ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κόντρα στη φημολογία –ενισχύεται και από κορυφαία στελέχη της παράταξης– που θέλει τον Κ. Καραμανλή να απέρχεται ύστερα από μια μεγάλη εκλογική ήττα, πληροφορίες από το περιβάλλον του επιμένουν ότι θα παραμείνει και «θα συνεχίσει τη μάχη» ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προς επίρρωση αυτών επικαλούνται τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ιδίου ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και την «τιτάνια προσπάθεια» που κατέβαλε το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Σε σημείο που πολιτικά στελέχη ακόμη και εκτός Νέας Δημοκρατίας να… ομολογούν ότι «αν ο Καραμανλής έτρεχε τόσο και το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το ενδεχόμενο να αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου»! Παράγοντες του κόμματος που συνομιλούν μαζί του δηλώνουν με έμφαση ότι ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να μείνει στο παιχνίδι και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε διαφορετικό κλίμα κινούνται αρκετά από τα σημαντικά κομματικά στελέχη, τα οποία διακατέχονται από αισθήματα ηττοπάθειας, ενώ προσκείμενοι στην Ντ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι «η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει», ενώ… προαναγγέλλουν ότι «την Κυριακή (σ.σ.: σήμερα) τελειώνουμε με τον Καραμανλή».

Η πρώτη κίνηση του κ. Καραμανλή, ύστερα από μια εκλογική ήττα που θα κινείται σε… λογικά πλαίσια, θα είναι να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, όπου κανένας δεν θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει. Ακόμη κι αυτή η κ. Μπακογιάννη, που επιθυμεί διακαώς να τον διαδεχθεί στην ηγεσία, δεν διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανατροπή του. Άλλωστε, το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη σημερινή σύνθεση, στην οποία η πλειοψηφία των μελών πρόσκειται στον κ. Καραμανλή και πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί στο στρατόπεδο της υπουργού Εξωτερικών.

Παράγοντες του κόμματος υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση ήττας ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, ει δυνατόν να ανακοινώσει το συνέδριο ακόμη και το ίδιο βράδυ, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και το κυριότερο να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις. Στην περίπτωση μάλιστα ισχνής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να κλείσει άμεσα τα εσωτερικά μέτωπα και να ξεκινήσει τη μάχη της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Επιπλέον, σε έξι μήνες από σήμερα υπάρχει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθεί, αν και εφόσον δεν θελήσει ο Κ. Παπούλιας να είναι εκ νέου υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει ότι, αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας, η στάση της ΝΔ θα εξαρτηθεί και από το πρόσωπο που θα προτείνει ο Γ. Παπανδρέου. Η προσπάθεια του κ. Καραμανλή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού η παράταξη θα προέρχεται από μια εκλογική ήττα, με αναρίθμητες εστίες έντασης και με έναν κομματικό μηχανισμό με εμφανή τα σημάδια της αποδιοργάνωσης. Με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αριθμεί λιγότερα από εκατό μέλη, που θα «κουβαλούν» το στίγμα της ήττας με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Παράλληλα με την ανασυγκρότηση –με ταχύτατους ρυθμούς– ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανανέωσης της φυσιογνωμίας του κόμματος, αφού θα έχει κλείσει έναν μεγάλο κύκλο και οφείλει να ξεκινήσει έναν καινούργιο αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο στην εξουσία. Χωρίς αμφιβολία η Νέα Δημοκρατία θα περάσει μια περίοδο κρίσης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του κ. Καραμανλή αλλά και από την πορεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία και η διαφορά κινείται σε δυσθεώρητα ποσοστά, της τάξεως του 7% και 8%. Ενδεχόμενο που δείχνει σχεδόν απίθανο, καθώς οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών περιόριζαν τη διαφορά αρκετά πιο χαμηλά.


Σχολιάστε εδώ