Τελείωσαν τα ψέματα…

O κύβος ερρίφθη! Κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, υποψήφιοι ό,τι είχαν να πουν το είπαν τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, ό,τι ήταν να υποσχεθούν το υποσχέθηκαν. Σήμερα έχουν σειρά να μιλήσουν οι πολίτες. Την… απάντησή τους θα την ξέρουμε νωρίς το βράδυ, λίγες ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες. Το βασικό ερώτημα των εκλογών -ποιος θα είναι ο νικητής;- φαίνεται ότι έχει απαντηθεί. Απομένουν τα επιμέρους ερωτήματα. Όπως η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, ο αριθμός των εδρών του πρώτου, αλλά ακόμη και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή οι Οικολόγοι-Πράσινοι, αν η αποχή θα είναι αυξημένη κ.ά.

Η προεκλογική περίοδος έκλεισε ακριβώς όπως είχε ξεκινήσει: με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Με τον Κ. Καραμανλή να κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου για «ακατάσχετη παροχολογία» που δεν θα την πραγματοποιήσει αλλά και να τονίζει ότι αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του γιατί έχει «κρυφή ατζέντα» και αν εκλεγεί θα επιβάλει φόρους. «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κρύβει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και δεν δίνει στοιχεία για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη. Ακόμη, ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του ζήτησε ισχυρή λαϊκή εντολή, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να αλλάξει πορεία.

Αντιπαράθεση είχαμε και σε άλλα δύο πεδία: για το ντιμπέιτ, που η Ρηγίλλης ζήτησε να πραγματοποιηθεί και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, και για μια δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Λ. Κατσέλη, με την οποία κατηγορούσε τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί για προεκλογικούς λόγους το θέμα με τη σύλληψη μελών τρομοκρατικής οργάνωσης και επίσης εκφραζόταν με θετικά λόγια για τους συλληφθέντες. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ με καθυστέρηση 15 ωρών η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι έπεσε… θύμα χάκερ.

Μηνύματα

Στα πιο στενά… κομματικά, ο Κ. Καραμανλής στις συνεντεύξεις του επανέλαβε ότι θα μείνει στην ηγεσία της ΝΔ αν κρίνει ότι είναι χρήσιμος και τον θέλουν στην παράταξη.

Τριβές στο εσωτερικό προκάλεσε η… προτροπή του Λ. Ζαγορίτη προς τους ψηφοφόρους να μαυρίσουν όσα στελέχη τούς πλήγωσαν, με αρκετούς να διαφωνούν δημόσια μαζί του. Συν τοις άλλοις, ένα… παρ’ ολίγον εξώφυλλο του περιοδικού «Μετεξέλιξη» (εκδίδεται από τον Πολιτικό Σχεδιασμό) με ειρωνικές αναφορές στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου προξένησε αναταραχή και τροφοδότησε τα Μέσα Ενημέρωσης με αρνητικές εντυπώσεις για το κόμμα.

Μετά την προειδοποίηση προς τα στελέχη του «να μη ράβουν κοστούμια», ο Γ. Παπανδρέου έκανε ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει είναι πολύ πιθανό να συμπεριλάβει και πρόσωπα που δεν θα είναι ενταγμένα στο ΠΑΣΟΚ. Δήλωση που δεν άρεσε σε πολλούς, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν ότι είπε όσα είπε για λόγους εντυπώσεων και μόνο.

Στη συνέντευξή του στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με την ίδρυση νέων υπουργείων, τη συγχώνευση άλλων, την καθιέρωση ασυμβίβαστου κομματικής και κυβερνητικής θέσης κ.ά.

Κατά πάντων

ΜΕ επίθεση κατά πάντων έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία της η Αλ. Παπαρήγα. Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ισοπέδωσαν την κοινωνική ασφάλιση, τσάκισαν τις εργασιακές σχέσεις, κουκούλωσαν τα σκάνδαλα και παρέδωσαν τα πάντα στο κεφάλαιο. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ ώστε να αποτελέσει το ανάχωμα στον δικομματισμό και στην πολιτική των μονοπωλίων.

«Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το κόμμα που κυβερνάει, αλλά να αλλάξει η πολιτική», ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που εφάρμοσε τις πολιτικές που υλοποίησε τα προηγούμενα 5,5 χρόνια, ενώ προεξόφλησε ότι ανάλογη πολιτική θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν χαμηλά τον πήχυ, έχοντας στόχο να περάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή.

Στόχος του Γ. Καρατζαφέρη, το είπε ευθέως, είναι να εξασφαλίσει 15 έδρες, ώστε να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων, αν και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το τελευταίο δεκαήμερο η δύναμη του ΛΑΟΣ δεχόταν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Ρηγίλλης.

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε» ήταν το… προεκλογικό δόγμα των Οικολόγων, που κυνηγούν το μαγικό 3%, το οποίο θα τους ανοίξει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής Ν. Χρυσόγελος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν λευκές επιταγές.

Τίτλοι τέλους…

ΣΤΗ σκιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η επιδημία της νέας γρίπης παίρνει διαστάσεις και χτυπά κυρίως σχολεία. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, το 40% των μαθητών στην Ελλάδα θα νοσήσει. Ήδη παραπάνω από 7.000 απουσίασαν επειδή παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έκλεισαν τα πρώτα δύο σχολεία.

ΤΙΤΛΟΙ τέλους… για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Ωνάσης έπαψε να υπάρχει στα μέσα της εβδομάδας και τη θέση της πήρε η Olympic Air.

Με σαφώς λιγότερα δρομολόγια, νέο προσωπικό και διαφορετικό προσανατολισμό. Όλα αυτά εν μέσω καταγγελιών, συγκρούσεων και μηνύσεων γύρω από τη γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη.

Διαμάχη που θα φθάσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, αφού Ντ. Μπακογιάννη και Α. Βγενόπουλος μετά τις βαρύτατες κατηγορίες που αντάλλαξαν κατέθεσαν αγωγές ο ένας εναντίον του άλλου.


Σχολιάστε εδώ