Μάχη για την «έδρα» στο Κιλκίς

Το ενδιαφέρον και οι κινήσεις των Μητροπολιτών για τον κληρικό που θα αναλάβει τη Μητρόπολη ξεκίνησαν από το άκουσμα του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Κιλκισίου, Αποστόλου, την περασμένη Κυριακή. Όπως λέγεται, οι συζητήσεις μεταξύ των Μητροπολιτών για εκείνον που θα αναλάβει την κενή θέση γίνονταν ακόμη και μέσα στον ναό όπου ψαλλόταν η εξόδιος ακολουθία για τον Μακαριστό! Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή και μέχρι στιγμής συμμετέχουν τρεις διαφορετικές «τάσεις» στο εσωτερικό της ιεραρχίας.

Οι Μητροπολίτες δίνουν αγώνα για να αναδειχθεί ο δικός τους υποψήφιος όχι επειδή, όπως θα πίστευε κανείς, όλοι κόπτονται για το καλό της Μητροπόλεως, αλλά ο καθένας για δικούς του λόγους. Ο ένας υποψήφιος, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται κυρίως από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και από έναν ικανό αριθμό Μητροπολιτών επειδή πρόκειται, όπως λένε, για έναν αξιόλογο κληρικό, που θα έπρεπε η Εκκλησία να τον είχε αξιοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Λέγεται μάλιστα ότι στο Κιλκίς, όπου συναντήθηκαν ο κ. Άνθιμος και ο Αρχιεπίσκοπος, είχαν έντονη διαφωνία, καθώς ο κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα τον υποστηρίξει πριν συζητήσει και με άλλους αρχιερείς.

Ένας ακόμη υποψήφιος που υποστηρίζεται από μια ετερόκλητη ομάδα Μητροπολιτών είναι ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σιγάλας. Όσοι είναι… μελετηροί στα εκκλησιαστικά ίσως θυμούνται πως ο π. Εμμανουήλ πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια (14 Δεκεμβρίου ήταν τότε) διεκδικούσε την ψήφο των ιεραρχών για να εκλεγεί στη Σύρο, χάνοντας όμως τελικά από τον νυν Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο. Ο συγκεκριμένος κληρικός, άγνωστος μέχρι τότε, είχε βγει μπροστά από την ομάδα της «Χρυσοπηγής» που διαφωνούσε με την επιλογή του Μακαριστού Χριστόδουλου να στηρίξει τον Δωρόθεο Πολυκανδριώτη. Oκτώ χρόνια μετά διεκδικεί και πάλι την ψήφο των ιεραρχών και ακούγεται ότι τον στηρίζουν ξανά τα εναπομείναντα μέλη της «Χρυσοπηγής» και κάποιοι «ιερωνυμικοί» Μητροπολίτες.

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο σημερινός Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Φλώρινας π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, που μπαίνει στη μάχη, όπως λένε, για να κερδίσει πόντους για μια μελλοντική αξιοποίηση. Εις εκ των τριών κληρικών πάντως συμπεριφέρεται, όπως λένε, ως να έχει ήδη εκλεγεί στη Μητρόπολη Κιλκισίου και έχει δώσει εντολή να του… ράψουν αρχιερατικές στολές!

Ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει ακόμη να ταχθεί ανοικτά υπέρ κάποιου εκ των τριών υποψηφίων. Φοβούμενος πως για μια ακόμη φορά θα βγει υποψήφιος της εσωτερικής αντιπολίτευσης, αναμένει, όπως λένε στο παρασκήνιο, να ξεδιαλύνει το τοπίο και να προκύψει το φαβορί. Στη συνέχεια θα εκτεθεί (διακριτικά) για να τον υποστηρίξει, αφού η εκλογή στο Κιλκίς είναι για τον ίδιο ζήτημα εντυπώσεων και επίδειξης δύναμης στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Χωρίς «στρατιώτες» – Υπάρχουν

«αποίμαντοι ποιμένες»;

Εκτός από την εκλογή στο Κιλκίς, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και το θέμα που έχει προκύψει με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η απόφασή του να ζητήσει τις παραιτήσεις περισσότερων από πενήντα κληρικών από τις θέσεις των προϊσταμένων ενοριών που κατέχουν, μιλώντας με πολύ σκληρά λόγια και απειλώντας με σκληρά μέτρα σε περίπτωση που οι συνεργάτες του αντιληφθούν οικονομικές ατασθαλίες, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ήδη πολλοί, ακόμη και κληρικοί που τον υποστήριζαν, καταφέρονται πλέον εναντίον του.

«Ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να τους τρίξει τα δόντια και να κάνει επίδειξη πυγμής, αλλά κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η επιλογή», λέει έμπειρος κληρικός της Αθήνας.

«Δεν μπορεί να βάζει στο ίδιο σακί τους πάντες, και μάλιστα ιερείς με πολύ σημαντική διαδρομή και έργο.

Ούτε οι συνεργάτες του μπορούν να αφήνουν υπονοούμενα πως έχουν κάτι να κρύψουν επειδή δεν έκαναν έναν απολογισμό του έργου στην ενορία τους.

Αν αποδείξουν ότι κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, να τον στείλουν σπίτι του.

Αλλά δεν μπορεί να υπονοείται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και με τους πενήντα κληρικούς», υποστηρίζει.

«Μπορεί με τους Μητροπολίτες να τα βγάζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πέρα. Αλλά χωρίς τους παπάδες του, τους “στρατιώτες” του, ένας Μητροπολίτης, και πολύ περισσότερο ένας Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάει ένα βήμα παρακάτω», καταλήγει.

Ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας τη σκληρή κριτική του προς τους κληρικούς του, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται «αποίμαντους ποιμένες» και ότι κάποιοι κληρικοί έχουν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Για να έχει άποψη για τις ενορίες της Μητρόπολής του, καλό θα ήταν να τις επισκέπτεται και καμιά Κυριακή και όχι να έχει την άποψη που του μεταφέρουν οι συνεργάτες του», σχολίασε με εμφανή δυσφορία κληρικός μεγάλης ενορίας της Αθήνας…


Σχολιάστε εδώ