Αστήρικτες οι καταγγελίες των τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων, λέει ο ΕΣΔΚΝΑ

Την έντονη αντίδραση του ΕΣΔΚΝΑ προκάλεσε η ανακοίνωση τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων που ανέφερε πως ο Σύνδεσμος κάνει… παιχνίδια με τα τοξικά απόβλητα ζητώντας την επέκταση του αποτεφρωτήρα και ότι διαχειρίζεται ανεύθυνα την τέφρα που παράγεται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Στην απάντησή του ο ΕΣΔΚΝΑ τονίζει:
• Είναι ψεύδος ότι εκκρεμεί η έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Μονάδας. Η νέα ΑΕΠΟ έχει εκδοθεί από τον Δεκέμβριο 2008 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Η απόφαση αυτή στο άρθρο 2 παρ. 2.1 (σελ. 5) αναφέρει ρητά ότι ο αποτεφρωτήρας του ΕΣΔΚΝΑ αποτεφρώνει μόνο επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα κατά την κείμενη σχετική νομοθεσία. Και όχι άλλο είδος αποβλήτων.
• Η νέα άδεια του Δεκεμβρίου 2008 και η σχετική αίτηση του ΕΣΔΚΝΑ εκεί στόχευε: Προβλέπει τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 1.100 βαθμών Κελσίου) ακριβώς για να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλα τα νοσοκομειακά απόβλητα, καθότι ορισμένες φορές αναμειγνύονται τα παθογόνα απορρίμματα με απόβλητα τοξικού χαρακτήρα, προερχόμενα φυσικά από τα νοσοκομεία. Η άδεια και οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ δεν προβλέπουν την επεξεργασία άλλων αποβλήτων πλην των νοσοκομειακών.
• Και για την τέφρα του αποτεφρωτήρα η «καταγγελία» είναι ανακριβής. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε την εξαγωγή στο εξωτερικό, με έξοδα φυσικά του αναδόχου λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, όλης της παραγόμενης τέφρας, για διάθεση σε κατάλληλη εγκατάσταση, μια και είναι γνωστό ότι δεν υφίσταται παρόμοια εγκατάσταση στη χώρα μας. Ο εργολάβος έχει αρχίσει την εργασία εξαγωγής της τέφρας, η οποία αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.


Σχολιάστε εδώ