ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ «ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ» ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την ίδια στιγμή, διάφορες ομάδες και λεγόμενα «think tanks» διατυπώνουν μεθοδευμένες εκβιαστικές προειδοποιήσεις για οριστική πλέον διχοτόμηση, εφόσον αποτύχει και αυτή τελικά η διαδικασία επιλύσεως του προβλήματος. Κάτι που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις διακηρύξεις Χριστόφια για εκ προοιμίου άρνησή του να υπογράψει λύση τετελεσμένων και κυρίως τον αφορισμό που διετύπωσε για τη διζωνική ομοσπονδία, την οποία χαρακτήρισε αφύσικη.
Και η μεν Άγκυρα προειδοποιεί ως συνήθως, αλλά η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν παρασκηνιακά να επαναδρομολογήσουν συμβιβαστικότερο πλαίσιο, με στόχο το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, έστω και ατελής. Γι’ αυτό και πιέζουν αφενός τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να εμπλακεί ουσιαστικότερα και κυρίως αμεσότερα και αφετέρου την ελληνική πλευρά να κάνει «περαιτέρω θαρραλέα βήματα» ώστε να προλάβει τουρκικές ενέργειες για τετελεσμένα.
Όπως έντεχνα αφήνεται να διαρρεύσει, αυτές θα επικεντρωθούν, σε περίπτωση αδιεξόδου, στην αναγνώριση του «ψευδοκράτους» από κάποιες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και μερικές άλλες μουσουλμανικές, κυρίως χώρες του Κόλπου. Εάν αυτό συμβεί, θα δημιουργήσει νέο εντελώς περιβάλλον για το πρόβλημα και ασφαλώς άλλες προοπτικές λύσεως.
Παρόλο που η Λευκωσία πιστεύει ότι όλα αυτά είναι συνήθεις εκβιασμοί, εντούτοις δεν αποκρύπτει την ανησυχία της ότι είναι δυνατόν να εκδηλωθούν τέτοιες
ενέργειες, δεδομένου ότι από πλευράς ισλαμικών χωρών υπήρχαν πάντα παρόμοιες προθέσεις.
Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι αμέσως μετά τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα θα υπάρξουν πιεστικές υποδείξεις προς την Αθήνα για άσκηση επιρροής στη Λευκωσία, ώστε να συναινέσει σε αποδοχή συγκεκαλυμμένης επιδιαιτησίας και κάποιων περιορισμένων χρονοδιαγραμμάτων για την επίτευξη λύσεως του Κυπριακού, η οποία και θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα όπως το Σχέδιο
Ανάν. Αυτήν τη φορά όμως αφού οι δύο πλευρές καταλήξουν, ώστε να στηρίξουν το αποτέλεσμα.
Μετά τις εκλογές, ο κύπριος Πρόεδρος θα έλθει στην Αθήνα για κρίσιμες συνομιλίες, κατά τις οποίες και θα ληφθούν οριστικές (και εκ των πραγμάτων ιστορικές) αποφάσεις για το δέον γενέσθαι. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς εκτός από το θέμα της αξιολογήσεως της Τουρκίας και των κινδύνων για υποτροπές, οι τρίτοι θέλουν να προλάβουν τις εκλογές στα κατεχόμενα. Οπότε και μπορεί (μάλλον είναι βέβαιο) ο κατοχικός τοποτηρητής να απέλθει και τον Ταλάτ να διαδεχθεί εθνικιστής με σκληρότερη γραμμή.
Αυτό βεβαίως θα το προσδιορίσει αναλόγως η Άγκυρα, η οποία είναι εξοργισμένη με τον Χριστόφια που μίλησε για «ξεροκέφαλους» στην τουρκική πρωτεύουσα.
Πέραν αυτών, όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα, με την εισροή
εβραϊκών κεφαλαίων και τις τεράστιες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οδηγούν ταχύρρυθμα προς την κατεύθυνση της «ταϊβανοποιήσεως» του κατοχικού μορφώματος. Και η Άγκυρα ενεργεί προς διάφορες κατευθύνσεις για τη δημιουργία «Γραφείων» του «ψευδοκράτους». Κάτι που ήδη έχει επιτύχει σε διάφορες πρωτεύουσες. Κι αυτό τείνει να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να υπερβεί τις διαδικασίες για διαπραγματευτική επίλυση.