ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Σε μια εποχή «παγώματος» των μισθών για τους «υψηλόμισθους» δημοσίους υπαλλήλους των 1.700 ευρώ, οι αυξήσεις αμοιβών στα κορυφαία στελέχη της Εθνικής το πρώτο εξάμηνο του 2009 έφθασαν το 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όταν ακόμη η κρίση δεν είχε κορυφωθεί και οι τράπεζες μοίραζαν απλόχερα αμοιβές και μπόνους στα στελέχη τους, χωρίς να ανησυχούν για τους περιορισμούς και την εποπτεία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει η Εθνική Τράπεζα, οι συνολικές απολαβές των κορυφαίων στελεχών της το πρώτο εξάμηνο του 2009 έφθασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Ο κ. Αράπογλου φαίνεται ότι εφάρμοσε πολιτική λιτότητας, όχι όμως στον στενό κύκλο των δικών του συνεργατών: οι συνολικές αμοιβές όλων των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου της Εθνικής, μειώθηκαν από τα 13,1 εκατ. ευρώ του 2008, σε 10,7 εκατ. ευρώ, παρότι στη μητρική τράπεζα δόθηκαν οι αυξήσεις που προαναφέρθηκαν.

Τα στελέχη της τράπεζας «παρηγορούνται» φέτος με αυτές τις αυξήσεις, καθώς είναι αβέβαιο αν και πότε θα επιστρέψει η Εθνική στο Δημόσιο τις ενισχύσεις που έλαβε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άρση της απαγόρευσης διανομής μετοχών με προνομιακούς όρους. Το «Π» έχει αναφερθεί κατʼ επανάληψη στον προκλητικό χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί από τον κ. Αράπογλου τα τελευταία χρόνια στην Εθνική, μέσω των προγραμμάτων παροχής δικαιωμάτων αγοράς μετοχών από τα στελέχη.

Πάντως, η διοίκηση Αράπογλου έχει συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια από την αγορά, με έναν «πυρετό» εκδόσεων νέων μετοχών και ομολόγων και εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη (εκτός πολιτικού… απροόπτου) να επιστρέψει στο Δημόσιο τα κεφάλαια και τις ενισχύσεις ρευστότητας που έχει λάβει, ώστε να αρχίσει και πάλι το μεγάλο «πάρτι» με τις διανομές δικαιωμάτων αγοράς μετοχών.

Άλλωστε, η τιμή της μετοχής της Εθνικής έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο και βρίσκεται ήδη σε επίπεδο που θα επέτρεπε την άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών από τα στελέχη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας, μόνο οι διοικήσεις της Εθνικής και της Alpha αύξησαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 τις αμοιβές των στελεχών τους.

Στην Alpha, που έλαβε τη μερίδα του λέοντος των κεφαλαιακών ενισχύσεων, μαζί με τη Eurobank, οι αμοιβές των στελεχών το πρώτο εξάμηνο (σε επίπεδο ομίλου) έφθασαν τα 6,462 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε ποσοστό 20%! Σημαντικές, όμως, ήταν οι μειώσεις αμοιβών στα κορυφαία στελέχη, που καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, κατά 42,3% και 60,1% αντίστοιχα!

Έτσι, ο κ. Αράπογλου, ένας τραπεζίτης διορισμένος από την κυβέρνηση σε μια τράπεζα ελεγχόμενη διοικητικά από το Δημόσιο, μέσω των Ταμείων, εμφανίζεται να κάνει «πρωταθλητισμό» στις αυξήσεις αμοιβών για τα στελέχη, την ώρα που ακόμη και ιδιωτικές τράπεζες «σφίγγουν τα λουριά»! Το θερμόμετρο της… προκλητικότητας αυξάνεται, μάλιστα, αν αναλογισθεί κανείς ότι ο κ. Αράπογλου, ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της τράπεζας με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, έδωσε τα τελευταία χρόνια ομηρικές μάχες με την ΟΤΟΕ για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο, μέχρι που αυτήν την εβδομάδα επιβλήθηκαν στις τράπεζες οι συμβάσεις από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας!

Οι πρακτικές του κ. Αράπογλου δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες και για τη σοβαρότητα της εποπτείας που επιβλήθηκε νομοθετικά στις τράπεζες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε την Πέμπτη στο «άγρυπνο μάτι», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, που προστατεύει όχι μόνο τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά παρακολουθεί κιόλας μη ληφθούν αποφάσεις ή κινηθούν πρακτικές σε κατεύθυνση μη επιθυμητή». Φαίνεται, όμως, ότι το «μάτι» δεν ήταν τόσο… «άγρυπνο».

Ή, ενδεχομένως, ότι η κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να αυξηθούν 10% οι αμοιβές στα στελέχη της Εθνικής, σε καιρούς άγριας λιτότητας για τους περισσότερους Έλληνες…


Σχολιάστε εδώ