Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

δ H εικόνα είχε διαμορφωθεί ήδη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Τα είχαμε πει και τα είχαμε γράψει, ότι δηλαδή η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο πόρρω απείχε από όσα πολλοί προέβλεπαν. Έμοιαζε λες και οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τα κελεύσματα της κάλπης και συνωστίζονταν στα… «γκισέ» του ΧΑ για να τοποθετηθούν εγκαίρως!
δ Κάπως έτσι κύλησε και η τελευταία -προ της κάλπης- εβδομάδα, με έντονο «φλερτ» του Γενικού Δείκτη με νέα υψηλά (στις 2.700 μονάδες) και με κυρίαρχο στοιχείο τον σημαντικά αυξημένο τζίρο και όγκο -τηρουμένων των αναλογιών πάντα- που προέρχεται, όπως λένε οι ειδικοί και οι αναλυτές, από ξένους επενδυτές. Ξένους που έχουν μια τάση να διαμορφώνουν δεδομένα στην αγορά μας, εξάλλου ελέγχουν πάνω από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής της έμμεσα ή άμεσα, τώρα όμως δείχνουν να βιάζονται να λάβουν θέσεις! Για την επομένη των εκλογών φυσικά…
δ Πάντως, πέραν των όσων διαδραματίζονται εκτός ταμπλό και γενικότερα εκτός αγοράς, υπάρχουν και τα «εσωκομματικά» του ΧΑ. Με τους αναλυτές να δηλώνουν μεν πως όσα είδαμε μέχρι την Παρασκευή ήταν ένα «παιχνίδι προεξόφλησης» του αποτελέσματος της Κυριακής, να εστιάζουν όμως την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα, τονίζοντας το ενδεχόμενο της αποχώρησης -μετά τις εκλογές- κάποιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που πιθανότατα δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά μας όλο αυτό το διάστημα.
δ Κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας υποχώρησης, μιας «διόρθωσης», όπως κομψά τη χαρακτηρίζουν, ίσως και σε ποσοστό άνω του 10%. Μιλάνε για την ανοδική αντίδραση του FTSE 20, που ξεπέρασε και τις 1.430 μονάδες, αλλά και του τραπεζικού δείκτη, που σκαρφάλωσε έως και τις 3.600 μονάδες, συνεπώς «βλέπουν» περιθώριο γυρίσματος προς χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ουσιαστικές απώλειες για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, και γενικώς επιμένουν να μας θυμίζουν πως η αγορά κινείται κυρίως από ξένα κεφάλαια και τη ρευστότητα ορισμένων εγχώριων μεγάλων παικτών και πως όλα όσα είδαμε και βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα ΙΣΩΣ και να ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα μόχλευσης. Που κακό δεν κάνει βέβαια αρκεί να γνωρίζει κανείς εγκαίρως τους κανόνες του παιχνιδιού και τα χρονικά όριά του. Πράγματα δηλαδή που συνήθως ο μέσος ιδιώτης επενδυτής προφανέστατα και δεν μαθαίνει όταν πρέπει!
δ Στο αναπόφευκτο ερώτημα του τι κάνουμε τώρα, η απάντηση δεν μπορεί να διαφέρει πολύ από όσα αυτή εδώ η στήλη υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό: υπομονή, ψυχραιμία και προσεκτικές επιλογές. Δανείζομαι τη σύσταση γνωστής, μεγάλης χρηματιστηριακής που τονίζει στους πελάτες της πως η ορθή τακτική των επόμενων ημερών είναι αυτή της «συντήρησης δυνάμεων». Μην ξεχνάτε πως η χώρα -επομένως και η αγορά- πρέπει τώρα να «βρει τα πατήματά της». Μαζί της και εμείς, εκτός πια κι αν κανείς πιστεύει πως μπορεί να ακολουθήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.
δ Όποια κι αν είναι αυτή…


Σχολιάστε εδώ