Αγώνας επικράτησης μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

Το διακύβευμα είναι σημαντικό, αφού με βάση τη συμφωνία που έγινε προεκλογικά η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον επικεφαλής της και όχι οι διάφορες συνιστώσες, όπως γινόταν την εποχή Αλαβάνου.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει εννιά με δέκα βουλευτές και όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές δίνουν την ξεχωριστή μάχη για την εκπροσώπησή τους, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει μάχη ενός ενιαίου κόμματος.

Το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΝ είναι να εκλεγεί πανηγυρικά στην Α΄ Αθήνας ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας, αφού κατέρχεται στη μάχη του σταυρού και δεν κάνει χρήση του δικαιώματος να εκλεγεί ως αρχηγός κόμματος χωρίς σταυρό, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στην ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού. Οι –εκτός του ΣΥΝ– συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσαρεστημένες με τον ΣΥΝ, αφού εκτιμούν ότι μετά την αποχώρηση του Α. Αλαβάνου το συμμαχικό σχήμα έχει «καπελωθεί» από τον ΣΥΝ και όλοι οι υπόλοιποι προορίζονται για τον ρόλο του δορυφόρου και του «βαστάζου» στην εκλογική επιβίωση του ΣΥΝ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΟΕ –από τις μεγαλύτερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που είχε και στέλεχός της στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου– στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα, στις αρχές της εβδομάδας, αποχώρησε από την επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι η τηλεοπτική εκπροσώπηση του σχήματος μονοπωλείται από στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα από μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας τα οποία εχθρεύονται, και δεν το κρύβουν, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α΄ Αθήνας η Ανανεωτική Πτέρυγα προωθεί την επανεκλογή της Άννας Φιλίνη, ενώ οι υπόλοιπες –εκτός ΣΥΝ– συνιστώσες την επανεκλογή του Περικλή Κοροβέση, οι δηλώσεις του οποίου περί εμπλοκής και του ΣΥΝ στο σκάνδαλο Ζήμενς προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ. Κατά τα φαινόμενα όμως την έδρα στην Α΄ Αθήνας θα καταλάβει ο Α. Τσίπρας, αφού για την εκλογή του έχει κινητοποιηθεί όλος ο κομματικός μηχανισμός.

Ισχυρή παρουσία στη Β΄ Αθήνας, από την οποία αποχώρησε ο Γ. Δραγασάκης, έχει η Ανανεωτική Πτέρυγα και ευελπιστεί να εκλέξει δύο βουλευτές, τον Φ. Κουβέλη και τον Δ. Παπαδημούλη. Στην περιφέρεια αυτή το Αριστερό Ρεύμα προωθεί την εκλογή του Δ. Στρατούλη, ενώ ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη.

Από εκεί και πέρα το Αριστερό Ρεύμα προωθεί την επανεκλογή του Π. Λαφαζάνη στη Β΄ Πειραιά, ενώ η Ανανεωτική Πτέρυγα την επανεκλογή του Θ. Λεβέντη στο υπόλοιπο Αττικής.

Ο τελικός συσχετισμός στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα εξαρτηθεί από τα τερτίπια του εκλογικού νόμου και σε ποια εκλογική περιφέρεια θα «κάτσει η μπίλια» για την εκλογή βουλευτή. Στη Θεσσαλονίκη ισχυρή είναι η υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού Α. Ξηροτύρη που ανήκει στην

Ανανεωτική Πτέρυγα, ενώ στην Πάτρα, εάν εκλεγεί βουλευτής, αυτός σχεδόν σίγουρα θα είναι ο νυν βουλευτής Ν. Τσούκαλης.

Η περίπτωση να μην εκλεγεί κανένας βουλευτής από τις –εκτός του ΣΥΝ– συνιστώσες αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, αφού στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα οι σύμμαχοι είχαν σχεδόν τις μισές βουλευτικές έδρες. Με δεδομένα τα ανοιχτά προβλήματα που υπάρχουν από την κρίση που ξέσπασε μετά τις ευρωεκλογές, κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, ακόμα και αυτό της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε γίνει μετά τις εκλογές του 2004 όταν η κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχθηκε απαρτιζόταν αμιγώς από στελέχη του ΣΥΝ.

Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία κάποιοι (και ο Α. Αλαβάνος πριν αποσυρθεί) προωθούν την ουσιαστική μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα, κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Ανανεωτική Πτέρυγα, αλλά συναντά και τις διαφωνίες του Αριστερού Ρεύματος.


Σχολιάστε εδώ