Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, η μόνη απομείνασα πορεία προς δίκαιη και βιώσιμη λύση

Τα σχέδια και συμφέροντα όμως αυτά είναι άκρως αντίθετα προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας και είναι όλως καταστροφικά όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους που αποτελούν το 82% αλλά και για τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους.
Μια ακόμη περίτρανη απόδειξη τούτου είναι και οι οργίλες και ακραίες αντιδράσεις της Τουρκίας και των οργάνων της στην πρόσφατην απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το περιουσιακό. Αποδεικνύεται για μιαν ακόμη φορά ότι μόνο αν αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής η Τουρκία θα συγκατατεθεί σε λύση.
Η Τουρκία θα σταθεί εμπόδιο στη λύση και αν ακόμα οι Τουρκοκύπριοι, αντιλαμβανόμενοι τα πραγματικά και μόνιμά τους συμφέροντα, αποτολμήσουν να αποδεχθούν μια δίκαιη λύση.
Είναι θείο δώρο το ότι είμαστε σήμερα πλήρες μέλος της μεγάλης οικογένειας των 27, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να εκτιμήσουμε σωστά το εύρος των πλεονεκτημάτων της ένταξής μας στην ΕΕ και να συνειδητοποιήσουμε πλήρως την κοσμοϊστορική σημασία που ενέχει για μας το γεγονός αυτό.
Επιβάλλεται να κάνουμε το παν για να αξιοποιήσουμε στον ύψιστο δυνατό βαθμό τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ για την ευόδωση του πολιτικού μας προβλήματος.
Άλλωστε από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από το να υποστηρίξουν ως λύση του Κυπριακού την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Οφείλουν να συμβάλουν ώστε την ευημερία και ασφάλεια που απολαμβάνουν οι ίδιοι, δύο υπέρτατα αγαθά, να τα απολαμβάνουν και όλοι οι Κύπριοι, πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ.
Ποιος μπορεί λογικά και πειστικά, είτε αυτή είναι η Τουρκία, είτε ο ΟΗΕ ή οποιοσδήποτε άλλος, να προβάλει το επιχείρημα, ότι οι 100.000 Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν, να ευημερήσουν και να αισθάνονται ασφαλείς σʼ ένα καθεστώς όπως είναι αυτό της ΕΕ, στο οποίο 500.000.000 Ευρωπαίοι βρίσκουν την ευτυχία, την ευημερία και την ασφάλειά τους και στηρίζουν πάνω σʼ αυτό το μέλλον τους;
Όταν μάλιστα και η ίδια η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να ενταχθεί στην ΕΕ για να εξασφαλίσει τη δική της ευημερία μέσα στους κόλπους της.
Η Τουρκία επίσημα τουλάχιστον, ισχυρίζεται ότι προέβη στην εισβολή και συνεχίζει την κατοχή, για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υπό τη σκέπη όμως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου θα μπορεί να έχει κάθε αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ασφάλεια και την ειρήνη αλλά και την πρόοδο και ευημερία των Τουρκοκυπρίων τις οποίες παρά τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύει κάθε χρόνο όλα αυτά τα 50 τόσα χρόνια, δεν μπόρεσε να επιτύχει.
Μόνον αυτή μπορεί να είναι η δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη λύση που θʼ ανθέξει στο χρόνο και θα φέρει μόνιμη ευημερία σε όλους τους Κυπρίους. Υπό καθεστώς πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης, sky is the limit για το πού μπορούν να φθάσουν οι Κύπριοι, αξιοποιώντας την προνομιακή γεωπολιτική θέση του νησιού και την ένταξή του στην ΕΕ.
Μια άδικη αντίθετα λύση θʼ αποτελεί μια χαίνουσα πληγή μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ειρηνικής συμβίωσης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως απεδείχθη και η άδικη, ξενόπνευστη επίσης, Ζυρίχη.
Δεν είμαι πολιτικός ούτε πρόσκειμαι σε κόμματα. Είμαι ένας απλός ελεύθερος πολίτης που αγαπά τον τόπο του. Ένας κοινός επαγγελματίας που χρησιμοποιεί τον κοινό νουν και αναζητά απλές, πρακτικές και αντικειμενικές λύσεις στα προβλήματα.
Έζησα με τους Τουρκοκυπρίους και συνεργάσθηκα αρμονικότατα μαζί τους για δεκαετίες. Είχα και διατηρώ ειλικρινή φιλία με αρκετούς τους και πραγματικά νοιάζομαι το ίδιο και για το δικό τους μέλλον που είναι και δικό μας, όπως και για την ευημερία τους που θα προσθέσει στη δική μας.
Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα ότι αν θέλουμε πράγματι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων μας και που θʼ ανθέξει στο διηνεκές προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού μας αυτή θα τη βρούμε μόνο στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης.


Σχολιάστε εδώ