Μάχη για να μη χαθεί ούτε μια ψήφος

Η μάχη αυτή για τα στελέχη του Περισσού ήταν κρίσιμη, αφού ο επαναπατρισμός ενός μεγάλου ποσοστού αυτών των ψηφοφόρων θα εξασφαλίσει στο ΚΚΕ ένα ικανοποιητικό ποσοστό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει έστω και οριακή εκλογική υποχώρηση. Σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ δεν ήθελε να επαναληφθεί το φαινόμενο του 1993, όταν η ορμητική επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία προήλθε και από τη μετατόπιση προς αυτό ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Γιʼ αυτό και η Α. Παπαρήγα στην αρχή κιόλας της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη κάλεσε σε συστράτευση. «Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες», είπε, «δεν πρέπει ούτε ένας ψηφοφόρος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα και θέλει για δεύτερη φορά από το 2007 να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, να χαθεί, ανεξάρτητα αν έχει κάποιες διαφωνίες μαζί μας». Το ΚΚΕ καλεί αυτήν τη μερίδα των ψηφοφόρων του 2007 να μη δώσουν τη ριζοσπαστική της ψήφο σε άλλα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση και τα οποία θα την εκλάβουν ως ψήφο ανοχής και συμφωνίας.

Διαισθανόμενοι στον Περισσό την πίεση που ασκείται σε ψηφοφόρους να επιλέξουν κυβέρνηση και όχι ΚΚΕ, όλον αυτόν τον καιρό καλούσαν τους αριστερούς ψηφοφόρους να μη γίνουν θύματα της δικομματικής εναλλαγής και να μην πέσουν στην παγίδα για την ανάγκη μιας αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης, αφού πάντα είχαμε μέχρι τώρα ισχυρές κυβερνήσεις οι οποίες όμως με την πολιτική τους έκαναν πιο ανίσχυρο και αδικημένο τον λαό.

Τα δύο κόμματα, λένε τα στελέχη, βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό των ψηφοφόρων καλώντας τους να επιλέξουν ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ξανά εκλογές. Αλλά τονίζουν πως το μόνο σίγουρο είναι ότι και μετά τις εκλογές τα δύο κόμματα θα παίξουν και πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα και πάλι την εκλογή τον Μάρτη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την επαφή τους με τους ψηφοφόρους, τα στελέχη του ΚΚΕ έχουν επίγνωση ότι οι ψηφοφόροι κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, ενοχλούνται από τη θέση του ΚΚΕ ότι τα δύο κόμματα έχουν την ίδια πολιτική. Τονίζουν όμως ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι στην ουσία το μόνο που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι η κυβερνητική καρέκλα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι καμία κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάργησε κάποιον νόμο προηγούμενης κυβέρνησης τον οποία κατά την ψήφισή του στη Βουλή τον κατήγγειλε ως αντιλαϊκό, με κορυφαίο παράδειγμα τους διαδοχικούς αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων. Το ΚΚΕ σε όλη την προεκλογική περίοδο απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε αυτούς με τους οποίους είχε συμπορευθεί τη δεκαετία του ’70 για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ριζοσπαστικού ρεύματος. Τους κάλεσε σήμερα να εμπιστευθούν το ΚΚΕ, αφού αυτό είναι το κόμμα που συνεχίζει στα χνάρια εκείνων των αιτημάτων (όπως «το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»), ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει ρότα και μάλιστα χλευάζει τα συνθήματα εκείνης της εποχής. Ιδιαίτερη προσπάθεια όμως έγινε προεκλογικά για το πλησίασμα και των αριστερών ψηφοφόρων που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη διάσπαση του ΚΚΕ αποχώρησαν από αυτό και πίστεψαν στις «ανανεωτικές πολιτικές» που ήταν τότε της μόδας. Απευθυνόμενη σε αυτήν τη μερίδα των ψηφοφόρων η ίδια η Α. Παπαρήγα τους κάλεσε σε συμπόρευση με το κόμμα της τονίζοντας: «Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που βρισκόσαστε πιο κοντά. Δώστε την ψήφο σας, γιατί είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί στην κάλπη και τη δράση γιατί στους δρόμους για το αύριο κρίνονται τα περασμένα».

Στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές, εκτός από οριακές περιπτώσεις που θα οφείλονται στα τερτίπια του εκλογικού νόμου. Είναι ήδη γνωστό ότι δεν είναι υποψήφιος ο μέχρι τώρα βουλευτής Μαγνησίας Ν. Γκατζής, ενώ και η βουλευτής της Α΄ Αθήνας Λ. Καφαντάρη μετακόμισε στα Δωδεκάνησα, χωρίς βέβαια ελπίδα εκλογής.


Σχολιάστε εδώ