Άλλη μία απαράδεκτη διαδικασία… Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον είκοσι τέσσερις απευθείας αναθέσεις συμπληρωματικών έργων, εκ των οποίων οι 21 μετά την προκήρυξη των εκλογών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, έχει υλοποιήσει μέσα σε ένα δίμηνο η Εγνατία Οδός ΑΕ.

> Συμψηφισμοί σε θέματα διαφάνειας δεν πρέπει να γίνονται… Μπορεί η ΝΔ να μην κυνήγησε κανέναν «πράσινο» κρατικό αξιωματούχο για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου ένα εκατομμύριο επενδυτές έχασαν τις περιουσίες τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να «χαϊδέψει» τις «γαλάζιες» διοικήσεις που ενεπλάκησαν στο μέγα σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, αναγκάζοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να ζητούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις και βάζοντας σε περιπέτειες τις αποζημιώσεις, τις συντάξεις και τα δώρα των ασφαλισμένων.

>Από το κακό στο χειρότερο, ακόμα και με το «τζάμπα» χρήμα… Τελευταία και καταϊδρωμένη σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά πρώτη και καλύτερη στην επιστροφή των επιδοτήσεων ήταν η Ελλάδα το 2008, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία έργων του Ταμείου Συνοχής.

> Η «γκρίζα ζώνη» των μεταχρονολογημένων επιταγών, για τον αριθμό και την αξία των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής καταγραφή, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες προβληματισμού για την επόμενη ημέρα, καθώς παρά την παραδοχή της ανάγκης για σταδιακό περιορισμό τους κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την άμεση επίλυση του προβλήματος.

>Οι «ειδικοί» του κλάδου των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας καλούν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες από την απόδοση που θα είχαν αν αγόραζαν ένα αυτόνομο ακίνητο.

> Αποτυχημένα στελέχη μιας κυβέρνησης… Αντίστροφα μετρούν πλέον τα golden boys της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, που είχαν στρογγυλοκαθήσει στις καρέκλες του δημόσιου τομέα, των ημικρατικών επιχειρήσεων, των οργανισμών κοινής ωφελείας και των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών, με αρκετά εξ αυτών να αναζητούν ήδη επαγγελματική στέγη και παχυλές αμοιβές.

> Αν μπορούσαν ας έκαναν κι αλλιώς… Για ποιο κοινωνικό πρόσωπο και επιχειρηματική ευαισθησία κάνουν λόγο οι τράπεζες όταν γνωρίζουν ότι, αν καταγγείλουν τις συμβάσεις των προβληματικών τους χορηγήσεων, θα αναγκαστούν να διαγράψουν την αξία των αντίστοιχων δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους…

> Τι σημαίνει ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα; Είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολόγησης, οι οποίοι μικραίνουν όσο μικραίνει το εισόδημα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη σε ετήσια βάση, με τα εισοδηματικά κλιμάκια να αθροίζονται από όποια πηγή και αν προέρχονται και να αυξάνουν ανάλογα με τον πληθωρισμό.

> Ε, όχι και να υποκύψουμε στους εκβιασμούς της εκάστοτε Merrill Lynch. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός οίκος απείλησε να φύγει από το ΧΑ αν δεν διευκρινιστούν αμέσως τα ζητήματα που άπτονται του φόρου στα μερίσματα, του κοστολογίου λειτουργίας της χρηματαγοράς και του συντελεστή με τον οποίο θα φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη.

> Επειδή πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα φημολογούνται, για να δούμε πόσες από τις εταιρείες που διαπραγματεύονται ήδη στην εναλλακτική αγορά έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουν το «μεγάλο βήμα» προς τη βασική αγορά του ΧΑ…

> Ας λειτουργήσει τουλάχιστον προς όφελος των καταναλωτών… Η υπερσυγκέντρωση μεριδίων και η ισχυροποίηση των εταιρειών διύλισης στην αγορά της λιανικής πλήττουν κατά κύριο λόγο τις εταιρείες με πολύ μικρά μερίδια. Έτσι, μετά τις μεγάλες εξαγορές των δικτύων BP και Shell τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

> «Ναι μεν, αλλά» από τους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων… Από τη μια εκτιμούν ότι η αγορά έχει αφήσει πίσω τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου και από την άλλη τονίζουν ότι η έξοδος από την ύφεση θα γίνει σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία.

> Στα θετικά της προεκλογικής περιόδου… Η Επιτροπή Ανταγωνισμού… ξύπνησε επιτέλους από τον βαθύ λήθαργό της και επέβαλε πρόστιμα σε αυτούς που μέχρι πρότινος δεν θα τολμούσε να πειράξει. Εθνική Ασφαλιστική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ «μοιράστηκαν» 32,5 εκατ. ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξε από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας μέσω της κοινής επιχείρησης συντονισμού της εμπορικής τους πολιτικής, με την επωνυμία Audatex Hellas.

> Το ύψος του τιμήματος, η αδυναμία απεικόνισης της πραγματικής χρηματοοικονομικής θέσης, τα διαφορετικά συμφέροντα που εκφράζουν οι βασικοί μέτοχοι και οι ανισορροπίες μεταξύ των διοικούντων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την πραγματοποίηση συμφωνιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

> Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον… Με αφορμή την υποτιθέμενη αποτίμηση της περιουσίας των ασφαλιστικών μας ταμείων από την κυβερνώσα παράταξη, ρωτάμε αν οι κρατικοί της αξιωματούχοι γνωρίζουν το ύψος της σπατάλης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, το αντίστοιχο της επένδυσης σε δομημένα ομόλογα και αν τα τελευταία εξακολουθούν να αποτιμώνται στην αρχική τιμή κτήσης και όχι στη σημερινή τους αξία…

> Το factoring είναι ένα προϊόν το οποίο αφορά την εκχώρηση των εμπορικών απαιτήσεων μιας επιχείρησης σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό, με σκοπό τη διαχείριση αυτών και τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τη λήψη προκαταβολών.

> Ύστερα από 2,5 χρόνια… Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως ασκήθηκε στους πρώην πρόεδρο, αντιπρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, ορκωτό ελεγκτή, οικονομικό διευθυντή και προϊστάμενο λογιστηρίου της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways.

> Γιατί τέτοια κινητικότητα στη μετοχή; Ποιοι ήταν αυτοί που εκτόξευσαν την τιμή της στα ύψη; Αν δεν κάνουμε λάθος, η Aspis Bank βρίσκεται, αφενός, σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία και, αφετέρου, σε επιλογή συμβούλου λόγω κεφαλαιακής ενίσχυσης.

> Ουδέν σχόλιον… Την ίδια ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά και οι χαμηλόμισθοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, οι διοικούντες τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος λαμβάνουν μπόνους από 42.000 έως και 65.000 ευρώ.

> Προσέχουν για να έχουν εκεί στη Eurobank… Με τους δείκτες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας στο κόκκινο, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο όριο και στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, η EFG Bank European Financial Group S.A. προχώρησε στην έκδοση ομολόγων κύριας οφειλής, άνευ εμπράγματων ασφαλειών, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με λήξη το έτος 2014, τα οποία θα συνοδεύονται από τίτλους ανταλλάξιμους με μετοχές της τράπεζας.

> Με αφορμή τη φημολογούμενη απόδοση των κυβερνητικών κεφαλαίων από τις τράπεζες, αναρωτιόμαστε αν θα υπάρξουν μέτοχοι που θα εναντιωθούν σε μια τέτοιου είδους κίνηση, ειδικά αν μειωθούν τα ποσοστά τους λόγω της αδυναμίας συμμετοχής τους σε μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου που θα υλοποιηθεί γιʼ αυτόν τον σκοπό.

> Κάθε πέρσι και καλύτερα… δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος! Η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – χορηγήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια διευρύνθηκε σημαντικά κατά τον μήνα Αύγουστο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008.

> Περί αξιοπιστίας των αλλοδαπών οίκων ο λόγος… Από κίνηση υψηλού ρίσκου μέχρι πρότινος σε σημαντική ευκαιρία επανεπένδυσης σήμερα, με τις ευνοϊκές εκθέσεις των Cheuvreux, Credit Suisse και Morgan Stanley για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου να εκτοξεύουν τις τιμές των μετοχών στα ύψη.

> Με τις καρέκλες των «γαλάζιων» διοικούντων της να τρίζουν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να «παράξει έργο», μοιράζοντας πρόστιμα ακόμα και σε «φίλα προσκείμενα» νομικά πρόσωπα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 15.000 ευρώ στην Εθνική-Π&Κ ΑΕΠΕΥ διότι παρείχε πίστωση σε επενδυτές για την κάλυψη ελλειμμάτων περιθωρίου ασφάλισης συναλλαγών τους σε παράγωγα.

> Περί των διοδίων ο λόγος… Δεν μας έφτανε η κακή εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα κομμάτια του εθνικού δικτύου, ήρθε και η μέθοδος της χρέωσης ανά χιλιόμετρο, που θα ενισχύσει κυρίως τα ταμεία των κοινοπραξιών, τα

οποία υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων βελτίωσης.

> Συμφέρει τους εμπλεκομένους… Στροφή από τις πιστωτικές κάρτες στα καταναλωτικά δάνεια επιχειρείται πλέον από τους καταναλωτές, εξέλιξη που αφενός μειώνει τους ετήσιους τόκους τους και αφετέρου βοηθά τις τράπεζες να απαλλαγούν από τις επίφοβες οφειλές.

> Γιατί όχι; Τη δημιουργία τραπεζών «ειδικού σκοπού» με στόχο την εφαρμογή μιας στρατηγικής δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μελετά το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει την εξειδίκευση της ATEbank (το Δημόσιο κατέχει 77%) στην πράσινη ανάπτυξη, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (το Δημόσιο ελέγχει 34%) στα φτωχά νοικοκυριά, της Εθνικής (η έμμεση συμμετοχή του κράτους διαμορφώνεται στο 24%) στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής κοινότητας, χωρίς να αποκλείονται οι εξαγορές και συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο παρεμβατικών κρατικών σχημάτων.

> Η Ελλάδα είναι τρίτη μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα πρόστιμα-επιστροφές… Οι αδυναμίες στους ελέγχους, η υπέρβαση των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων, οι αδικαιολόγητες δαπάνες αποθήκευσης και η μη τήρηση των προθεσμιών πληρωμής ανάγκασαν την Κομισιόν να μας ζητήσει πίσω 17,6 εκατ. ευρώ.

> Οι τελευταίες αρπακτές… Για έκτακτες προεκλογικές προμήθειες ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα για μηχανήματα που αναμένεται να χρειαστούν την άνοιξη, κατηγορεί τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο Σύλλογος των Εργαζομένων της.

> Φεύγουν και αφήνουν πίσω τους συντρίμμια… Σε ποια ημικρατική τράπεζα τα «τσιράκια» της διορισμένης διοίκησης μετέφεραν σε σακούλες και κιβώτια πλήθος εγγράφων, στοιχείων και αναμνηστικών, που ήταν καλά κρυμμένα στα συρτάρια, στις ντουλάπες και στα ερμάρια;

> Τι και αν κάποιοι κονδυλοφόροι της διαπλοκής προσπάθησαν να προκαταλάβουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για γνήσια εγγυητική επιστολή… Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια δεν ξέφυγε από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

> Προκαλεί… Σε μια εποχή όπου οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις κρατικές επιδοτήσεις για ίδιον όφελος, κλείνοντας τη χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Άνθιμος Θωμόπουλος, μέσω του βήματος που του παρέχουν με το αζημίωτο τα γνωστά γιουσουφάκια της διαπλοκής, προεξοφλεί ότι το 2010 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα επιτύχουν υπερκέρδη.

> Μόνο τυφλή δεν ήταν σε αυτήν την περίπτωση η Δικαιοσύνη… Τι και αν η αγωγή της MIG κατατέθηκε μία μέρα νωρίτερα από αυτήν της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, εντούτοις έλαβε σκανδαλωδώς δικάσιμο για 13 μήνες αργότερα (26/5/2011) από αυτήν της υπουργού (22/4/2010). Γιατί άραγε;


Σχολιάστε εδώ