ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Για τους Πειραιώτες οι εκλογές είναι γιορτή. Είναι όμως και ευθύνη. Όπως και για όλους τους Έλληνες βέβαια. Απλώς εμείς εδώ μιλάμε για τους Πειραιώτες, γιατί αυτούς γνωρίζουμε και αυτών τις αντιδράσεις και τα μηνύματα θέλουμε να καταγράψουμε.

Κατ’ αρχάς ο κόσμος του Πειραιά έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν φτάνει το ότι μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα από τις εκλογές του 2004 και μετά να έχει χάσει μία έδρα στη Βουλή η Α΄ Περιφέρεια, αλλά αλλοιώθηκε και η σύνθεση του πληθυσμού.

Ο Πειραιάς, λόγω λιμανιού και πολλών βιομηχανιών (κυλινδρόμυλοι, καπνεργοστάσια κ.λπ.), είχε πολύ εργατόκοσμο. Γι’ αυτό και παραδοσιακά ήταν από τα «κάστρα» της Αριστεράς και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ. Με τον καιρό όμως οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια έκλεισαν και άρχισε να κυριαρχεί στην πόλη η αστική τάξη. Αντί για εργάτες υπάρχουν πλέον έμποροι, επιχειρηματίες, ναυτικοί και υπάλληλοι (δημόσιοι κυρίως, λόγω ΟΛΠ και κέντρων υποδομής ΔΕΗ και ΟΣΕ). Έτσι η διαστρωμάτωση του πληθυσμού άλλαξε και πλέον η συντηρητική παράταξη έχει τα πρωτεία στην περιοχή.

Το πόσο έχει αλλάξει το κοινωνικό στάτους στον Πειραιά φαίνεται από το εξής γεγονός: Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 η πολυάνθρωπη συνοικία των Καμινίων ανήκε στον Δήμο Ρέντη. Στον Ρέντη τότε ζούσαν γαιοκτήμονες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, γιατί στα κτήματά τους καλλιεργούσαν διάφορα κηπευτικά και φιστίκια, τα οποία διοχέτευαν στην Αθήνα μέσω της Λαχαναγοράς που λειτουργούσε τότε στα Καμίνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Στατιστική. Οπότε ο Ρέντης είχε πολύ συντηρητικό κόσμο. Για να παραμείνει αλώβητη η περιοχή από τους Καμινιώτες που απειλούσαν να τη… βγάλουν από τον… χάρτη των συντηρητικών, οι Ρεντιώτες απαίτησαν από τις τότε κυβερνήσεις και πέτυχαν να αποσχιστούν τα Καμίνια από τον Ρέντη και να ενταχθούν στον Πειραιά! Σήμερα, στον πάλαι ποτέ συντηρητικό Ρέντη η ΝΔ είναι ισχνή μειοψηφία και στην Α΄ Πειραιά η ΝΔ έχει τα πρωτεία! Και αν το πολιτικό στάτους των κατοίκων του Πειραιά άλλαξε επειδή έκλεισαν τα εργοστάσια και αναπτύχθηκε η αστική τάξη, στον Ρέντη άλλαξε γιατί τα χωράφια έγιναν πολυκατοικίες και όσοι τις κατοικούν πλέον έχουν έρθει από άλλες περιοχές της χώρας και δεν έχουν τα πολιτικά τους πιστεύω καμία σχέση με εκείνα των ντόπιων.

Αυτές οι πληθυσμιακές μεταβολές έχουν γίνει μεταπολεμικά στην περιφέρεια του Πειραιά και έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Κι αυτές φυσικά οι μεταβολές έχουν αλλάξει τον πολιτικό χάρτη του Πειραιά και αποτυπώνονται σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα για να δούμε πώς έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.

Στην Α΄ Πειραιά η ΝΔ το 2004 και το 2007 είχε τεράστια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνούσε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στις ευρωεκλογές η διαφορά εξανεμίστηκε, αν και η ΝΔ κράτησε την πρώτη θέση, ενώ σήμερα θα δοθεί μάχη, με το ΠΑΣΟΚ να φαίνεται ότι θα πάρει κεφάλι έπειτα από πολλά χρόνια. Εδώ όμως να σημειώσουμε ότι και δεύτερη να αναδειχθεί η ΝΔ δεν σημαίνει ότι ο συντηρητικός κόσμος λιγόστεψε, γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαντικό ποσοστό και ο ΛΑΟΣ, που μάλιστα εκλέγει και βουλευτή.

Από κει και πέρα το ΚΚΕ, από τη μεταπολίτευση και μετά, κρατάει σταθερά την τρίτη θέση με αυξανόμενο ποσοστό αναλογικά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να «πιάσει» διψήφιο νούμερο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει πολύ καλά το 2004 και το 2007 και είχε πάρει και έδρα.

Η διανομή των εδρών δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε αυτήν τη φορά, καθώς για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να μεταβληθούν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά των κομμάτων. Έτσι το πρώτο κόμμα θα πάρει δύο έδρες και όλα τα υπόλοιπα από μία. Συνολικά η Α΄ Πειραιά εκλέγει 6 βουλευτές και έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα, όποιο κόμμα περάσει το 3% και μπει στη Βουλή στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα «βγάλει» και βουλευτή.

Αντιθέτως η Β΄ Πειραιά είναι από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, που το Κίνημα ήταν στο… καναβάτσο, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Σήμερα αναμένεται διευρυμένη διαφορά για το ΠΑΣΟΚ και αύξηση της δύναμής του κατά μία έδρα (είχε τρεις με τους Διαμαντίδη, Λιντζέρη, Νιώτη). Η δύναμη της ΝΔ σε βουλευτές θα μείνει αμετάβλητη, με επικρατέστερους να εκλεγούν τους Γ. Τραγάκη και Τ. Νεράντζη που είναι ήδη βουλευτές. Από εκεί και πέρα σίγουροι είναι η Β. Νικολαΐδου από το ΚΚΕ και ο Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν πάρει και άλλη έδρα το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα τη χάσει ο ΛΑΟΣ, εκτός κι αν περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα μείνει εκτός ο Λαφαζάνης.

Το ζητούμενο είναι οι πολίτες του Πειραιά, και όλης της χώρας βέβαια, να πάνε να ψηφίσουν δείχνοντας ότι σέβονται και κατανοούν την ύψιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, ότι έχουν άποψη και ότι δεν άγονται και φέρονται από κανέναν.

Καλή ψήφο λοιπόν!

•Σε ό,τι αφορά τώρα την κίνηση των υποψηφίων, στην Α΄ Πειραιά ο Μανώλης Μπεντενιώτης πάει για σίγουρη πρωτιά. Έκανε σοβαρό προεκλογικό αγώνα, «αλώνισε» Πειραιά και νησιά και πραγματοποίησε στοχευμένες κινήσεις. Η ανάλυση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκανε την προπερασμένη Παρασκευή στο «Θεοξένεια» μαζί με τη Λούκα Κατσέλη ακόμη συζητείται στους κύκλους των επαγγελματιών της πόλης. Τον ακολουθεί ο Δημ. Καρύδης, που δουλεύει πιο αθόρυβα από άλλες φορές, και στη συνέχεια «παίζουν» για την τρίτη θέση η Δάφνη Μπόκοτα, που είχε εντυπωσιακή συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη στη Ζωσιμαδών, και ο Γ. Μπενέτος, ο οποίος τα πάει καλά με τον δεύτερο σταυρό.

Να σημειώσουμε ότι στην Α΄ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει υποψήφιος ο εκδότης της εφημερίδας «Νέος Λόγος» και του περιοδικού «Λιμάνι» Δημήτρης Κατσικάρης, ο οποίος φιλοδοξεί να πάει καλύτερα αυτήν τη φορά, γιατί στην προηγούμενη δεν είχε αξιόλογη παρουσία.

•Από τη ΝΔ ο Β. Μιχαλολιάκος θα είναι πρώτος και ακολουθούν Μελάς και Καλός. Την τέταρτη θέση διεκδικούν οι Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βουτσινάς και Τζοβάννα Φραγκούλη, ενώ οι υπόλοιπες υποψηφιότητες δεν καταγράφουν δυναμική.

•Στη Β΄ Πειραιά ο Γρηγόρης Νιώτης έχει πάει πολύ καλά και περιμένει να… εισπράξει τα αποτελέσματα της συνεχούς παρουσίας του όλες τις φορές που κλήθηκε από τους κατοίκους της περιφέρειας για να δώσει λύσεις σε διάφορα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Γ. Διαμαντίδης και Δημ. Λιντζέρης, που είναι ήδη βουλευτής, αναμένεται να επανεκλεγούν, ενώ θέση στη Βουλή διεκδικούν ο Στέφανος Χρήστου και ο Κ. Ξυλούρης. Από τις γυναίκες, την καλύτερη παρουσία έχει η Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος, που έχει κάνει πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία και έχει μεγάλη βοήθεια από τον σύζυγό της, τον γνωστό ποινικολόγο Β. Ταουξή.

•Αν βγάλει έναν ακόμα βουλευτή το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Περιφέρεια κινδυνεύει να χάσει την έδρα της η Χρύσα Αράπογλου από τον ΛΑΟΣ. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι πλήγμα για την περιοχή, γιατί η Χ. Αράπογλου έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Για να γίνουμε αντιληπτοί αναφέρουμε πως έχει κάνει τις περισσότερες ομιλίες για το περιβάλλον απ’ όλους τους συναδέλφους της στην περιοχή, παρόλο που είναι… κωφάλαλη! Τις ομιλίες τις κάνει με διερμηνέα που τον πληρώνει η ίδια!

***

Εκείνο που διαπιστώσαμε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, και θα πρέπει να το προσέξουν οι ιθύνοντες της Ιπποκράτους, είναι πως τα λαμόγια που είχαν… κάνει σημεία και τέρατα επί Σημίτη, βρίσκονται και πάλι στην… πρώτη γραμμή στις ομιλίες και τις εκδηλώσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά. Κοστουμαρισμένοι, σαν υπάλληλοι γραφείων κηδειών, πρόσχαροι και ομιλητικοί, έχουν βγει… παγανιά και ετοιμάζονται να την… πέσουν στα διάφορα πόστα. Δεν ξέρουμε αν θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου κυβέρνηση, αλλά αν δεν φροντίσει να απαλλαγεί αμέσως απ’ αυτούς και να τους… κόψει από τώρα τον… βήχα, ό,τι και να κάνει χαμένος θα πάει.

***

Μέγα φάουλ από τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, που το αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος: δηλαδή ότι εξακολουθεί να μισθοδοτείται από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κανονικά μέχρι σήμερα, άσχετα αν τα τελευταία 8 χρόνια είναι νομάρχης! Μπορεί νομικά να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά πολιτικό και ηθικό υπάρχει!
Δεν είναι δυνατόν ένας νομάρχης ελληνικής περιοχής να είναι υπάλληλος των Γερμανών. Και πώς καταδέχεται να τυγχάνει τέτοιων εξυπηρετήσεων, τη στιγμή που οι υπόλοιποι εργαζόμενοι «φτύνουν αίμα» για το κάθε ευρώ που παίρνουν.
Και σε τελική ανάλυση ο νομάρχης Πειραιά είναι καταξιωμένος στον χώρο του και δεν έχει ανάγκη από δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να… επιβιώσει. Δεν διαφωνούμε ότι νόμιμα αμείβεται. Όπως αμείβονται κι άλλοι. Δεν είναι όμως οι άλλοι νομάρχες ούτε είναι υπάλληλοι ξένων εργοδοτών. Γι’ αυτό λέμε ότι ηθικά και πολιτικά ο Γιάννης Μίχας είναι έκθετος.


Σχολιάστε εδώ