Οικονομία και κοινωνία απαιτούν λύσεις!

Την πραγματικότητα αυτή θα «παραλάβει» από σήμερα κιόλας όποιο κόμμα (ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ) κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οικονομία και κοινωνία απαιτούν λύσεις, προτού η οικονομική κρίση μετατραπεί και πάλι σε πολιτική κρίση με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν τώρα.

Η προεκλογική περίοδος έληξε εν μέσω οξύτατης κομματικής αντιπαράθεσης, με όλους εναντίον όλων, και το κλίμα αυτό επεκτάθηκε στον συνδικαλιστικό χώρο μεταξύ των παρατάξεων, είτε με αφορμή το ύψος της ανεργίας είτε για τα πολυσυζητημένα προγράμματα stage περί απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή ακόμη και για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Πάντως, με δεδομένη την εκτίμηση πως νικητής των σημερινών εκλογών θα αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την καχυποψία απέναντι σε ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ των «αντιπολιτευόμενων» συνδικαλιστικών παρατάξεων, που φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν μια τακτική συναίνεσης απέναντι στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, οι δύο πρόεδροι, ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος) και ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος), επιχειρούν να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες.

Έτσι ο κ. Παναγόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη διένεξή του με τον Λ. Λαζόπουλο, σημειώνει: «Τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, τόσο εγώ όσο και τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ, δεν θα την κρίνουμε από το τι είναι, αλλά από το τι κάνει. Και θα είμαστε πιο αυστηροί στους λόγους και τις πράξεις μας, εφόσον διακρίνουμε αναντιστοιχία λόγων και έργων, απʼ ό,τι προς την απερχόμενη κυβέρνηση…».

Ο κ. Παπασπύρος υπογραμμίζει ότι η αυτονομία της ΠΑΣΚ/ΔΥ έχει κριθεί σε άλλες δυσκολότερες εποχές και δεν τίθεται θέμα να αλλάξει κάτι τώρα. Ως απόδειξη μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει τη συνθετική εικόνα που παρουσιάζει η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. Σημαίνει, εξηγεί ο κ. Παπασπύρος, ότι με τη στάση μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους – ανεξαρτήτως των ιδεολογικών και συνδικαλιστικών μας διαφορών.

Πέραν των διακηρύξεων των δύο συνδικαλιστικών στελεχών, οι πράξεις είναι αυτές που θα αποδείξουν του λόγου το αληθές, γιατί το ζητούμενο μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας είναι δίκαιες κοινωνικά λύσεις και όχι απλώς διαχείριση της κρίσης. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης προβλέπει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη χώρα μας θα τα δούμε μετά το 2011. Και υποστηρίζει ότι μόνοι προωθητικοί παράγοντες για μια δίκαιη κοινωνία είναι η αναδιανομή του εισοδήματος, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η καινοτομία-παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δηλαδή μια νέα στρατηγική ανάκαμψης.

Τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα, οι πρώτες αποφάσεις και βεβαίως ο Προϋπολογισμός του 2010 θα αποτελέσουν δοκιμασία για τις σχέσεις κυβέρνησης – συνδικάτων, αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. «Καμία συναίνεση σε αντεργατικές πολιτικές» προειδοποιούν από τώρα το ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος) και η Αυτόνομη Παρέμβαση (Γ. Γαβρίλης) ενώ η ΔΑΚΕ (Γ. Τσαλικάκης) διαπιστώνει από τώρα σημάδια έξαρσης του κομματικού συνδικαλισμού.

Η εισοδηματική πολιτική, οι προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι τα θέματα που θα δοκιμάσουν, σύντομα μάλιστα, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Και ακόμη οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη δημόσια διοίκηση, ενώ ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

«Πρόγευση» για τα μέτρα που σχεδιάζονται στο θέμα του Ασφαλιστικού αποτελούν δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει:

• Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας στα Ταμεία με την οικονομική τους ενίσχυση.

• Δεύτερη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη (έκδοση της σύνταξης σε δύο μήνες, άμεση πρόσβαση σε γιατρούς κ.λπ.).

Και ακόμη, η θεραπεία αδικιών και η αντιμετώπιση στρεβλώσεων, ενώ κρίνει απαραίτητη τη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης.

Ο Δημ. Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, υποστηρίζει ότι για να ορθοποδήσει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επαναθεσπίσει την τριμερή χρηματοδότησή του και να το στηρίξει και με νέους πόρους, που να προέλθουν κυρίως από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κ. Στρατούλης προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν μια μεγάλη επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου έχει εξαγγείλει την πρόθεσή του για παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προαναγγέλλοντας ότι θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των Ταμείων, τα οποία με τον ν. 3655/08 από 133 περιορίστηκαν στα 13. Τι θα γίνει με τα βαρέα και ανθυγιεινά, με τη διαδοχική ασφάλιση, με τη χρηματοδότησή τους, δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Γεγονός πάντως είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα διαρκώς τροποποιείται συρρικνώνοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα και χωρίς να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του. Σε αυτήν τουλάχιστον την κατεύθυνση κινήθηκαν από το 1990 και μετά όλες οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Αν τώρα συμβεί κάτι διαφορετικό, πρώτοι θα το χειροκροτήσουμε…


Σχολιάστε εδώ