Ρεκόρ: 20 χρόνια χωρίς άδειες!

Η τηλεόραση παραδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανόνες από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ενιαίου Συνασπισμού το 1989. Τα θεμέλια ήταν σαθρά και κανείς δεν μπόρεσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Άδειες δόθηκαν τρεις φορές: το 1993, λίγο πριν από τις εκλογές, στους τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2005 και 2006 στους ραδιοφωνικούς… Το ΕΣΡ, με την προηγούμενη σύνθεσή του, χορηγούσε άδειες σε 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις 13 Μαρτίου 2002, με την υπογραφή του Χρήστου Πρωτόπαπα ως
υπουργού Τύπου. Έκτοτε σιωπή. Αντιθέτως, εκεί που φαίνεται πως υπήρχε η «ανάγκη» «να γίνουν τα έργα» υπήρξε μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το ΕΣΡ χορήγησε δεκάδες πιστοποιητικά διαφάνειας μέχρι την περίοδο 2004-05 και τώρα πέτυχε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα καταστροφής αυτών των σημαντικών αρχείων.
Το πρόβλημα είναι πλέον έντονο, αφού κανείς στην Ελλάδα δεν διαθέτει άδεια, την ίδια
ώρα που υπάρχει η ευρωπαϊκή υποχρέωση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Κι όμως… ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με το λεγόμενο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, το οποίο λήγει στις 31.12.2009. Συνολικά η Πολιτεία έχει δώσει δέκα παρατάσεις του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας, εκ των οποίων οι τρεις από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι επτά από της ΝΔ. Συνάμα όμως και ενώ δεν έχει κανείς άδεια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να εκπέμψουν ψηφιακά.
Οι εθνικής εμβέλειας χωρίς καμία έγκριση
από το ΕΣΡ, ενώ οι τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας μπαίνουν σε μια διαδικασία «έμμεσης αδειοδότησης» (δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής) από το ΕΣΡ. Και το πλέον εντυπωσιακό είναι πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, εξαιτίας των δαπανών που δηλώνουν πως θα κάνουν για την υποχρεωτική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, αντί για 2% επί του τζίρου τους θα πληρώσουν μόλις 0,1% το 2010 για τη χρήση των συχνοτήτων.


Σχολιάστε εδώ