ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ

Εκτιμά πως η κακοδιαχείριση μπορεί να αντιμετωπισθεί με αξιοκρατία και προτείνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που δεν τα έχουν δηλώσει. Όσο για τα εθνικά θέματα, θεωρεί πως «σε στιγμές εθνικής παρακμής ο Έλληνας κοιτάει πρώτα το καλό του τόπου», πιστεύει πως «η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους γείτονές της» και δηλώνει ότι «πετυχημένη εξωτερική πολιτική είναι να κάνουμε τους πάντες να τρέχουν πίσω από τις πρωτοβουλίες μας».

Δηλώνει στην ερώτηση αν η ανανέωση της πολιτικής ζωής απαιτεί την περιθωριοποίηση πρωταγωνιστικών στελεχών, ότι «κάποιοι αποδεικνύουν την αξία τους και προχωρούν και κάποιοι φεύγουν», θέση, που χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αιχμή για τον Σημίτη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Νίκο Χριστοδουλάκη κ.ά.

// Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει στην εξουσία. Έχετε πλήρη εικόνα της οικονομίας ώστε με βεβαιότητα να εφαρμόσετε το πρόγραμμα των 100 ημερών και να έχετε, όπως υποστηρίζετε, άμεσα θετικά αποτελέσματα;

– Δεν έχουν κλείσει ακόμα οι κάλπες και δεν έχουν μετρηθεί ακόμα οι ψήφοι. Μέχρι την τελευταία ώρα εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε για να έχει το ΠΑΣΟΚ τη δύναμη να κάνει αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος και όσα έχει δεσμευτεί. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη και ότι από αύριο θα αναμετρηθούμε με τα προβλήματα του τόπου.

Όσον αφορά την εικόνα μας για την οικονομία, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι με τα στοιχεία που μας παρουσιάζει ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του, διότι αλλάζουν συνέχεια. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι είχε την υπευθυνότητα, έστω την τελευταία στιγμή, να μην κρύψει την πραγματική κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι η αναθέρμανση της οικονομίας. Αν δεν γίνει αυτό, τότε είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα καταρρεύσει. Άρα οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τις 100 πρώτες μέρες θα ισχύσουν στο ακέραιο, διότι είναι προϋπόθεση για να αρχίσει να κινείται η αγορά και οι επιχειρήσεις.

// Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για πάγωμα χρεών και διαγραφές χρεών. Το κόστος αυτών των ρυθμίσεων ποιος θα το πληρώσει;

– Αυτό το οποίο λέει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε ξεκίνησε πολύ πριν από τη διεθνή κρίση και ότι για να βγούμε από αυτήν πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες: να κυλήσει χρήμα στην αγορά, να αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες και, πάνω απ’ όλα, να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες. Να υπηρετήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης, πράσινης ανάπτυξης, και να περιορίσει τον βραχνά της γραφειοκρατίας που πνίγει κάθε πρωτοβουλία.

Και λέμε κάτι ακόμα. Ότι το κόστος της κρίσης οφείλουν να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν και όχι τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε το όποιο κόστος να γυρίζει σε όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και της αγοράς σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ειδικά για τους δανειολήπτες, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να παρουσιάσει μια πρόταση νόμου πριν από αρκετούς μήνες που την επεξεργάστηκε με ειδικούς και εκπροσώπους των τραπεζών. Όλοι συμφωνούν ότι είναι ρεαλιστική και αντιπροσωπεύει τόσο αυτό που χρειάζεται η αγορά όσο και αυτό που θα καθησυχάσει τους πολίτες, οι οποίοι για λίγα χρήματα που τους λείπουν αισθάνονται ότι θα χάσουν το βιος τους.

// Δεν αδικούνται οι πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;

– Όχι βέβαια. <Β> Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει δώρα. <Δ> Δίνει μια ανάσα σε όσους είχαν την ατυχία να σχεδιάσουν χωρίς την κρίση κατά νου. Και κοιτάξτε, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Αυτά που προτείνουμε εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

// Η διαφθορά διατρέχει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας: υγεία, πολεοδομίες, εφορίες κ.λπ. Πώς θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά;

– Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη διαφθορά δεν κοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο. Είναι τρανή απόδειξη ότι αν ήθελε η Νέα Δημοκρατία να κάνει κάτι για τη διαφθορά, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει την οικονομία.

Αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ είναι διαφάνεια παντού. Για να δημιουργηθεί μια νέα σχέση πολίτη – κράτους. Για να αισθανθεί ο πολίτης ότι συμβάλλει στον έλεγχο της κρατικής μηχανής. Είπαμε, για παράδειγμα, ότι θα αναρτώνται όλες οι υπογραφές υπουργών και δημοσίων λειτουργών στο διαδίκτυο. Είναι ένα απλό μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και συμβάλλει άμεσα στη διαφάνεια, γιατί ο πολίτης θα ξέρει πού πηγαίνουν τα λεφτά του, όπως και η αλλαγή του θεσμού του πόθεν έσχες ώστε να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώνονται από πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

// Χώρες σαν την Αμερική, την Αγγλία κ.ά. αντιμετώπισαν κρίση και λόγω κακής διαχείρισης καταπολεμούν με δυσκολία τα φαινόμενα. Εμείς έχουμε λύσεις για τη χώρα μας;

– Η κακή διαχείριση δεν είναι ένα πρόβλημα με μία λύση. Την κακή διαχείριση την αντιμετωπίζεις κάθε μέρα, διότι συνέχεια δημιουργούνται νέα προβλήματα. Ένα όμως είναι σίγουρο. Η βάση για να αντιμετωπίσεις την κακοδιαχείριση είναι η αξιοκρατία. Και ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι η αξιοκρατία θα είναι το μόνο κριτήριο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

// Η λεγόμενη ανανέωση της πολιτικής ζωής απαιτεί την περιθωριοποίηση προσώπων που για πολλά χρόνια έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυβερνητικά σχήματα;

– Δεν πιστεύω ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα τα δύο. Κάποιοι αποδεικνύουν την αξία τους και προχωρούν και κάποιοι φεύγουν. Δεν είναι απαραίτητο το ένα να φέρει το άλλο.

// Στην κυβέρνηση έχουν θέση πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους;

– Αυτό είναι απόφαση του προέδρου. Αλλά αν έχουν υιοθετήσει το προγραμματικό πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος και είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν αυτό και όχι μικροκομματικές ή προσωπικές ατζέντες, γιατί όχι;

// Η εμπειρία προσώπων σε κυβερνητικά πόστα δεν συμβάλλει στη συντόμευση του χρόνου παραγωγής έργου, αφού δεν χρειάζεται στάδιο ενημέρωσης και κατανόησης του αντικειμένου που θα κληθεί το κάθε κυβερνητικό στέλεχος να διαχειρισθεί;

– Αυτό είναι και το μεγάλο θετικό της πείρας. Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα για πρώτη φορά. Και το αρνητικό; Καμιά φορά θεωρείς ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσεις και πάλι όπως τα αντιμετώπισες την πρώτη φορά.

// Οι τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια ροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα προς το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι αυτή η ροή οφείλεται στις προσδοκίες ή υπάρχει κι ένα ποσοστό που επενδύει σε προσωπικά, επιχειρηματικά ή άλλα οφέλη;

– Ο κάθε πολίτης έχει τους δικούς του λόγους. Όμως παρατηρούμε μια ροή προς το ΠΑΣΟΚ που οφείλεται περισσότερο στην ελπίδα που έχουν οι ψηφοφόροι για τον τόπο και λιγότερο σε προσωπικά κίνητρα και φιλοδοξίες. Σε στιγμές εθνικής παρακμής ο Έλληνας κοιτάει πρώτα το καλό του τόπου. Το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο μέλλον.

// Προσωπικές συμπεριφορές στελεχών και από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ κόστισαν και στα δύο κόμματα. Πώς πιστεύετε ότι τέτοια φαινόμενα θα αποτραπούν στο μέλλον;

– Οι συμπεριφορές είναι ανθρώπινες. Η αντιμετώπισή τους όμως είναι πολιτικό θέμα. Η κριτική μας προς τη Νέα Δημοκρατία δεν εστιάζεται στο γεγονός ότι κάποια στελέχη της αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Εστιάζεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς.

Τους δικαιολόγησε, τους κάλυψε, τους έκρυψε. Και άρα υιοθέτησε τη στάση τους».

// Πρέπει να υπάρχει η διάκριση μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης και πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί;

– Η διάκριση για την οποία μιλάτε πρέπει να είναι απόλυτη. Είναι πολύ σημαντικό όσοι κυβερνούν να είναι απολύτως αφοσιωμένοι στο λειτούργημά τους. Και είναι πολύ σημαντικό όσοι εκπροσωπούν τον λαό στο κόμμα να μη σκέφτονται με κριτήριο κάποια θέση στο Δημόσιο. Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε την Τετάρτη που πέρασε ότι όποιος πάρει κυβερνητική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό του αξίωμα.

// Λέγεται πως από το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου λείπει το ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε;

– Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρόεδρος, δεν θα είχαν την αξίωση να κερδίσουν σήμερα τις εκλογές αν το ΠΑΣΟΚ είχε λείψει από το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν το ΠΑΣΟΚ δίπλα στον πρόεδρο, προφανώς έχουν μια πολύ περιορισμένη αντίληψη για το ΠΑΣΟΚ.

// Συμφωνείτε με την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές; Εκτιμάτε ότι επηρεάζουν τους πολίτες;

– Δεν συμφωνώ με καμία απαγόρευση όταν αυτή γίνεται με μικροκομματικά κριτήρια. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ξεκίνησε για σωστούς λόγους αλλά αποδείχθηκε λάθος στην πορεία. Καταργήθηκε και επανήλθε πάλι για μικροκομματικούς λόγους. Κάποια στιγμή θα πρέπει τέτοιες αποφάσεις να αφορούν τον πολίτη και την ενημέρωσή του και όχι τι θεωρούμε ότι εφήμερα μας συμφέρει κομματικά.

// Το ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον φαίνεται πως αποτρέπει επιτυχημένους έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό να γυρίσουν και να εργασθούν στη χώρα μας; Θέλουμε να τους προσελκύσουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε;

– Μπορούμε να το κάνουμε αν υιοθετήσουμε συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Όταν ξέρουν οι νέοι ότι η Ελλάδα επενδύει σε συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ότι βάζει συγκεκριμένους στόχους, θα σπουδάσουν και θα ειδικευτούν σε θέματα που αφορούν αυτούς τους στόχους. Για παράδειγμα, αν πούμε ότι θέλουμε η Ελλάδα να παράγει βιολογικά προϊόντα, τότε ένας νέος θα ειδικευτεί σε αυτά τα θέματα και θα έχει δουλειά στην πατρίδα του. Αν όμως δεν στοχεύσουμε κάπου, τότε οι νέοι θα σπουδάζουν χωρίς να ξέρουν πού θα κάνουν καριέρα.

// Στις προτεραιότητές σας τι θα προτάσσατε, την οικονομία ή τα εθνικά θέματα;

– Η οικονομία είναι εθνικό θέμα. Όπως είναι και η παιδεία. Το μέλλον της πατρίδας μας είναι απόλυτα συνδεδεμένο με αυτά τα θέματα. Προφανώς, βέβαια, για να μπορούμε να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά προέχει η εθνική μας ακεραιότητα. Είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους γείτονές της. Ότι επιτυχημένη εξωτερική πολιτική είναι να κάνουμε τους πάντες να τρέχουν πίσω από τις πρωτοβουλίες μας και όχι να τους παρακολουθούμε. Και ότι είναι ώρα να κοιτάξουμε πώς θα οικοδομήσουμε μια κοινωνία δυναμική και δημιουργική και όχι μια κοινωνία φοβική.


Σχολιάστε εδώ