Αμερικανικό σχέδιο «συνολικής διευθετήσεως» στο Αιγαίο!
Αυτό επισημαίνεται και σε απόρρητη έκθεση της οποίας αποδέκτης και κοινωνός είναι το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σχετικά με όσα τεκταίνονται, καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι:
• Δεν είναι καθόλου άσχετες με αυτές τις αμερικανονατοϊκές προθέσεις οι συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που σκοπούν να δημιουργήσουν αφενός κλίμα εκβιαστικών πιέσεων και αφετέρου τετελεσμένα, που θα βαρύνουν στην πλάστιγγα του προωθούμενου συμβιβασμού.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τις ίδιες πηγές, η Ουάσινγκτον ευνοεί ρυθμίσεις που να εδράζονται σε καθεστώς ελληνοτουρκικής συνδιαχειρίσεως συγκεκριμένων ζωνών του Αιγαίου, παρεμβάλλοντας και συμμαχικές «στρατηγικές ανάγκες», όπως προκύπτουν «από προβλεπτές εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή και τον Καύκασο» και όπως διαμορφώνονται από νέους σχεδιασμούς.
Δεν είναι άσχετες προς τα πιο πάνω, οι ενέργειες του αμερικανού διοικητού στο Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο Σμύρνης, οι οποίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έδωσαν απόλυτη κάλυψη στις τουρκικές προκλητικές παραβιάσεις, εντάσσοντάς τες σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις. Κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά. Με τη διαφορά ότι τώρα τέτοιες «νομιμοποιητικές» απόπειρες παρεμβάλλονται στις κατ’ εξακολούθησιν σαφώς επιθετικές εξορμήσεις των τουρκικών αεροπορικών σχηματισμών, οι οποίες συνήθως καταλήγουν μέχρι και σε εικονικές βυθίσεις για βομβαρδισμό ελληνιών νησιών.
Πέραν όμως αυτών των αμερικανικών προθέσεων, συνυπάρχουν και πληροφορίες -έως κι ενδείξεις ακόμη- σύμφωνα με τις οποίες:
• Η Άγκυρα επιδιώκει προώθηση δικού της γενικού σχεδίου λύσεως των Ελληνοτουρκικών, σε όλο τους το φάσμα, θέτοντας: α) θέμα «τουρκικής μειονότητος» σε Θράκη και Δωδεκάνησα, β) ζητήματα «Αιγαιωτικών διαφορών» (για γκρίζες -δήθεν- ζώνες, υφαλοκρηπίδα κ.ά.) και γ) θέμα οριστικής ρυθμίσεως του Κυπριακού, παρόλο που αυτό δεν εντάσσσεται στις διμερείς διαφορές, τίθεται όμως ως εκβιαστικός μοχλός!
Η Άγκυρα (παίζοντας κυριολεκτικά με όλα τα ζητήματα, στα οποία και τεντώνει το σκοινί μέχρις άκρων) θα επικαλεσθεί όσον αφορά ειδικά το Αιγαίο -όπως έχουμε ξαναγράψει με βάση απολύτως έγκυρες πηγές- τη Συμφωνία της Μαδρίτης, στην οποία και αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα, δηλαδή νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στο ελληνικό αρχιπέλαγος! Κάτι που αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία, εντούτοις η κυβέρνηση Σημίτη (με υπουργό Εξωτερικών τον Θ. Πάγκαλο) έδωσε λαβή στην Τουρκία να την κάνει σημαία και να την προβάλλει και μάλιστα πειστικά προς τους τρίτους.
Η κατάσταση, όπως προκύπτει από αυτές -και άλλες ακόμη σοβαρότερες πληροφορίες- θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, η οποία και θα βρεθεί κάτω από αδυσώπητες πιέσεις σε περίοδο κατά την οποίαν θα έχει οξύτατα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της, καθιστώντας την πιο ευάλωτη. Κι αυτό δεν είναι άσχετο μ’ αυτές τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά της θέματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε αυτές τις κινήσεις και τις συμμαχικές προθέσεις, τις οποίες βεβαίως ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση αγνοούσε. Αλλά και οι δυο πλευρές παραμέρισαν αυτά τα εθνικά ζητήματα, που αφαιρέθηκαν εντελώς από την προεκλογική ατζέντα και περιορίστηκαν σε κάποιες στιγμιαίες αναφορές, αποφεύγοντας να τονίσουν τους κινδύνους που είναι μπροστά μας.