Με νέα ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί το Αιγαίο η Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη (1/10/2007) τρεις NOTAM, με τις οποίες αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα εκτέλεσης στρατιωτικών ασκήσεων σε κρίσιμες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. Πρακτικά η τουρκική πλευρά θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση δικαιώματα της Ελλάδας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο αξιολογείται η ευρωπαϊκή της πορεία, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Με την πρώτη NOTAM που εξέδωσε η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα εκτέλεσης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης.

Με τη δεύτερη αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων στα Ψαρά.

Να σημειωεί ότι η Τουρκία θεωρεί τις προαναφερθείσες περιοχές αποστρατιωτικοποιημένες βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.

Με την τρίτη NOTAM αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης (SΑR) στην περιοχή Χίου – Ικαρίας – Σάμου.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν πως είναι πρωτοφανές αυτό το κύμα αμφισβητήσεων από την Τουρκία και επεσήμαιναν πως είναι πιθανόν να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις της Άγκυρας εν όψει του Δεκεμβρίου. Επίσης σημείωναν ότι η άσκηση στην περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης – Ψαρών έγινε κανονικά χθες.

Όσον αφορά δε τη ΝΟΤΑΜ για την άσκηση SΑR, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου, η Αγκυρα τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών, δηλαδή του FΙR Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για πάγια τουρκική θέση, βάσει της οποίας η δικαιοδοσία της Αγκυρας επεκτείνεται μέχρι το μέσον του Αιγαίου εντός του FΙR Αθηνών.

Η ΥΠΑ απάντησε χθες με νέα ΝΟΤΑΜ, στην οποία επικαλείται τις συμφωνίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ) –Κωνσταντινούπολης (1950), Παρισίων (1952) και Γενεύης (1958)– που κατοχυρώνουν τα ελληνικά δικαιώματα.


Σχολιάστε εδώ