ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ

Κάθε μήνα στην Αθήνα θα έρχονται διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, ο πρώτος μάλιστα θα είναι ο αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, και εν είδει brainstorming (σύσκεψη για ανταλλαγή ιδεών) θα συζητούν τα αντανακλαστικά και τις προοπτικές της οικονομίας και θα δίνουν κατευθύνσεις. Από κοντά και ευρωπαίοι οικονομολόγοι όπως ο Ζαν Πιζανί από το βρυξελλιώτικο think tank Bruegel, ο καθηγητής στο London School of Economics κ. Βίλεμ Μπούιτερ, ο διευθυντής του CEPS Ντάνιελ Γκρος και ο αμερικανός Τζέρεμι Ρίφκιν για θέματα ενέργειας, οι οποίοι, όπως λέει η Ιπποκράτους, θα προσφέρουν τις συμβουλές τους για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιχειρηθούν στο κράτος.

Από τα νέα μη πολιτικά πρόσωπα, η Έλενα Παναρίτη ακούγεται για το νέο υπουργείο που ανακοίνωσε ο Γιώργος, το Οικονομικών. Ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προορίζεται για το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, με υφυπουργό, αν εκλεγεί, τον Σπύρο Κουβέλη.

Η απόφαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να μην κρατήσει για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανοίξει την όρεξη πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών. Η Άννα Διαμαντόπουλου επιθυμεί πολύ τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον δελφίνο εκ Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Βενιζέλο, εκτός αν πάει ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Θανάσης Τσούρας έχει εγγράψει σοβαρή υποθήκη. Για το υπουργείο Υγείας επικρατέστεροι θεωρούνται ο καθηγητής Ηλ. Μόσιαλος και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Δημήτρης Ρέππας. Για τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες η Λούκα Κατσέλη, ενώ υποψήφιος είναι και ο Πάγκαλος.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποψήφιος φέρεται ο Χάρης Καστανίδης.

Υπουργικό θώκο φέρονται να καταλαμβάνουν ο Χρήστος Παπουτσής, που αν δεν πάει στο Άμυνας θα τοποθετηθεί μάλλον στο Εργασίας, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης το όνομα που παίζει είναι της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης μαζί με τον Παύλο Γερουλάνο θα αποτελέσουν την επικοινωνιακή ασπίδα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παπανδρέου, αν φυσικά εκλεγεί πρωθυπουργός, θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του την Τρίτη και θα την ορκίσει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν την επέτειο της ιστορικής 18ης Οκτωβρίου του 1981, τότε που το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα κατέκτησε την εξουσία και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει υπουργό Επικρατείας. Ο Γιώργος προσανατολίζεται σε εκπρόσωπο Τύπου του πρωθυπουργού, κατά το πρότυπο του Λευκού Οίκου, με τα υπουργεία να έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους που θα ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη. Ο Παύλος Γερουλάνος, εκτός απροόπτου, θα είναι ο σπόουκμαν του πρωθυπουργού, θέση την οποία φαίνεται ότι δεν επιθυμούν οι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου.

Υπό την έννοια αυτή, το γραφείο του Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει πανίσχυρο. Όλες οι αρμοδιότητες θα πηγάζουν από τον ίδιο και θα διαχέονται στους υπουργούς, τους οποίους θα παρακολουθούν στενά για το έργο τους κατά πάσα πιθανότητα δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του: ο Νίκος Αθανασάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης από τη θέση του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο Παπανδρέου θα περιορίσει τον αριθμό των υφυπουργών, ωστόσο όπου χρειαστεί θα τοποθετήσει στελέχη τα οποία έχουν αποδώσει πολιτικά τα δύο τελευταία χρόνια. Σίγουρος θεωρείται για θέση υφυπουργού ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ για τα ζητήματα της Γεωργίας φαίνεται ότι ο Παπανδρέου έχει συζητήσει το όνομα του για χρόνια στενού του συνεργάτη Πάνου Μπεγλίτη, με υφυπουργό κατά πάσα πιθανότητα τον Θάνο Μωραΐτη. Άλλα ονόματα που ακούγονται για θέση στην κυβέρνηση είναι των κ.κ. Μαγκριώτη, Γκερέκου, Κουτρομάνη. Στο υπουργείο Τουρισμού ενδέχεται να βρεθεί η Μάγια Τσόκλη!

Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται ότι θα είναι ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης, ενώ η Ρεγγίνα Βάρτζελη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου. Σε θέματα επικοινωνίας θα τοποθετηθεί η… σκιά του Παπανδρέου Νίκος Ζιώγας, ενώ διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ο σύμβουλός του Δημήτρης Δρούτσας.


Σχολιάστε εδώ