άλλες τυπολογίες

• Νέο πρόσωπο στην ιεραρχία του Alpha. Πρόκειται για το Νικ Πάπας, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση παραγωγών του καναλιού, αφού πέρασε πρώτα από την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων. Παιδί μεταναστών, γεννημένος στη Γερμανία, με καταγωγή από την Ήπειρο, αν και αντιμετωπίστηκε με σνομπισμό από τις κατεστημένες δυνάμεις του καναλιού, είναι ένα από τα πρόσωπα που παίζουν ήδη συνδετικό ρόλο μεταξύ της γερμανικής διοίκησης και των στελεχών που μιλούν ελληνικά. Πάντως το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να αποκλείονται και νέες αλλαγές στη διοίκηση του Alpha με την αντικατάσταση δύο στελεχών.
• Προκαταβολικές περικοπές κάνει η εφημερίδα «Άποψη», που θέλει ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει οικονομικό πρόβλημα να απολύσει έξι από τους δώδεκα συντάκτες που έχει. Πέρα από τις απολύσεις, ο εκδότης θέλει να υποχρεώσει αυτούς που θα κρατήσει στην εφημερίδα να υπογράφουν καθημερινά σε λίστα ότι μπήκαν και βγήκαν από το κτίριο.
• Προκαλεί έκπληξη, γι’ αυτό και το επισημαίνουμε. Ο ΑΝΤ1 σταμάτησε τη μετάδοση των τρέιλερ για τα 20 χρόνια του καναλιού. Γενικά δείχνει σαν να μην ενδιαφέρεται να μιλήσει για την τηλεοπτική του ιστορία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις περικοπές.
• Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θέλει το νέο επιτελείο του «Ελεύθερου Τύπου» να στήσει το καινούργιο φύλλο της εφημερίδας από το Χαλάνδρι. Καθημερινά ο διευθυντής της εφημερίδας Γιάννης Μιχελάκης έχει συναντήσεις με δημοσιογράφους, όχι απαραίτητα από τους παλιούς, τους απολυμένους του «ΕΤ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται η στελέχωση του αθλητικού τμήματος, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Στάθης Βαρυτιμιάδης, με τους Μανώλη Δράκο, Γιάννη Κυφωνίδη, Μένιο Σακελλαρόπουλο και Μάνο Σταραμόπουλο, ενώ στο τμήμα θα προσληφθούν και αθλητικοί συντάκτες από τον παλιό «ΕΤ». Επικεφαλής του οικονομικού τμήματος ανέλαβε ο Πάνος Αμυράς και τις επόμενες μέρες αναμένεται να κλείσει η πλειονότητα των συντακτών για όλα τα τμήματα της εφημερίδας.

• Κόπηκε το «Πάρτι της ζωής σου» του Άκη Παυλόπουλου στο Alter και δεν αποκλείεται εκείνη την ώρα να ενταχθεί νέα εκπομπή με τον Γιώργο Αυτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η διακοπή και μίας απογευματινής, αφού το περιεχόμενο όλης της μεσημεριανής ζώνης είναι το ίδιο.
***

• Νέα μέλη στην επιτροπή για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας για τη διάθεση του 1,5% επί του τζίρου των σταθμών εθνικής εμβέλειας υπέρ του κινηματογράφου. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 7 του ν. 1866/1989 ορίστηκε ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, και μέλη ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο διευθυντής παραγωγής Νίκος Κασοκεράκης, ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς και η Παρασκευή Γιαννακάκου, προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας της Γενικής Γραμματείας. Ως έκτο μέλος της επιτροπής ορίζεται μια σειρά προσώπων τηλεοπτικών σταθμών με προϋπόθεση συμμετοχής την ύπαρξη θέματος που αφορά την εταιρεία που εκπροσωπούν. Πρόκειται για τους Νίκο Σφέτσα (ΕΡΤ), Θεόδωρο Κρυωνά (TV100), Βασίλη Γραβάνη (902) και Κλαίρη Κουρή (Multichoice). Περιέργως απουσιάζουν εκπρόσωποι των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

• Η ΕΡΤ, πάντως, πληρώνει υπέρ του κινηματογράφου. Ο πρόεδρός της Χ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έξι κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους στο πλαίσιο του 1,5%.

• Υπεγράφη συμφωνία για καθημερινή σειρά, αλλά τελικά ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να την εντάξει στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Η δραματική σειρά «Κάρμα» ήταν, υποτίθεται, η απάντηση του καναλιού στα «Μυστικά της Εδέμ», αλλά μόλις έγιναν γνωστά τα ποσοστά του ριάλιτι «Love bites» έστειλαν την ελληνική παραγωγή στο Σαββατοκύριακο. Το επιχείρημα, όπως ακούστηκε από τον Γιάννη Λάτσιο, ήταν ότι πρόκειται για «καινοτομία», με στόχο να καθιερωθεί ως συνήθεια στο τηλεοπτικό κοινό. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σενάριο, καθώς η παραγωγή δέχτηκε προειδοποίηση για αγωγή από έλληνα συγγραφέα! Έτσι, η υπόθεση θα πρέπει να αναμορφωθεί, ενώ τα επεισόδια είναι πλέον λιγότερα.
***

• Εκτοπίστηκαν οι εταιρείες παραγωγής, με εξαίρεση το Studio ΑΤΑ, από τον Alpha. Η εταιρεία του Ομίλου RTL, Plus Productions, έχει τις περισσότερες παραγωγές στο κανάλι. Πρόκειται για τα προγράμματα «Καφές με την Ελένη», «Κους κους το μεσημέρι», «Μες στην καλή χαρά», «Chart show», «TEN», «Για λογαριασμό σας», «Πάμε πακέτο». Ακολουθούν οι εσωτερικές παραγωγές του Alpha «Stars system», «Αλ Τσαντίρι Νιους», «Δέστε τους» και τα προγράμματα «Κάτι ψήνεται», «Εφιάλτης στην κουζίνα» της Constantin Entertainment Hellas, η οποία ελέγχεται απευθείας από το RTL, ενώ το Studio ATA έχει τις παραγωγές «Αγρότης μόνος ψάχνει» και «Fatus olus».
• Νέες και παλιές σειρές από τη Nova. Από την περασμένη Δευτέρα και κάθε ημέρα στις 21:05 η ψηφιακή πλατφόρμα της Nova παρουσιάζει 8 επιτυχημένες σειρές, που θα προβάλλονται από το Novacinema 3 και σε επανάληψη από το Novacinema1 σε μορφή 16:9 για τέλεια απόδοση εικόνας. To νέο πρόγραμμα των κινηματογραφικών καναλιών περιλαμβάνει τρεις νέες σειρές δράσης, τις «Leverage», «Entourage» και «Dark Blue», καθώς επίσης και τους νέους κύκλους επεισοδίων των σειρών «Boston Legal V», «NCIS V», «CSI IX», «How I Met Your Mother IV» και «Weeds V».
• Μείωση κατά 30% του κόστους των ελληνικών σειρών εκτιμούν τα στελέχη του ΑΝΤ1 πως πέτυχαν αυτήν τη σεζόν. Το αποτέλεσμα είναι κάθε επεισόδιο να κοστίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, κάτω από 90.000 ευρώ. Τις περισσότερες παραγωγές ανέλαβε η εταιρεία του ομίλου, ENA Productions, έχοντας τα προγράμματα «Με αγάπη», «Next top model», «X-factor», «Ο διάδοχος του Uri Geller», «Αξίζει να το δεις», «Κάρμα» (συμπαραγωγή με PLD Productions) και ακολουθεί η Cinegram με τρεις σειρές, τις «Λίτσα.com» «Εργαζόμενη γυναίκα» και «Ονειροπαγίδα». Η PLD Productions έχει τρεις δικές της παραγωγές, τα σίριαλ «Dr Ρούλης» και «Ο κύριος και η κυρία Πελς» και το «Love bites», ενώ η Noir Productions του Σπύρου Παπαδόπουλου έχει τον «Πόλεμο των άστρων» και η Tony Productions το «Ράδιο Αρβύλα».
***

• Ετοιμάζει το «Debate» ο Σταμάτης Μαλέλης. Ο διευθυντής ειδήσεων του Star πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του Οκτωβρίου ένα μηνιαίο πολιτικό περιοδικό, ενώ έχει σχέδια και για ένα ακόμη.
• Τρεις τεχνικοί έχασαν τη δουλειά τους στον ΔΟΛ την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΠΗΕΑ απάντησε με στάση εργασίας την Πέμπτη, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη.
• Μείωση προσωπικού στην «Καθημερινή». Εκτός εφημερίδας βρέθηκαν οι Θάνος Οικονομόπουλος, Έφη Χατζηιωαννίδου και ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος Γιώργος Λυκουρόπουλος, του οποίου έληξε το συμβόλαιο και δεν ανανεώθηκε. Επικεφαλής του αθλητικού τομέα ανέλαβε ο Μπάμπης Παπαδάτος.
• Οι ημερομηνίες έκδοσης των τριών εφημερίδων. Το «Veto», που τελικά κατάφερε να προσλάβει μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τον «Ελεύθερο Τύπο», έχει στόχο να κυκλοφορήσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» των Σκαναβή – Μπενέκου θα βρίσκεται στα περίπτερα έως τις 15 Νοεμβρίου, ενώ το «Κεφάλαιο» του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Όλα αυτά εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές.
• Χωρίς ελληνικό πρόγραμμα αυτήν την τηλεοπτική σεζόν μένει η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Τα όποια ελληνικά θα ακούγονται στα δύο κρατικά κανάλια θα προέρχονται από τις ελάχιστες εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ που έχουν εγκριθεί και από τα αθλητικά! Η ΕΡΤ δεν κατάφερε φέτος να εγκρίνει ούτε δύο ελληνικές σειρές που είχε την περσινή τηλεοπτική σεζόν. Στα σχέδια της Διεύθυνσης Προγράμματος βέβαια υπάρχει προγραμματισμός για ελληνικό σίριαλ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πέσει υπογραφή για κάποια ελληνική σειρά.

• Την προσοχή του ΕΣΡ για την τήρηση της αναλογικότητας και απόψε στις ειδικές εκλογικές εκπομπές ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης με επιστολή του στον πρόεδρο της Αρχής Ιωάννη Λασκαρίδη. Ο κ. Φλογαΐτης, εκτός από την επισήμανση που κάνει για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων πριν από τις 7.00 το απόγευμα, σημειώνει πως πρέπει στις συζητήσεις των καναλιών να μετέχουν στα πάνελ εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

*******

• Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι μοναδικοί (διαφορετικοί) επισκέπτες του naftemporiki.gr τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen Online/Market Intelligence, οι μοναδικοί επισκέπτες τον Σεπτέμβριο ήταν 1.046.318, έναντι 574.122 τον Σεπτέμβριο του 2008. Σημειώθηκε, δηλαδή, σε ετήσια βάση αύξηση 82,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2009 η επισκεψιμότητα του naftemporiki.gr προσέγγισε τους 880.000 μοναδικούς χρήστες. Σημείωσε, δηλαδή, το τελευταίο τρίμηνο αύξηση 19%.
***

• Κινητικότητα γύρω από την «Παρασκευή & 13». Ο Αιμίλιος Λιάτσος σχεδιάζει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης, ενώ έχει σχέδια και για την έκδοση σαββατιάτικης εφημερίδας.
Ήδη προσλήφθηκαν οι πρώην διευθυντές του «Ελεύθερου Τύπου» Σεραφείμ Κοτρώτσος και Αντώνης Σκυλάκος.

• Ακυρώθηκε για οικονομικούς λόγους η ευρωπαϊκή συνάντηση παραγωγών «NAB European Radio Conference», που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Παραγωγών αναφέρεται πως λόγω μειώσεων σε προϋπολογισμούς για ταξίδια από πολλές εταιρείες παραγωγής η ευρωπαϊκή συνάντηση δεν θα γίνει.

• Εγκρίνει πλέον και μεταβιβάσεις… συχνοτήτων η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, αποφάσισε να εγκρίνει τη «μεταβίβαση χορηγηθέντων δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τoν ραδιοφωνικό σταθμό “Αθ. Αρμπερτώρης”, με τον διακριτικό τίτλο “Ανατολικός FM”, στoν ραδιοφωνικό σταθμό “Δρούγκα Αγγελική”, με τον διακριτικό τίτλο “Ανατολικός FM”». Η απόφαση αυτή δείχνει πως η ΕΕΤΤ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση στον χώρο των ραδιοτηλεοπτικών. Όσο κι αν ψάξαμε στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν βρήκαμε απόφαση μεταβίβασης για τον παραπάνω ραδιοφωνικό σταθμό.
***

• Στις 4 Νοεμβρίου 2009 έχει οριστεί να εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου εναντίον της ΕΡΤ. Αντικείμενο της αγωγής είναι η -κατά τη δημοσιογράφο- «στημένη» πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ.
• Ο Alpha έχει τον Μποτρίνι ως «εφιάλτη» στις κουζίνες, ο ΑΝΤ1 απέκτησε τον Γκέλερ, ο οποίος θα αναζητήσει τον έλληνα «διάδοχο» που θα λυγίζει κουτάλια. Το Mega κρατήθηκε μακριά από αυτού του είδους τα ριάλιτι και προτίμησε να πάει Παταγονία. Ομοιότητα διαπιστώνεται και στα σόου. Στο Mega θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με τη RAI το «Ρεκόρ Γκίνες», στον ΑΝΤ1 θα παίξει το «Wipe out» και στον Alpha το «Tetris».
• Τα κατάφεραν στο Mega και βρήκαν ημέρες για τις τρεις ενημερωτικές εκπομπές των δημοσιογράφων τους. Η «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα θα μεταδίδεται κάθε 15 ημέρες τα βράδια της Τρίτης, η «Εμπόλεμη ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη κάθε μήνα τα βράδια της Πέμπτης και οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη κάθε 15 ημέρες τα βράδια της Κυριακής. Σταθερά το βράδυ της Δευτέρας μεταδίδεται η «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη. Σε όλες τις εκπομπές έγιναν περικοπές κόστους.
***

• Επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς το Conn-x TV του ΟΤΕ, φτάνοντας τελικά σε 40 πόλεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι καταναλωτές σε Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Πτολεμαΐδα και Τρίπολη μπορούν να παρακολουθήσουν το Conn-x TV.
• Δεν έχει αποσταλεί ακόμη το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης στους ενδιαφερομένους για το σύστημα μέτρησης της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π». Θυμίζουμε πως το 2008 έσπασε το απόρρητο της έρευνας με την αποκάλυψη από τον Κώστα Βαξεβάνη 500 νοικοκυριών που συμμετείχαν στη μέτρηση τηλεθέασης. Τα στοιχεία αυτά έχουν κατατεθεί στην ανάκριση.
• Κυκλοφόρησε την Τετάρτη σε όλα τα σημεία πώλησης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας το δεύτερο φύλλο του περιοδικού «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Το περιοδικό της Αυτοδιοίκησης σε αυτό το φύλλο περιλαμβάνει και ειδικό αφιέρωμα σε υποψήφιους βουλευτές. Εκδότης του περιοδικού είναι ο δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης Αλέκος Παπαδόπουλος.
• Καλαίσθητο, με πολύ φροντισμένο και σύγχρονο κασέ, με ύλη τοπική και μόνο, αρκετά ενδιαφέρουσα, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του ΠΡΩΤΟΥ πολιτικού περιοδικού που βγαίνει στην Πάτρα. Το όνομα αυτού: «AGENDA». Εκδότης είναι ο Σπύρος Σοκορέλης, τη διεύθυνση σύνταξης έχουν οι Δ. Σ. Αβραμίδης και Ζώης Μαρίνος και το δημιουργικό ο Νίκος Βγενόπουλος. Ευχές για καλή επιτυχία, αν και από το πρώτο τεύχος πρέπει να είναι σίγουρη. Μια συμβουλή συναδελφική: Να μη γέρνει πουθενά!
• Με εξώφυλλο την playmate Χρύσα Δρακάκη κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της Κρήτης το 108ο τεύχος του κρητικού περιοδικού «ΣΤΙΓΜΕΣ», με 200 σελίδες και πλούσια κρητικά θέματα.


Σχολιάστε εδώ