ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Παπανδρέου πάντως έχει ήδη προετοιμάσει, με πολύ στενό κύκλο συνεργατών, μια πρώτη κατάσταση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο δεν έχει μιλήσει ακόμα και ούτε θα το κάνει πριν αποκρυσταλλωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα με κανένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ούτε και με τρίτους, πλην δύο ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν σε γενικού τύπου συζήτηση με τον πρόεδρο για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Ο αρχικός κατάλογος που έχει προετοιμάσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις και «δεύτερα σενάρια», ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από πιθανές αλλαγές «καραμπόλες» ή και «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής. Όμως ουδείς από τα δύο ή τρία άτομα που έχουν συζητήσει κάπως πιο αναλυτικά με τον Γ. Παπανδρέου τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ή πρόκειται να διοχετεύσει το παραμικρό, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Σε ό,τι αφορά τα κομματικά στελέχη και δη τα λεγόμενα στελέχη της «πρώτης γραμμής», ουδεμία συζήτηση έχει γίνει με τον Παπανδρέου επί ζητήματος «υπουργοποίησης», τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.
Τα περισσότερα στελέχη ευελπιστούν να πάρουν μια μικρή γεύση των προθέσεών του την Κυριακή το βράδυ και γιʼ αυτό θα φροντίσουν να βρίσκονται στην Ιπποκράτους από πολύ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Πάντως σε ό,τι αφορά «την επόμενη μέρα», αν τελικά κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, θα ξεκινήσει με την «καυτή πατάτα» της οικονομίας και του καταχρεωμένου κράτους, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έδειχνε πλέον σίγουρος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για το ΠΑΣΟΚ.
Η ηγεσία του Κινήματος δείχνει να αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της στιγμής. Φάνηκε άλλωστε και από την προεκλογική τακτική. Προσανατολίσθηκε στην οικονομία και στο κράτος. Ο Γ. Παπανδρέου είπε και πράγματα τα οποία συνήθως δεν λέγονται προεκλογικώς, εκτιμώντας ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αοριστίες και τις γενικόλογες διακηρύξεις.
Επικεντρώθηκε στην οικονομία, την οικονομική κρίση και στο κράτος.
Τρεις είναι οι προτεραιότητες του Γ. Παπανδρέου από τη Δευτέρα αν, βεβαίως, κερδίσει τις εκλογές.
• Η αντιμετώπιση της κρίσης.
• Η μεταρρύθμιση του κράτους.
• Η προσαρμογή της οικονομίας στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, σε έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και σε προσανατολισμό διαφορετικό από τον σημερινό.
Το πρώτο ερώτημα βεβαίως είναι με ποιους θα τα κάνει όλα αυτά. Ο ίδιος έχει ήδη πει ορισμένα βασικά στοιχεία για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης και της διακυβέρνησης. Μικρό και ευέλικτο σχήμα, αξιοκρατία, διαχωρισμός του κόμματος από το κράτος. Το ποιοι θα κάτσουν και σε ποιες καρέκλες, αυτό θα το δούμε σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Αυτό όμως που αφορά τους πολίτες είναι η οικονομία και η καθημερινότητά τους, δηλαδή το κράτος.
– Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπάρχει συνείδηση πως αυτό είναι το μείζον θέμα για το οποίο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως δουλειά γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Το χρέος κάθε μέρα αυξάνεται, ο Αλμούνια περιμένει μέτρα και το ταμείον είναι μείον. Ο Γ. Παπαθανασίου μπορεί να δηλώνει ότι υπάρχουν 8,5 δισ. ευρώ στο ταμείο, όμως αυτό το ποσό είναι ψίχουλα όταν μόνο οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων ξεπερνούν τα 6 δισ. Προεκλογικώς βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο απʼ αυτά που είπε ο Γ. Παπανδρέου. Είναι όμως σίγουρο ότι η νέα κυβέρνηση (όποια τελικώς και αν προκύψει) θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να επιβάλει νέους φόρους, αφού αυτό αντενδείκνυται στη συγκυρία, αντιθέτως αναζητά τρόπους να τονώσει την αγορά. Τι λέει ότι θα κάνει;
Υπόσχεται ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω των εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, χρήματα δηλαδή που θα επιδιώξει να τα δώσει κατευθείαν στις επιχειρήσεις.
Συγχρόνως ευελπιστεί ότι θα βάλει φρένο στις τράπεζες. Οι διακηρύξεις λένε ότι:
Θα δοθεί τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές.
Θα δοθεί δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Θα μειώσουν τα επιτόκια.
Θα δοθεί μάχη με τα καρτέλ.
Θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.
Το κράτος δίνει πρώτο το παράδειγμα με το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο.
Όλα αυτά βεβαίως είναι προθέσεις που πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.
– Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του κράτους, αυτό είναι το δεύτερο τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε ο Κ. Καραμανλής υπόσχεται να το κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Ο κεντρικός πυρήνας βέβαια του προβλήματος δεν είναι διαχειριστικός, είναι οικονομικός.
Η μάχη που καλείται να δώσει είναι με τον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υπαλλήλων, τις ΔΕΚΟ. Η πλειοψηφία δε όλων αυτών είναι ΠΑΣΟΚ ή έχουν ανέλθει στην ιεραρχία επί ΠΑΣΟΚ. Έτσι η δέσμευση για διαχωρισμό κόμματος – κράτους αποκτά βαρύτητα.
Το βασικό είναι αν θα επιδιώξει να αλλάξει ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ λειτουργίας του κράτους και τη νομοθεσία πάνω στην οποία στηρίζεται η γραφειοκρατία και η ασυδοσία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων. Αν αυτά δεν αλλάξουν, η αλλαγή προσώπων από μόνη της δεν πρόκειται να επιφέρει αποτελέσματα.
– Ο τρίτος βασικός στόχος, για να επιτευχθεί, πρέπει να προχωρήσουν οι δύο προηγούμενοι. Και η κρίση κάπως να αντιμετωπισθεί ώστε να υπάρχουν αντοχές για αλλαγές και νέους προσανατολισμούς αλλά και να λειτουργήσει θετικά το βασικό εργαλείο που είναι το κράτος.
Έως σήμερα υπήρξαν πολλές καινοτόμες ιδέες στην Ελλάδα και πολλές επενδυτικές προσπάθειες. Οι περισσότερες χάθηκαν αφού το πελατειακό κράτος δεν επιτρέπει καινοτομίες. Δυνατότητες όμως υπάρχουν για νέου τύπου επενδύσεις για προσπάθεια παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Όπως υπάρχουν δυνατότητες και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με τις αγκυλώσεις του σήμερα, με προστατευτισμούς, με εξοντωτικές φορολογίες (όταν όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φορολογία κάτω του 20%).


Σχολιάστε εδώ