Απόφαση σταθμός για τα θύματα μονοπωλίων!
Δικαίωση για τους μικρούς επιχειρηματίες που πέφτουν θύματα των καταχρηστικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει… μετά θάνατον τις καταγγελίες τους, αποτελεί η ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, που φέρνει σήμερα στο φως το «Π».
Με την απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνεται για πρώτη φορά να καταβάλει αποζημίωση (100.000 ευρώ) για ηθική βλάβη σε μικρομεσαίο επιχειρηματία, επειδή καθυστέρησε επί 6,5 χρόνια να φέρει σε πέρας την έρευνά της επί των καταγγελιών του, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μεγάλη ανταγωνίστρια εταιρεία.
Τελικά, ο επιχειρηματίας Γιώργος Δρίτσας δικαιώθηκε πέρυσι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που επέβαλε στη Nestle πρόστιμο άνω των 30 εκατ. ευρώ, αφού διαπίστωσε πολλές καταχρηστικές πρακτικές της πολυεθνικής, με κυριότερη την καταβολή υπέρογκων «μπόνους» σε σούπερ μάρκετ, προκειμένου να κυριαρχούν τα προϊόντα καφέ του ελβετικού κολοσσού στα ράφια και να «αποβάλλονται» τα προϊόντα μικρότερων εταιρειών.
Η απόφαση αποτελεί ισχυρό ράπισμα στον απελθόντα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπ. Ζησιμόπουλο και ιδιαίτερα στη συστηματική επί των ημερών του καθυστέρηση στη διερεύνηση καταγγελιών, ιδιαίτερα σε υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, την οποία και το «Π» έχει κατʼ επανάληψη στηλιτεύσει.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς δίνει «σήμα» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για επιτάχυνση των παρεμβάσεών της, με απειλή επιβολής ταπεινωτικών για μια δημόσια Αρχή καταβολών αποζημιώσεων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τονίζουν νομικοί, καθώς στην εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού έχει καθοριστική σημασία ο χρόνος εξέτασης των υποθέσεων: Ακόμη και μια απόφαση καταπέλτης για μια εταιρεία που καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της, λίγη πραγματική αξία έχει, αν ληφθεί χρόνια μετά την αρχική καταγγελία και στο μεταξύ η θιγόμενη επιχείρηση έχει βάλει «λουκέτο».