XΡΗΜΑτιστήριο

> Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του χρηματιστηρίου, ως άλλες «αθώες περιστερές», έπεσαν «θύματα παραπλάνησης» και δεν είχαν καμία ανάμιξη στην υπόθεση με τις μετοχές φούσκες, που στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πλήθος εμπλεκομένων για τα αδικήματα της απάτης, υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της BlackRock αναφορικά με την επιρροή που θα έχουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα στην αγορά ακινήτων, η ανησυχία των ευρωπαίων επενδυτών για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών και η εγχώρια προεκλογική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις τράπεζες, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.527,90 μονάδες, με πτώση της τάξης του -1,07% και αξία συναλλαγών στα 158,7 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν Υγεία, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και Ταξίδια-Αναψυχή, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν Ασφάλειες, Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα και Τρόφιμα-Ποτά. Την επομένη, παρά τα μεικτά πρόσημα στη Wall λόγω των αντιστάσεων του τεχνολογικού κλάδου στις σημαντικές πιέσεις του ενεργειακού, την άνοδο των ευρωαγορών εν μέσω εικασιών ότι το εξάμηνο ράλι δεν σηματοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη και την εικόνα διάλυσης της εγχώριας επιχειρηματικότητας με λουκέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες, κατασχέσεις σε ακτοπλοϊκές και καταγγελίες συμβάσεων ξένων επενδύσεων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με τραπεζική «χείρα βοηθείας», κατάφερε να κλείσει στις 2.565,05 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 1,47% και αξία συναλλαγών στα 226,1 εκατ. ευρώ. Από τον 20άρη, σημαντικά κέρδη για Marfin, Κύπρου, Eurobank, αξιοσημείωτα για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς, ενώ απώλειες κατέγραψαν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα υψηλά έτους των δεικτών στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο των αναβαθμίσεων για τις συστάσεις μετοχών από τη Macyʼ s μέχρι και τη Hewlett-Packard, τα κέρδη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης βοηθούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και το θετικό εγχώριο κλίμα που μεταφράστηκε σε αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους των τραπεζών, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.610 μονάδες, που είναι νέα μέγιστη τιμή τρέχοντος έτους, με άνοδο κατά 1,76%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο συν 2,22%, της μεσαίας ενισχύθηκε 1,25%, της μικρής πρασίνισε 0,97% και των τραπεζών εκτοξεύτηκε κατά 3,36%. Την επομένη το αρνητικό κλείσιμο των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, σε συνδυασμό με το γύρισμα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, παρά τα θετικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες αλλά και την τριχοτομημένη εγχώρια αγορά με τις μετοχές τριών ταχυτήτων και τα σκαμπανεβάσματα πέριξ του χθεσινού κλεισίματος, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε οριακά αρνητικό έδαφος.

> Την προεκλογική περίοδο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών επηρεάζεται κυρίως από το πολιτικό στοίχημα της αυτοδυναμίας, καθώς αν λάβουμε υπόψη τα θεμελιώδη μεγέθη των εγχώριων εταιρειών, τότε στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, αρκετές από τις μετοχές διαπραγματεύονται σε «τσουχτερά» επίπεδα αποτίμησης. Τώρα στο ερώτημα γιατί οι τράπεζες «τρέχουν», η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί είτε στην εισροή ρευστότητας από τα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών είτε στο short covering είτε στην «καλή διαγωγή» των διοικήσεών τους απέναντι στη νέα εξουσία.

> Άκομψα, άγαρμπα, βίαια! Λέτε οι μεγάλες διακυμάνσεις και οι αξιοσημείωτοι όγκοι που παρουσίασε την τελευταία περίοδο η μετοχή της Εμπορικής, να έχουν να κάνουν τόσο με την πρόθεση της Credit Agricole να στηρίξει την «πολυέξοδη» επένδυσή της, όσο και με την τοποθέτηση νέου επικεφαλής στη Μονάδα Χρηματοοικονομικού της;

> Τι μπορεί να σημαίνει αυτού του είδους το «γύρισμα»; Ο κ. Δημήτριος Σπανοδήμος ως διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανάπτυξης της τράπεζας, προέβη στην αγορά 1.370.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας 3.814.966,93 ευρώ, ενώ ως μέλος της Επιτροπής Εισήγησης Επενδύσεων της εταιρείας συμμετοχών, προέβη σε πώληση 1.345.719 μετοχών της ΜΙG συνολικής αξίας 3.810.487,96 ευρώ.

> Τα τελευταία «gala»! Αλήθεια, πόσες από τις «προσωρινές» πλέον διοικήσεις των εταιρειών του Δημόσιου, ευρύτερου τομέα και των κρατικών τραπεζών, αναμένεται να συμμετάσχουν τελικά στο φετινό roadshow του Χ.Α., που θα διεξαχθεί δύο μόλις ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών;

> Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο! Η ζήτηση για τα προϊόντα τους συρρικνώνεται διαρκώς, καθώς η έλλειψη πιστώσεων, τα διαρκώς συρρικνούμενα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, η αυξανόμενη ανεργία και οι στάσιμοι μισθοί ωθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις σε μείωση των δαπανών τους.

> To ποσοστό του 3,1% μόνο ως «στρατηγική συμμετοχή» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί! Ο λόγος για τη Eurobank που ως μέτοχος της ΕΧΑΕ προχώρησε από τη μια σε διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 1,3 εκατομμυρίου μετοχών της εν λόγω εταιρείας και από την άλλη σε επιμέρους ρευστοποιήσεις μεταξύ 1/9 και 23/9.

> Και να ήταν μόνο αυτό! Ανυπαρξία ρευστότητας χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά πληροφορικής, καθώς εκτός από την απουσία έργων στον δημόσιο τομέα, οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την προκήρυξη νέων διαγωνισμών.

> Η περίοδος της οικονομικής κρίσης είναι κατάλληλη για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, με τον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου να προσφέρει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση.

> Μπορεί το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον να βελτιώνεται, αρκετά όμως από τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, που έχουν εκ των έσω πληροφόρηση, εξακολουθούν να ρευστοποιούν τις μετοχές τους, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι δεν πιστεύουν στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

> «Άρχισαν τα όργανα»! Λόγω της αδυναμίας της GA Ferries του Μάκη Αγούδημου να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της, κατασχέθηκαν τα πλοία της εταιρείας, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους νησιώτες των ακτοπλοϊκών γραμμών που εξυπηρετούσαν.

> Αίσχος για τους «γαλάζιους» που άφησαν τους ημιυπαίθριους στον «αέρα», ντροπή για τους «πράσινους» που «παίζουν με τα νεύρα» των εμπλεκομένων, όταν βάσει δημοσκόπησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 25% των πολιτών συμφωνεί απόλυτα με την τακτοποίηση, ενώ το 19% μάλλον συμφωνεί! Αλήθεια τι θα γίνει στην περίπτωση που είτε κάποιος έχει ήδη τακτοποιήσει τον χώρο είτε έχει καταθέσει μόνο την αίτηση και έρθει στη συνέχεια ο νέος νόμος ή το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα καταργούν τις ισχύουσες διατάξεις;

>Τα πρώτα μηνύματα μπορούν να θεωρηθούν αισιόδοξα! Στο μικροσκόπιο των αναλυτών έχουν μπει τα αποτελέσματα των εισηγμένων, καθώς αποτελούν πυξίδα για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές σε επίπεδο κερδών και κινδύνων για το σύνολο του 2009.

> Άλλη μια επιχείρηση που αποσύρει, μέχρι νεωτέρας, τις προβλέψεις της για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των ετών 2010 και 2011! Η αναφορά μας στην AS Cosmpany, που θεωρεί κάθε αναθεώρηση ως παρακινδυνευμένη, εάν πρώτα δεν υπάρξουν ουσιαστικές ενδείξεις ομαλοποίησης και ενίσχυσης της ρευστότητας.

> Πρόταση για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας περί ενημερωτικού δελτίου στις κινητές αξίες υιοθέτησε η Κομισιόν, με μείωση της πολυπλοκότητας των υποχρεώσεων γνωστοποίησης και έμφαση στην ενίσχυση του επιπέδου προστασίας των επενδυτών, με επίκεντρο την εξασφάλιση ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιωτών επενδυτών και με σκοπό την καλύτερη ανάλυση των κινδύνων.

> Ισχύει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, γιατί όχι και σε εμάς; Τον θεσμό της πτώχευσης των ιδιωτών προτίθεται να εισαγάγει η αξιωματική αντιπολίτευση εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τις εγχώριες τράπεζες.

> Περιγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις! Μια από τις χειρότερες μεθόδους τοκογλυφικού δανεισμού είναι η προσημείωση με ιδιωτικό συμφωνητικό σε συμβολαιογράφο, όπου το θύμα υπογράφει ότι έχει δανειστεί, είτε χωρίς καθόλου τόκο είτε με έναν μίνιμουμ που θεωρείται νόμιμος.

> Διακαής πόθος του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, όχι όμως και της υπό κρατικό έλεγχο ATEbank! Στην Πειραιώς ανατέθηκε η εξέταση του θέματος εισαγωγής της First Business Bank στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

> Οι ζημίες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα… μας «εξασφάλισαν» την 57η θέση μεταξύ 180 χωρών! Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας, σχετικά με τις περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και κατά τις οποίες έγιναν καταχρήσεις για προσωπικό όφελος εις βάρος της κοινωνίας γενικότερα.

> Είναι και αυτό έργο της γαλάζιας διακυβέρνησης, των συναρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκομένων οργανισμών, φορέων, υπηρεσιών και τραπεζών! Σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μειώνονται, η αγροτική παραγωγή φθίνει, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει αυξανόμενο έλλειμμα και η μείωση της απασχόλησης στη γεωργία είναι πλέον ορατή.

> Δοκιμάζουν τις αντοχές τους! Η λιανική τραπεζική και τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες επισφαλειών στο τραπεζικό σύστημα. Από τη μια οι κάρτες και από την άλλη τα ανοίγματα, έχουν οδηγήσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στο «κόκκινο».

> Όπως το δει κανείς! Η διοίκηση μιας πολυμετοχικής εταιρείας ασχολείται περισσότερο με το να διατηρεί τον έλεγχό της, μιας οικογενειακής ενδιαφέρεται κυρίως για τη μεταβίβασή της στα νεώτερα μέλη της, ενώ ενός κρατικού οργανισμού το πέρασμά του είναι σύντομο και αδιάφορο.

> «Χαρά» στις τράπεζες και «λύπη» στους καταθέτες προκαλούν τα τρέχοντα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων! Η αποκλιμάκωση που ξεκίνησε σταδιακά στις αρχές του έτους από τη μια έχει επιτρέψει στις πρώτες να βελτιώσουν τα κέρδη και από την άλλη έχει οδηγήσει τους δεύτερους σε αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων.

> Με «θύματα» τους ανυποψίαστους μικρομετόχους! Η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του έργου της ανάπλασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και της κατασκευής του εμπορικού κέντρου, όπως τουλάχιστον επιχειρήθηκε από τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Μπάμπης Βωβός, οδήγησε σε «βίαιες» διακυμάνσεις την τιμή της μετοχής, κλείνοντας τελικά με σημαντική πτώση.

> Από τη διαμόρφωση του country risk, όπως θα φανεί στο ύψος των spreads των ελληνικών ομολόγων και κατά συνέπεια στο κόστος αναχρηματοδότησης των δανείων, αναμένεται να εξαρτηθεί εν πολλοίς η στάση των αλλοδαπών θεσμικών για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

> Μόνο στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν συνολικά έσοδα από trading 387 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι χορηγήσεις τους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4%, τα έσοδα από τόκους κατά 5,9% και τα έσοδα από προμήθειες κατά 5,5%.

> Με τον βασικό μέτοχο να παραπέμπεται στον Εισαγγελέα, τους ασφαλισμένους να βρίσκονται στον «αέρα», τους εργαζομένους στην αβεβαιότητα, τα νοσοκομεία «ακάλυπτα» και την κυβέρνηση υποψιασμένη προ πολλού! «Άστραψε και βρόντηξε κατόπιν εορτής» η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αναστέλλοντας την άδεια λειτουργίας των «θυγατρικών» εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union και General Trust, εξέλιξη που αναμένεται να επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τόσο της «μαμάς» τράπεζας, όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

> Τίθεται θέμα εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα! Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές τράπεζες, με τις ακριβές τους προμήθειες, την έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών και τις αδιαφανείς χρεώσεις που επιβάλλουν στους πελάτες τους.

> Το προσχέδιο Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει υποχρέωση η Ελλάδα να παρουσιάσει τον Νοέμβριο, το Πρόγραμμα Μηδενισμού των Ελλειμμάτων μετά το 2011 και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Πληρωμών, ήταν τα τέσσερα «αγκάθια» που ήθελε να αποκρύψει ο πρωθυπουργός με τις εκλογές.

> Συμβαίνει και στις «καλύτερες οικογένειες», περισσότερο δε σε αυτές που έχουν σχεδόν μονοπωλιακά προνόμια! Πρώην αναλυτής της Moodyʼs κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ότι εξέδωσε «φουσκωμένες» αξιολογήσεις και έχει καταθέσει τις κατηγορίες του προς έρευνα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

> Η τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ξεκαθάρισε τις άμεσες προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου! Ένεση ρευστότητας στην αγορά με φθηνό κρατικό δανεισμό, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μείωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ και προώθηση της φορολόγησης των κερδών σε μετοχές, ομόλογα, μερίσματα, με ενιαία προοδευτική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα.

> «Ποιος τη χάρη μας»;
Δεν μας έφτανε η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τους κυριότερους δρόμους σε 60 χώρες του κόσμου, η Ερμού είναι ο 12ος ακριβότερος, συμπαρασύροντας έτσι τις τιμές στις αγοραπωλησίες, τον «αέρα» και τα ενοίκια.

> Ανεξαρτήτως συμφερόντων, προθέσεων και σκοπιμοτήτων, δεν παύει να αποτελεί σκοτεινή υπόθεση! Τη διερεύνηση των σχέσεων της Aegean με την Πολιτεία και ιδιαίτερα με την κ. Μπακογιάννη, που διατηρεί φιλική σχέση με την οικογένεια Βασιλάκη, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει η Marfin Investment Group από την επόμενη κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές ότι η εν λόγω εταιρεία ενισχύθηκε από κρατικούς μηχανισμούς κατά τρόπο αθέμιτο, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Ολυμπιακή και κατʼ επέκτασιν το Δημόσιο.

> Άνευ λόγου και αιτίας αποδείχθηκαν οι «ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων», σχετικά με τις καθυστερούμενες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Για του λόγου το αληθές, από τα 4 δισ. ευρώ που δεν είχαν αποδοθεί στο ΙΚΑ, κατάφεραν να εισπραχθούν μόλις τα 170 εκατ. ευρώ. Το ξέρει αυτό ο Γ. Παπανδρέου; Είναι τόσο βέβαιος ότι σε δύο έως τρεις μήνες θα εισπράξει 4 δισ. ευρώ;

> Μα καλά, εκεί στην Εθνική δεν έχουν καθόλου μυαλό; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο και αν προσπαθούν, είναι αυτονόητο ότι, αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα απομακρυνθεί και η νυν διοίκησή της; Γιατί εξακολουθούν να βάζουν τους εντεταλμένους κονδυλοφόρους τους, τα γνωστά τσιράκια τους, τους ρουφιάνους τους, να εξυμνούν τα επικείμενα κέρδη της, να χειροκροτούν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ομίλου και να θριαμβολογούν για τη στρατηγική Αράπογλου;

> Γιοκ!
Εκ του αποτελέσματος κρίνεται και η ορθότητα του εγχειρήματος!
Γιατί η Deutsche Telekom έσπευσε να δηλώσει απρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί με την επόμενη κυβέρνηση, ώστε το Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο στα διοικητικά του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος;


Σχολιάστε εδώ